Menu
Η Βάσια Αναστασίου στο Govnews.gr: «Τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ δεν έχουν ταβάνι - Στόχος η ΝΔ να έχει μετά από χρόνια πραγματικό αντίπαλο»

Η Βάσια Αναστασίου στο Govnews.gr: «Τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ δεν έχουν ταβάνι – Στόχος η ΝΔ να έχει μετά από χρόνια πραγματικό αντίπαλο»

Είναι τόσο προσιτή και κοινωνική με τον κόσμο που την αποκαλείς εύκολα «κορίτσι». Διότι μέσα της, με τόσο ανήσυχο πνεύμα που είναι, όντως παραμένει ένα κορίτσι.

Κόρη δύο σπουδαίων επιστημόνων, του θωρακοκαρδιοχειρουργού Νίκου Αναστασίου και της δερματολόγου Μαρίνας Αδαμοπούλου, η Βάσια Αναστασίου γεννήθηκε στο Λίβερπουλ, έχει πτυχία και από τη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών αλλά και της Νομικής από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και έλαβε το μεταπτυχιακό της από το London School of Economics, με θέμα «Stop στον φασισμό».

Εργάζεται σκληρά ως δικηγόρος και επικοινωνιολόγος, τον Δεκέμβριο του 2019 ανέλαβε τη θέση της αναπληρώτριας γραμματέως Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ, ήταν υποψήφια βουλευτής στις τελευταίες εκλογές στην Ανατολική Αττική και είναι μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κινήματος.

Η κ. Αναστασίου μίλησε στο Govnews.gr με το θάρρος της άποψης που τη χαρακτηρίζει.

Η ακρίβεια είναι η μεγάλη μάστιγα την κοινωνίας. Είναι παγκόσμιο φαινόμενο ή αποτέλεσμα ελλιπούς διαχείρισης;

Η Ελλάδα έχει 25% πιο ακριβά τρόφιμα τα τελευταία δύο έτη. Και είναι πρωταθλήτρια με πάνω από 200% πιο ακριβό βρεφικό γάλα και άλλα αγαθά όπως φρέσκα θαλασσινά, φρούτα, λαχανικά κοκ.

Συγχρόνως η Ελλάδα έχει από τον χαμηλότερο μέσο ετήσιο μισθό στην Ευρωζώνη. Συνεπώς πως να τα βγάλουν πέρα οι Έλληνες; Με κουπόνια; Με ακόμα μεγαλύτερη περικοπή του κόστους της καθημερινότητας; Τα ενοίκια έχουν αυξηθεί κατά 50% μέσα σε τέσσερα χρόνια και το 85% από εμάς βγάζει το μήνα οριακά, χωρίς να βάζει στην άκρη ούτε ένα ευρώ.

Οι πολιτικές «ομηρίας» της ΝΔ μέσω της φτωχοποίησης των κουπονιών απέτυχαν παταγωδώς. Είδαμε την Κυβέρνηση να πανηγυρίζει για μείωση της τιμής στο γάλα 5%, και τον περασμένο μήνα ανέβηκε και πάλι 4,8%. Εξίσου παράλογο και το γεγονός ότι ελληνικά προϊόντα πωλούνται πιο φτηνά σε χώρες του εξωτερικού από ότι στην χώρα μας.

Η «εισαγόμενη ακρίβεια» αποτελεί έναν μύθο, ένα επικοινωνιακό τέχνασμα κάτω από το οποίο η Κυβέρνηση αποπειράται να κρύψει την ανεπάρκεια της.

Πρώτον, η Ελλάδα έχει πολύ πιο ακριβά τρόφιμα από ότι η υπόλοιπη Ευρώπη. Δεύτερον, αν η ακρίβεια ήταν εισαγόμενη, τότε γιατί αντίστοιχα δεν ήταν εισαγόμενη και η μείωση των τιμών που επήλθε στις άλλες χώρες; Τέλος είναι πολύ διαφορετική η αύξηση των τιμών σε μια χώρα με αξιοπρεπείς μισθούς διαβίωσης. Σε ό,τι αφορά στους μισθούς η Ελλάδα είναι 24η από τις 27 χώρες της ΕΕ σε μέσο μισθό και χαμηλότερο στην Ευρωζώνη. Επιπλέον η αγοραστική δύναμη κατρακύλησε το 2022 στο 56,9% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, ούσα και πάλι η χαμηλότερη στην Ευρωζώνη.

Έχει δηλαδή ευθύνη η κυβέρνηση στο πρόβλημα της ακρίβειας;

Στο θέμα της ακρίβειας η ΝΔ δείχνει το τιμωρητικό, ιδεοληπτικό νεοφιλελευθερισμό της. Κατά τη διακυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, το 80% των εσόδων του κράτους είναι από τον φτωχό κόσμο και είναι έμμεσοι φόροι, δηλαδή ΦΠΑ και ειδικός φόρος κατανάλωσης. Πρόκειται για μια εργαλειοποίηση του πληθωρισμού, καθιστώντας τον βασικό εργαλείο άσκησης οικονομικής πολιτικής προκειμένου να μην ληφθούν μέτρα που θα απειλήσουν την ευημερία των ισχυρών οικονομικών συμφερόντων.

Συγχρόνως επί Μητσοτάκη τα super market έβγαλαν υπερκέρδη πάνω από 600 εκατ. Σε δέκα μήνες και οι τράπεζες 7 δις. σε δύο έτη. Ποιόν κοροϊδεύουν; Είναι ξεκάθαρο ότι εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα της μεταπρατικής αστικής τάξης.

