Menu
Ο Τραμπ, ο Μπάιντεν και ο Κένεντι…
JFK / UPΟΨΗ / ΗΠΑ / ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τραμπ, ο Μπάιντεν και ο Κένεντι…

Ήταν απόπειρα πραξικοπήματος, ως αναφέρεται; Όχι. Ήταν απλά μια προσπάθεια επίδειξης δύναμης, με τη βοήθεια των social media και της εικόνας, από πλευράς Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος εδώ και καιρό αρνείται κάτι τόσο προφανές σε οποιοδήποτε αμερικάνικο τομέα: την αναγνώριση του νικητή.

Ο… Τραμπάκουλας, για να θυμηθούμε και τον μεγάλο Χάρρυ Κλυνν, δεν έκαψε εκτιμώ το πολιτικό του χαρτί, αντιθέτως έπαιξε live στο 80ό λεπτό ποντάροντας σε δύο late goals. Το πρώτο, δυστυχώς, το έβαλε: πατώντας πάνω στην πόλωση που ο ίδιος έχει δημιουργήσει, οδήγησε προβατοποιημένους ψηφοφόρους, ντυμένους λες και είχαν Απόκριες, εντός του Καπιτωλίου. Οπλισμένους. Για να κάνουν τι, κατάληψη της εξουσίας επειδή απλά κάθισες σε γραφεία; Δεν γίνονται αυτά, ήταν μεγαλύτερο ανέκδοτο κι από το αντιπραξικόπημα του Ελληνα βασιλιά τον Δεκέμβριο του 1967 με στόχο να ρίξει την -κατά τα άλλα συνεργάτιδά του, Χούντα – και έριξε εαυτόν.

Ο τρίτος πόλος

Ο Τραμπ κέρδισε όμως. Το είπε: να θυμάστε αυτή τη μέρα. Μη ξεχνάτε ότι έλαβε πάνω από 74 εκατ. ψήφους σε μια χώρα διχασμένη, ήτοι 12 εκατ. ψήφους παραπάνω από όσες είχε το 2016 όταν εξελέγη! Απευθυνόμενος στην κλασική, αμερικάνικη, εθνικιστική λογική, δημιουργεί τον πρώτο, δυναμικό, τρίτο πόλο, μια τρίτη παράταξη που ουδέποτε στην ιστορία των ΗΠΑ έχει εμφανιστεί.

Και ο λόγος που δεν σωριάστηκαν δεκάδες νεκροί στο Καπιτώλιο είναι σε μεγα-κλίμακα ίδιος με τον λόγο που οι χριστιανοί στις εκκλησίες δεν ξυλοκοπήθηκαν, δεν δέχτηκαν δακρυγόνα, δεν πλήρωσαν 300 ευρώ. Το φίδι προστατεύει πάντα το αυγό του. Ακόμα κι χρειαστεί να θυσιάσει τα πάντα…

Η ομοιότητα με τον Κένεντι

Η μονομαχία του 74χρονου Ντόναλντ Τραμπ και του 78χρονου Τζο Μπάιντεν είχε ομοιότητες αλλά και σημειολογικές αντιθέσεις με εκείνη του 1960 ανάμεσα σε Ρίτσαρντ Νίξον και Τζον Κένεντι, ηλικίας τότε 47 και 43 ετών αντίστοιχα. Ήταν οι νεότεροι, ως τότε, υποψήφιοι πρόεδροι, η εκλογική διαφορά τους ήταν μικρή ενώ η φετινή ανέδειξε τον γηραιότερο άνθρωπο που θα ορκιστεί ποτέ ως Αμερικανός πρόεδρος, ρεκόρ που κατέχει από το ’16 ο Τραμπ. Εκτός κι αν πιστεύει κανείς ότι το 2024, στα 82 του, θα κατέβει ξανά!

Ο Τραμπ, ο Μπάιντεν και ο Κένεντι…

Τότε ο Τραμπ… έκλεψε τον τίτλο του γηραιότερου από τον Ρόναλντ Ρίγκαν, ο οποίος το 1981 που ορκίστηκε ήταν σχεδόν 70 και, προ αυτού, ο κάτοχος του ρεκόρ ήταν 140 χρόνια νωρίτερα, ο Γουίλιαμ Χένρι Χάρισον, ο οποίος όταν εξελέγη το 1840 ήταν 67 – και έμεινε στην ιστορία ως o πρόεδρος με την μικρότερη σε διάρκεια θητεία όταν πέθανε από λοίμωξη των πνευμόνων κατά την 32η ημέρα του στην προεδρία.

Και λογικά, στη σύγχρονη αμερικάνικη ιστορία, ο Μπάιντεν θα ακολουθήσει τα χνάρια του Λίντον Τζόνσον, του Τζίμι Κάρτερ, του Τζορτζ Μπους και του Τζέραλντ Φορντ που έκαναν μόνο μια προεδρική θητεία στον Λευκό Οίκο. Ο Φορντ, ως… υπηρεσιακός μετά την παραίτηση Νίξον, έχασε τις εκλογές του ‘76 από τον Κάρτερ (και δεν εξελέγη ποτέ πρόεδρος), ο Κάρτερ με τη σειρά του ηττήθηκε από τον Ρόναλντ Ρίγκαν το ’80 και ο Μπους ο πρεσβύτερος έχασε τις εκλογές του ‘92 από τον Μπιλ Κλίντον.

Συνάμα ο Μπάιντεν είναι μόλις ο δεύτερος Καθολικός πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ μετά… τον Κένεντι.