Menu

Ο Θανάσης Χειμωνάς στο Govnews.gr: Η νέα Αθήνα, το ΠΑΣΟΚ, το λάθος με το Ποτάμι και ο… Κασσελάκης

Ο Θανάσης Χειμωνάς στο Govnews.gr: Η νέα Αθήνα, το ΠΑΣΟΚ, το λάθος με το Ποτάμι και ο… Κασσελάκης

Ο Θανάσης Χειμώνας δεν μασάει τα λόγια του και λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Τα νέα του καθήκοντα στον Δήμο Αθηναίων αφορούν στη θέση του αντιδημάρχου Κοινωνικής Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων και την άσκηση των αρμοδιοτήτων του Τμήματος Υποστήριξης και Κοινωνικής Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων της Διεύθυνσης Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Γεννήθηκε το 1971. Γιος δύο σπουδαίων γονιών, του πεζογράφου Γιώργου Χειμωνά και της θεατρικής συγγραφέως, Λούλας Αναγνωστάκη, από μικρός γνώρισε πλήθος διανοούμενων. Συγγραφέας, πτυχιούχος φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου, σπούδασε κινηματογράφο στο ίδιο πανεπιστήμιο και δημοσιογραφία στο Λονδίνο.

Έχει εργαστεί ως αθλητικός συντάκτης και ως αρθρογράφος. Στις βουλευτικές εκλογές του 2012 ο Θανάσης Χειμωνάς ήταν υποψήφιος βουλευτής με τους συνδυασμούς του ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια γραμματέας του Τομέα Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ. Το 2018 διεκδίκησε ευρωβουλευτική έδρα με το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη, το Ποτάμι.

Δηλώνετε πλέον περισσότερο συγγραφέας ή πολιτικός;

Μέχρι τον Οκτώβριο δήλωνα ξεκάθαρα συγγραφέας. Στην πολιτική ήμουν ένας απλός πολιτευτής που δεν είχε ποτέ εκλεγεί πουθενά. Μετά την νίκη του Χάρη και την αντιδημαρχία έχω αρχίσει δειλά δειλά να δηλώνω και πολιτικός.

Ήταν έκπληξη για σας προσωπικά η νίκη του Χάρη Δούκα;

Δεν θα την έπαιζα στο στοίχημα όταν ξεκινούσε η περίοδος των εκλογών. Όσο όμως κυλούσαν οι μέρες διαπίστωνα μια τεράστια δυναμική. Από ένα σημείο και πέρα κατάλαβα πως αν ο Χάρης περνούσε στον δεύτερο γύρο θα κέρδιζε.

Ο Θανάσης Χειμωνάς στο Govnews.gr: Η νέα Αθήνα, το ΠΑΣΟΚ, το λάθος με το Ποτάμι και ο… Κασσελάκης

Η δυσαρέσκεια των Αθηναίων απέναντι στον Κώστα Μπακογιάννη ήταν τεράστια ενώ, αντίθετα με τις κομματικές εκλογές, υπήρχε πλέον και μια αξιόπιστη εναλλακτική. Η μεγάλη διαφορά του πρώτου γύρου με προβλημάτισε αλλά εκείνη την Κυριακή στις 15 Οκτωβρίου είχα από την αρχή καλό προαίσθημα.

Ποιος είναι ο μεγάλος στόχος της νέας δημοτικής αρχής για την επόμενη πενταετία;

Μια καλύτερη Αθήνα. Μια ομορφότερη Αθήνα. Μια Αθήνα όπου θα μπορείς να ζήσεις και να κυκλοφορήσεις. Μια Αθήνα αντάξια της ιστορίας και του ονόματός της.

Έχετε αναλάβει καθήκοντα αντιδημάρχου Κοινωνικής Ένταξης Μεταναστών. Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας;

Φιλοδοξία μου είναι να κάνω όλους αυτούς τους ανθρώπους να νιώσουν κάτοικοι αυτής της πόλης. Να νιώσουν Αθηναίοι- γιατί αυτό είναι. Πέρα από τα συμβούλια και τα διαδικαστικά, που έχουν φυσικά τη σημασία τους, η φιλοσοφία μου είναι πως η ένταξη των μεταναστών που αναφέρεται στον τίτλο του θα προκύψει μέσα από πολλές μικρές δράσεις με όχημα τον πολιτισμό, την παιδεία και τον αθλητισμό.

