Menu

Από το 1980 έχει να καταλήξει η πρωτιά σε Μεσανατολίτες

Από το 1980 έχει να καταλήξει η πρωτιά σε Μεσανατολίτες

Τελικός στην Ασία, Κατάρ εναντίον Ιαπωνίας στο Αμπου Ντάμπι, πρώτος τελικός στον θεσμό για τους Καταρινούς και πέμπτος για τους Γιαπωνέζους που έχουν μάλιστα 4/4 κατακτήσεις, και είναι πρώτοι σε τρόπαια.

Το Κατάρ κάνει ΤΡΟΜΕΡΟ τουρνουά με 6/6 νίκες και γκολ… 16-0, στον ημιτελικό διέλυσε με 4-0 τα ΗΑΕ που από το πρώτο λεπτό έπαιζαν πίσω από τη σέντρα λες κι αντιμετώπιζαν τη… Γαλλία. Οι Ιάπωνες έκαναν τα καλά τους ματς στα νοκ άουτ όπου επίσης δεν δέχθηκαν γκολ (3/3 νίκες και 8-0, συν άλλες 3/3 νίκες στον όμιλο και γκολ 6-3).

Ομολογώ ότι είναι εκνευριστικό να βλέπεις τους Ιάπωνες να νικούν ακόμη κι όταν δεν παίζουν καλά, σε αντιδιαστολή με το Κατάρ που έχει εντυπωσιάσει άπαντες, τρία χρόνια πριν το Μουντιάλ που θα φιλοξενήσει.

Επί της στατιστικής, επί συνόλου 12 τελικών, μιας και τα πρώτα τέσσερα τουρνουά του Κυπέλλου Ασίας διεξήχθησαν με τελική φάση ενός ομίλου (round robin), πέντε οδηγήθηκαν στην παράταση και, εξ αυτών, δύο στα πέναλτι: το ’88 οι Σαουδάραβες νίκησαν στη… ρώσικη ρουλέτα τους Νοτιοκορεάτες στο Κατάρ και το ’96 ξανά οι Σαουδάραβες τα ΗΑΕ στο Αμπου Ντάμπι. Σε αυτή την… ντουζίνα τελικών, σε μόλις δύο μπήκαν 3+ γκολ και σε μόλις τρεις σκόραραν και οι δύο ομάδες… Ητοι, τελικοί χαμηλών σκορ.

Κατάρ και Ιαπωνία αντάμωσαν άλλες τέσσερις φορές σε τελική φάση AFC Asian Cup, νοκ άουτ ήταν μόνο το 2011 στην Ντόχα, προημιτελικός και με την Ιαπωνία να προκρίνεται με 3-2 χάρη σε γκολ του Ινόα στο 89’. Τα άλλα τρία τους… ραντεβού ήταν σε ομίλους και με το Κατάρ αήττητο: νίκη 3-0 το 1988 και ισοπαλίες 1-1 το 2000 και το 2007.

Πρακτικά ο σημερινός τελικός στο «Ζαγέντ» του Αμπου Ντάμπι είναι η μάχη ανάμεσα στη Μέση Ανατολή, που εκπροσωπεί το Κατάρ, και ανατολική Ασία που εκπροσωπεί η Ιαπωνία. Κι από την εποχή που το Κουβέιτ, το 1980, διοργάνωσε και πήρε το τρόπαιο, νικώντας τη Νότια Κορέα, έχει να καταλήξει η πρωτιά στους Μεσανατολίτες σε τελικό ενάντια στους Ασιάτες του Ειρηνικού!


Δημοσιεύτηκε στο Bet-hoven.net στις 1/2/2019