Κανένα «καλάθι», κανένα «pass» δεν πρόκειται να καταπολεμήσει την ακρίβεια. Μόνο το ΠΑΣΟΚ έχει ρεαλιστική λύση για την καταπολέμηση της ακρίβειας και το λέμε μήνες: μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη, μείωση στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, ο έλεγχος ολόκληρης της αλυσίδας από τον παραγωγό έως το ράφι, η ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και η στήριξη των καταναλωτικών οργανώσεων.

Ποια είναι η γνώμη σας για τα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια;

Αρχικά, δεν εξυπηρετεί τον ελληνικό λαό η όξυνση του δημόσιου διάλογου για θέματα παιδείας που επιχειρούν στελέχη της ΝΔ, ώστε να προκαλέσουν την αντίδραση και τη δημιουργία μετώπου με εκπροσώπους των φοιτητών.

Το στοίχημα για το ΠΑΣΟΚ είναι τα δημόσια πανεπιστήμια να γίνουν ακόμη καλύτερα, αλλά αυτό προϋποθέτει μία κυβέρνηση που πιστεύει στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο. Το ΠΑΣΟΚ έχει στο πρόγραμμά του εδώ και πολλά χρόνια τα μη κρατικά και μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια – όχι τα ιδιωτικά- αλλά με απαραίτητη προϋπόθεση την ταυτόχρονη ενίσχυση του δημοσίου πανεπιστημίου, όπου προς το παρόν κατευθύνεται μόνο το 5% της δημόσιας δαπάνης. Το αφήγημα ότι τα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια θα κάνουν τα παιδιά μας να μην φεύγουν στο εξωτερικό καταρρίπτεται από τα στατιστικά δεδομένα που αποδεικνύουν ότι στην Κύπρο για παράδειγμα το 50% των παιδιών σπουδάζουν στο εξωτερικό.

Υπάρχει πήχης για το ΠΑΣΟΚ στις Ευρωεκλογές; Είναι ρεαλιστικός στόχος η δεύτερη θέση;

Τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ δεν έχουν ταβάνι. Στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι η συντηρητική ΝΔ να έχει και πάλι μετά από πολλά χρόνια πραγματικό αντίπαλο. Η ΝΔ δεν είναι υπεύθυνη μόνο για τα προβλήματα που δεν έλυσε αλλά και για εκείνα που η ίδια δημιούργησε. Θα πορευτούμε με πρόγραμμα, σύγχρονο πολιτικό λόγο, λύσεις για τα μεγάλα ζητήματα της κοινωνίας και ένα αξιόπιστο δυναμικό για να τα υπηρετήσουμε. Η ελληνική κοινωνία απαιτεί ανθεκτικότητα απέναντι στην οικονομική, κοινωνική και κλιματική κρίση. Αντίπαλος της ΝΔ και των ισχυρών συμφερόντων που υπηρετεί είναι μόνο το ΠΑΣΟΚ, το κόμμα των μη προνομιούχων και λαϊκών στρωμάτων.

Ποια είναι τα βασικά θέματα που απασχολούν την Ανατολική Αττική;

Ένα παγκόσμιο ρεκόρ! Η Ανατολική Αττική, όπου ζουν και εργάζονται σχεδόν 1 εκατομμύριο άνθρωποι δεν έχει νοσοκομείο! Απόρροια τούτου; Μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι, πολίτες σε κρίσιμη κατάσταση να πρέπει να διασχίζουν την μισή Αττική (40-50 χλμ) για να φτάσουν στο πιο κοντινό νοσοκομείο. Επιπλέον εν έτι 2023 και οι περισσότερες περιοχές της βορειοανατολικής Αττικής δεν έχουν συγκοινωνία. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό για την καθημερινότητα των πολιτών…

Το πλούσιο βιογραφικό σας υποδηλώνει ένα άτομο με ανήσυχο πνεύμα και έντονη ανάγκη δημιουργικότητας. Πώς μεταφράζεται όλο αυτό στην σχέση σας με τα κοινό και μάλιστα σε τόσο νεαρή ηλικία;

Η ενασχόλησή μου με την πολιτική για εμένα σημαίνει ενασχόληση με τον άνθρωπο και την ίδια την ζωή. Ξεκίνησε σε ηλικία 19 ετών και μου έχει χαρίσει τις πιο όμορφες και εποικοδομητικές στιγμές. Θυμάμαι ακόμα την πρώτη φορά, που μπήκα στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου. Μεγάλωσα σε οικογένεια γιατρών και η ανιδιοτέλεια ήταν κάτι που υπήρχε πάντα στο DNA μου. Φιλοδοξώ να γίνω η φωνή μέσα και έξω από την Βουλή όσων δεν ακούγονται. Ειδικά, σε μια περιφέρεια, όπως η Ανατολική Αττική, που την έχουν καταντήσει την πίσω αυλή του λεκανοπεδίου και στην οποία δυστυχώς δεν έχει γίνει καμία σημαντική κοινοβουλευτική παρέμβαση τα τελευταία χρόνια.

Η ενασχόληση μου με το ΠΑΣΟΚ ήταν μια καθαρά προσωπική επιλογή και σχετίζεται κυρίως με τους αγώνες του για τα δικαιώματα των γυναικών αλλά και την προσωπική μου εκτίμηση στο πρόσωπο της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά. Ήταν ο συνδυασμός της ιστορικής παράδοσης του κόμματος που έφερε το νόμο για την ισότητα των φύλων, που κατήργησε τους αναχρονιστικούς νόμους της προίκας, που κατοχύρωσε το δικαίωμα στην άμβλωση, που καθιέρωσε τη σύνταξη στην Ελληνίδα αγρότισσα, με το κόμμα που υπό την ηγεσία της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά διεκδίκησε μεγαλύτερο ρόλο και φωνή για όλες τις σύγχρονες γυναίκες.


Δημοσιεύτηκε στο govnews.gr στις 2/2/2024