Ποια είναι η επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ, και ενόψει Ευρωεκλογών;

Εδώ πρέπει να ξεκαθαρίσω πως δεν έχω επιστρέψει στο ΠΑΣΟΚ. Στις εκλογές κατέβηκα με τον συνδυασμό Αθήνα Τώρα του Χάρη Δούκα και μόνο εκεί ανήκω. Πιστεύω πως το ΠΑΣΟΚ πρέπει να φανεί γενναίο. Να υιοθετήσει ρηξικέλευθες δικές του θέσεις γιατί μέχρι στιγμής σπάνια λέει κάτι που δεν το έχουν ήδη πει η Νέα Δημοκρατία ή ο ΣΥΡΙΖΑ. Από το 1974 έως και την πρώτη χρονιά της Φώφης είχες συγκεκριμένους (έστω και διαφορετικούς ανάλογα με τον εκάστοτε αρχηγό) λόγους να το επιλέξεις. ‘Έκτοτε, ο περισσότερος κόσμος το ψηφίζει μη έχοντας κάποια άλλη επιλογή. Το ΠΑΣΟΚ όμως είναι ένα κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας της χώρας. Δε γίνεται να επιβιώνει ως το μη χείρον βέλτιστον.

Λείπει από τη σημερινή πολιτική σκηνή το Ποτάμι;

Ναι. Ήταν μεγάλο λάθος το κλείσιμό του το 2019. Σε μια εποχή που είχε πια ωριμάσει, έστω και γονατισμένο από το εκλογικό κόστος της γενναίας στάσης του στη Συμφωνία των Πρεσπών. Σε μια εποχή που το μεγαλύτερο κομμάτι του μεσαίου χώρου παραμένει άστεγο θα αποτελούσε τη δυνατότερη λύση.

Ο Θανάσης Χειμωνάς στο Govnews.gr: Η νέα Αθήνα, το ΠΑΣΟΚ, το λάθος με το Ποτάμι και ο… Κασσελάκης

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μέλλον στην πολιτική ζωή του τόπου;

Θα πω κάτι που θα ξενίσει μερικούς: Ο Κασσελάκης μου είναι πολύ συμπαθής. Έκανε ένα έντιμο και ειλικρινές coming out, βγήκε μπροστά με γενναίες και “αντιεμπορικές” θέσεις όπως π.χ. η κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας, και εν συνεχεία δέχτηκε τη μεγαλύτερη επίθεση που έχει δεχτεί πολιτικός σε τούτη τη χώρα. Από την πρώτη στιγμή, ΜΜΕ, Νέα Δημοκρατία αλλά και ο μισός ΣΥΡΙΖΑ τον σφάζουν στο γόνατο. Κρίμα, γιατί θεωρώ πως υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε να αποτελέσει κάτι φρέσκο σε ένα γερασμένο πολιτικό σκηνικό. Τώρα έχει “καεί” σε μεγάλο βαθμό- έχει κι αυτός ευθύνες γι αυτό αλλά σίγουρα όχι τις περισσότερες. Και αν δεν τα καταφέρει, ο ΣΥΡΙΖΑ όπως τον ξέρουμε τελείωσε. Για τον οποίο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα βέβαια δε θα λυπηθώ καθόλου. Δεν ξεχνώ τι έκανε στη χώρα στο μεγαλύτερο μέρος της προηγούμενης δεκαετίας.

Με ποιον πολιτικό αντίπαλης παράταξης θα βγαίνατε για φαγητό και γιατί;

Θα ήθελα να πω κάποια ονόματα από γυναίκες πολιτικούς της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς αλλά θα με αποκαλούν σεξιστή πάλι και βαριέμαι. Οπότε θα πω τον Παύλο Πολάκη. Ακόμα και την εποχή της φουλ αντι-ΣΥΡΙΖΑ περιόδου μου, μου ήταν εξαιρετικά συμπαθής ενώ του αναγνωρίζω πως υπήρξε ο μόνος mainstream (ας πούμε…) πολιτικός που τα έβαλε με την πολιτική των λοκντάουν. Κυρίως όμως, μου φαίνεται έξω καρδιά τύπος. Οι περισσότεροι πολιτικοί είναι ανιαροί…


Δημοσιεύτηκε στο govnews.gr στις 24/1/2024