Menu

Εκλογές, γκάλοπ, συσπειρώσεις

Εκλογές, γκάλοπ, συσπειρώσεις

Το 2019 είναι ένα… τριπλό εκλογικό έτος για τη χώρα. Την Κυριακή έχει ευρωπαϊκές και αυτόδιοικητικές εκλογές, την άλλη Κυριακή (2/6) τις επαναληπτικές σε όσους δήμους ή περιφέρειες δεν εκλέξουν από την πρώτη και… μελλοντικά, μάλλον Οκτώβρη, τις βουλευτικές.

Και εκλογές σημαίνει… γκάλοπ και δημοσκοπήσεις. Και η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια, οι δημοσκοπήσεις πέφτουν έξω. Πολύ όμως. Όχι μόνο στα… καθ’ ημάς αλλά γενικά: θυμηθείτε το ποσοστό που δινόταν εναντίον του Brexit προτού ψηφίσουν οι Αγγλοι, θυμηθείτε τις αμερικάνικες με τη Χίλαρι Κλίντον να προηγείται σταθερά του Ντόναλντ Τραμπ.

Εξήγηση, υπάρχει. Εξηγήσεις. Μία εξ αυτών, ότι ο κόσμος δεν απαντά σωστά. Δεν γουστάρει. Στην εποχή της τεχνολογίας και των social media, έχει γίνει πλέον πιο ενήμερος για πράγματα και καταστάσεις. Τούτο, ας είναι υπέρ των δημοσκόπων, όχι βέβαια ότι δεν… μαγειρεύουν δημοσκοπήσεις.

Η Μάργαρετ Θάτσερ είχε πει κάποτε ότι: «Αν δίνεις προσοχή στην κοινή γνώμη και στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, τότε δεν κυβερνάς, αλλά υπακούς».

Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις των ελληνικών καναλιών υπάρχει ενδιαφέρον διότι το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι σταθερά άνω του 11%. Είναι μεγάλο ποσοστό, αν προστεθεί και το «άκυρο / λευκό» που στα γκάλοπ είναι στο 3-4%, μιλάμε για ένα ποσοστό minimum 14% που δεν απαντά. Και τούτο… ανεβάζει και κατεβάζει κυβερνήσεις.

Πρόχειρο παράδειγμα. Τυχαία μπήκα στο site της MRB που έχει παλιές τις έρευνες. Στις 5-8 Ιανουαρίου, ήτοι μόλις 17 ημέρες πριν τις εκλογές, το προαναφερθέν «κενό» της εκλογικής δεξαμενής έφτανε το 16,5% (ήτοι αναποφάσιστοι, δεν ξέρω / δεν απαντώ), ο ΣΥΡΙΖΑ έπαιρνε 28,1% και η ΝΔ 25,1%.

Εκλογές, γκάλοπ, συσπειρώσεις

Αποτελέσματα στις 25 Ιανουαρίου; ΣΥΡΙΖΑ 36,34 και ΝΔ 27,81%. Μιλάμε για μεγάλη απόκλιση, άνω του 8% για τον ΣΥΡΙΖΑ και σχεδόν 3% για τη ΝΔ. Κάτι που σημαίνει ότι η πλειοψηφία της αδιευκρίνιστης ψήφου στράφηκε προς τον ΣΥΡΙΖΑ εντέλει. Ένας άγραφος εκλογικός νόμος θέλει όντως την αδιευκρίνιστη να καταλήγει, κατά πλειοψηφία, στο πρώτο κόμμα των δημοσκοπήσεων. Όχι 100% επιβεβαιωμένος πάντως.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, είναι ένα κόμμα με βάση του 4% αλλά εξελίχθηκε σε κυβέρνηση αντλώντας τη συντριπτική πλειοψηφία από τη δεξαμενή ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Οι αριθμοί δεν ψεύδονται: το 2009 το ΠΑΣΟΚ (του ΓΑΠ) έλαβε 3.012.542 ψήφους και ποσοστό 43,92% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 315.665 ψήφους και 4,6%. Τον Σεπτέμβριο του 2015, στις δεύτερες εκλογές του έτους, ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε 1.925.904 ψήφους (35,46%) και το ΠΑΣΟΚ (ως Δημοκρατική Συμπαράταξη) 341.390 ψήφους και 6,28%. Λείπει, σε έξι χρόνια, κάνα μύριο ψηφοφόροι: στέκει διότι το 2019 είχαν ψηφίσει 7.044.606 και το 2015 ψήφισαν 5.556.295 ενώ αρκετοί στράφηκαν σε ΑΝΕΛ, Ποτάμι και ΧΑ.

