Menu

Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων. Μια ήπειρος στις πλάτες της…

Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων. Μια ήπειρος στις πλάτες της...

28,57%. Αυτό είναι το ποσοστό των επιτυχιών των ομάδων της Λατινικής Αμερικής στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων. Ητοι, μόλις τέσσερα τρόπαια σε 14 τουρνουά, τα άλλα δέκα κατέληξαν σε… ευρωπαϊκά χέρια: από τρία σε Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης κι από ένα σε Μπάγερν, Μίλαν, Ιντερ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Το… βάρος που καλείται να σηκώσει η Ρίβερ Πλέιτ, έχοντας απέναντί της στον σημερινό ημιτελικό την Αλ Αΐν του Μάρκους Μπεργκ, είναι μεγάλο.

Οι Λατινοαμερικάνοι έχουν να κατακτήσουν το τρόπαιο από το 2012, όταν η τότε πανίσχυρη Κορίνθιανς του –νυν εκλέκτορα της «σελεσάο»- Τίτε  είχε επικρατήσει 1-0 της Τσέλσι του Ράφα Μπενίτεθ στη Γιοκοχάμα με κεφαλιά του Πάουλο Γκερέρο στο 69’.

Με δεδομένο ότι οι μόνοι άλλοι τίτλοι στο τουρνουά για τη Νότια Αμερική ήταν από βραζιλιάνικες ομάδες και, δη, στα ισάριθμα πρώτα τουρνουά, το… σκορ είναι 10-1 για την Ευρώπη από το 2007! Μεγάλο το σερί…

Βραζιλιάνικη κυριαρχία

Πλην της «τιμάο» το 2012, Βραζιλιάνοι είχαν σηκώσει τις… κούπες στις αρχές του τουρνουά. Το πρώτο, του 200, που φιλοξενήθηκε στη χώρα της «σάμπα» θεωρήθηκε ανεπίσημο αλλά, όπως ανάλογα συνέβη με το Κύπελλο Συνομοσπονδιών των εθνικών ομάδων, αργότερα αναγνωρίστηκε… και με τη βούλα. Οι προσκλήσεις ήταν και προς τις πρωταθλήτριες των ηπείρων μα και προς την Κορίνθιανς λόγω… κόσμου, στη Βάσκο που είχε πάρει το Copa Libertadores το 1998 και στη Ρεάλ που είχε κατακτήσει την ίδια χρονιά το Διηπειρωτικό, τουρνουά που το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων εντέλει αντικατέστησε. Ο σερ Αλεξ Φέργκιουσον και ο Βιθέντε ντελ Μπόσκε δεν το πήραν πάντως στα σοβαρά, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Ρεάλ Μαδρίτης απογοήτευσαν και ο τελικός ήταν ανάμεσα σε Κορίνθιανς και Βάσκο ντα Γκάμα, με την «τιμάο» να το κατακτά στα πέναλτι με 4-3 σε ματς όπου αγωνίστηκαν ονόματα όπως ο Ντίντα, ο Βαμπέτα, ο Ρινκόν και ο Ρικαρντίνιο από τη μια, και ο Εντμούντο, ο Ρομάριο, ο Ντονιζέτε και ο Ζουνίνιο Περναμπουκάνο από την άλλη!

Το 2001 είχε προαναγγελθεί ότι θα διεξαγόταν στην Ισπανία αλλά ακυρώθηκε, «πάγωσε» και το τουρνουά επανάρχισε το 2005 στην Ιαπωνία, με τη Σάο Πάουλο των Σένι, Αμορόσο, Λουγκάνο και Σισίνιο να νικά 1-0 τη Λίβερπουλ του Ράφα Μπενίτεθ και των Μοριέντες, Κιούελ και Τσάμπι Αλόνσο. Το σκηνικό επαναλήφθηκε, στα ίδια μέρη, ένα χρόνο μετά με την Μπάρτσα του Φράνκ Ράικαρντ και των Ροναλντίνιο, Ντέκο να ηττάται με 1-0 από την Ιντερνασιονάλ του Αμπελ Μπράγκα και του Αλεσάντρε Πάτο.

Το χέρι του Μέσι

Η Ρίβερ Πλέιτ μετέχει για δεύτερη φορά σε Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, η προηγούμενη ήτα το 2015 στη μακρινή Ιαπωνία. Οι «μιγιονάριος» είχαν τότε αποκλείσει την οικοδέσποινα Σάνφρενσε Χιροσίμα με τέρμα του Αλάριο στον ημιτελικό και αντιμετώπισαν στον τελικό της Γιοκοχάμα την Μπαρτσελόνα, η οποία με χατ-τρικ του Σουάρες είχε περάσει άνετα το εμπόδιο της κινέζικης Κουανγκτσόου Εβεργκράντε. Το ματς τελείωσε με 3-0 υπέρ των Καταλανών με τον Σουάρες να βάζει άλλα δύο (49’ και 68’) και τον Μέσι να ανοίγει το σκορ στο 36’ αλλά έχοντας χρησιμοποιήσει το δεξί του χέρι για να κοντρολάρει, προτού σουτάρει εύστοχα από το ύψος του πέναλτι.

Εκτοτε η Ρίβερ άλλαξε πολύ αλλά ο Μαρσέλο Γκαγιάρδο παραμένει στον πάγκο, έχοντας φέτος την ευκαιρία να ρεφάρει μιας και, κακά τα ψέματα, η Ρεάλ (αν επιβεβαιωθεί ο τελικός των… φαβορί) δεν –την- τρομάζει.


Δημοσιεύτηκε στο «Scripta manent» της «Sportday» στις 18/12/2018