Menu
Καρλ Γουέδερς: Ο Απόλλο Κριντ του Ρόκι ήταν επαγγελματίας αθλητής του αμερικανικού ποδοσφαίρου

Καρλ Γουέδερς: Ο Απόλλο Κριντ του Ρόκι ήταν επαγγελματίας αθλητής του αμερικανικού ποδοσφαίρου

Ο ηθοποιός που ενσάρκωσε τον Απόλλο Κριντ στις ταινίες «Rocky» ήταν επαγγελματίας αθλητής του αμερικανικού ποδοσφαίρου. Πήρε τον ρόλο επειδή στην οντισιόν χτύπησε τον Σταλόνε και τον… ειρωνεύτηκε!

Τον Μάρτιο του 1975 ο Σταλόνε παρακολουθούσε έναν αγώνα πυγμαχίας μεταξύ του Μοχάμεντ Άλι και του Τσάκ Γουέπνερ και σκέφτηκε να γράψει ένα κινηματογραφικό σενάριο με θέμα την πυγμαχία. Πρωταγωνιστής θα ήταν ένας πρωτοεμφανιζόμενος πυγμάχος, ο Ρόκι Μπαλμπόα, ο οποίος είχε ιταλικές ρίζες και έμενε στη Φιλαδέλφεια.

Αντίπαλος του θα ήταν ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής Βαρέων Βαρών, Απόλλο Κριντ. Ο ρόλος του Κριντ ήταν εμπνευσμένος από τον Μοχάμεντ Άλι, που εκείνη την περίοδο μεσουρανούσε στα ρινγκ. Είχε αυτοπεποίθηση, ήταν αλαζόνας και ο τρόπος που πυγμαχούσε διακρινόταν από δύναμη και ευκινησία. Ο χαρακτήρας του Κριντ εμφανίστηκε στις τέσσερις πρώτες ταινίες και πέθανε σε έναν αγώνα από τα θανατηφόρα χτυπήματα του Σοβιετικού πρωταθλητή. Άλλωστε ο ψυχρός πόλεμος δεν είχε τελειώσει ακόμη και η κινηματογράφος έβρισκε συχνά παράπλευρες ιστορίες για να συμμετάσχει στον πόλεμο της προπαγάνδας.

Ο άνθρωπος που ενσάρκωσε τον μποξέρ Απόλλο Κριντ στις ταινίες «Rocky» ήταν ο Καρλ Γουέδερς, ένας πρώην αθλητής του αμερικανικού ποδοσφαίρου (και «έφυγε» σήμερα από τη ζωή, στα 76 του…).

Ο Γουέδερς είχε γεννηθεί το 1948 στη Νέα Ορλεάνη και από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με το αμερικάνικο ποδόσφαιρο. Αρχικά έπαιζε σε κολεγιακές ομάδες και αργότερα έγινε επαγγελματίας, παίζοντας στο καναδικό πρωτάθλημα και στους Οakland Raiders. Παρόλο που ήταν γνωστός στο σπορ, το 1974 εγκατέλειψε την καριέρα του για να γίνει ηθοποιός.

Τον πρώτο καιρό συμμετείχε σε διαφημιστικά σποτ και αναλάμβανε μικρούς ρόλους στην τηλεόραση. Τις επόμενες δεκαετίες έπαιξε στις ταινίες “O κυνηγός» με τον Σβαρτζενέγκερ, «Happy Gilmore”, «Little Nicky» και πολλές τηλεοπτικές σειρές. Ωστόσο, κανένας ρόλος δεν κατάφερε να ξεπεράσει την επιτυχία του Απόλλο Κριντ και του Ρόκι που το 1977 πήρε τα βραβεία της Καλύτερης Ταινίας, της Καλύτερης Σκηνοθεσίας και του Καλύτερου Μοντάζ.

Ο Γουέδερς έμαθε ότι γινόταν οντισιόν για την ταινία «Rocky» και πίστευε ότι ο χαρακτήρας του Κριντ θα του ταίριαζε, επειδή ήταν αθλητής και είχε τα φυσικά προσόντα που απαιτούσε ο ρόλος. Η πρώτη επιλογή του Σταλόνε ήταν ο Κεν Νόρτον, ο Αμερικανός πυγμάχος που έγινε γνωστός για τις μάχες του με τον Μοχάμεντ Άλι. Ωστόσο, τον απέρριψαν γιατί ήταν πολύ ψηλός και μυώδης και ο Σταλόνε δίπλα του φαινόταν μικρόσωμος.

Από τις οντισιόν πέρασαν πολλοί ηθοποιοί αλλά κανένας δεν ήταν ιδανικός για τον ρόλο. Μέχρι που εμφανίστηκε ο 27χρονος Γουέδερς.

Ο σκηνοθέτης του ζήτησε να διαβάσει μερικές σειρές από το σενάριο και να παίξει μια σκηνή με τον Σταλόνε. Ο Γουέδερς διάβασε τα λόγια του, αλλά ο σκηνοθέτης δεν ενθουσιάστηκε και του ζήτησε να υποδυθεί τις κινήσεις ενός πυγμάχου. Τότε, ο Γουέδερς έριξε κατά λάθος μια γροθιά στο πηγούνι του Σταλόνε, ο οποίος του ζήτησε να χαλαρώσει.

Ο Γουέδερς εκνευρίστηκε με την αντίδραση του και είπε: «Θα μπορούσα να είμαι καλύτερος αν είχα απέναντί μου έναν πραγματικό ηθοποιό». Ο σκηνοθέτης χαμογέλασε και του είπε ότι αυτός ήταν ο πρωταγωνιστής.

Ο Σταλόνε ενθουσιάστηκε και του έδωσε τον ρόλο, επειδή η αντίδραση του ταίριαζε με τον χαρακτήρα του Απόλλο. Ο Γουέδερς έκανε επί δύο μήνες σκληρές προπονήσεις και παρακολουθούσε αγώνες πυγμαχίας του Μοχάμεντ Άλι, ώστε να είναι έτοιμος για τα γυρίσματα.

Ο Γουέδερς είχε δηλώσει ότι μετά τη ταινία έτυχε να συναντήσει τον Μοχάμεντ Άλι αρκετές φορές. Εκείνος τον αποκαλούσε Απόλο και έδινε μικρές γροθιές στον αέρα…