Εν Ελλάδι υπάρχουν, και έγιναν κατανοητοί τα τελευταία χρόνια, ορισμένοι παράγοντες που καμιά δημοσκόπηση δεν μπορεί να αποτυπώσει και ελάχιστοι εκλογολόγοι έχουν αναφερθεί ή γράψει επί τούτων.

  • Πρώτον, η Αριστερά που, ελέω 1946-49 και ό,τι προηγήθηκε και μεσολάβησε (δεν είναι της παρούσης) εξ ορισμού, κάθε άνοδός της, δημιουργεί κομματική πόλωση.
  • Δεύτερον, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το πρώτο κόμμα στην ιστορία χωρίς βαθιά κομματική βάση, χωρίς οργανωμένους συνδέσμους στην επαρχία, χωρίς… οπαδούς, για να το θέσω απλά. Είναι ένα κόμμα που κέρδισε την ψήφο αντίδρασης, σε ακέραιους αριθμούς αν το πάρεις… έψησε 1,5 εκατ. Πασόκους να αλλάξουν την ψήφο τους. Και ότι είναι ένα κόμμα άνευ οπαδών, επηρεάζει (εννοείται) τις δημοσκοπήσεις.
  • Τρίτον, η Νέα Δημοκρατία είναι το υπέρτατο κόμμα, διαχρονικά, συσπείρωσης στη χώρα. Ακόμη… και με Εβερτ, είχε πάρει 28,12% (το 1996), ακόμη και το 2012 (στις πρώτες εκλογές) όταν έπεσε στο 18,84% ήταν… πρώτο κόμμα (με τον ΣΥΡΙΖΑ στο 16,78% και το ΠΑΣΟΚ στο 13,18% να πνέει τα λοίσθια). Δεν έχει πάρει όμως, σε βουλευτικές πάντα, ποσοστό άνω του 30% από το 2009 και τον Καραμανλή.
  • Τέταρτον, οι Ευρωεκλογές ήταν κάποτε η λεγόμενη «χαλαρή ψήφος». Τούτο, ελέω της πολιτικής πόλωσης που βιώνουμε, νομίζω έχει πάει περίπατο και τα δύο κόμματα θεωρούν ως test event, ως «γκάλοπ», την προσεχή Κυριακή… ευρωεκλογικά. Ωστόσο το 2014 τα γκάλοπ είχαν πέσει αρκετά έξω, π.χ. έδιναν στη ΝΔ 24-27% και πήρε 22,72%.
  • Και πέμπτον, η πολιτική είναι πάνω από όλα επικοινωνία. Όσο κυνικό κι αν ακούγεται. Το βλέπουμε, το βιώνουμε (κι από τα δύο κόμματα) εδώ και εβδομάδες.

Να σας πω λοιπόν κι ένα «μυστικό», αν και αρκετοί θα το έχετε παρατηρήσει. Κανένα γκάλοπ δεν είναι τόσο πειστικό όσο τα… lines στις στοιχηματικές εταιρείες. Θυμάμαι, αρχές Γενάρη του ’15, τότε που οι ΑΝΕΛ ήταν στο 1,1% δημοσκοπικά, να πληρώνουν 1.40 για να μπουν στη Βουλή. Και μπήκαν! Θυμάμαι το line διαφοράς ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ να κινείται στο 5% με 5,5% ενώ στα γκάλοπ δεν ήταν πάνω από 3,3% (και εντέλει το… σκορ έληξε με διαφορά 8,53%).

Πρόσφατα λοιπόν, στοιχηματικά, τα lines άλλαξαν πολύ. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η διαφορά του 8% πήγε στο 6% και, από χθες, στο 5%. Τα δε lines των ποσοστών (πάντα ενόψει Ευρωεκλογών) πήγαν στο 31,5% για τη ΝΔ (από 30%) και στο 25,5% για τον ΣΥΡΙΖΑ (από 22,5%). Μεγάλη η απόκλιση, δεν βρίσκετε;


Δημοσιεύτηκε στο Bet-hoven.net στις 20/5/2019