Menu

Κροατία – Αγγλία. Τα… προηγούμενα με γκολ, ξύλο κι ένας ημιτελικός

Κροατία – Αγγλία. Τα… προηγούμενα με γκολ, ξύλο κι ένας ημιτελικός

Κροατία εναντίον Αγγλίας για το UEFA Nations League, ματς που μάλιστα διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών, ελέω τιμωρίας, στο «HNK» της Ριέκα, με… νωπές τις μνήμες από τον ημιτελικό του Μουντιάλ της Ρωσίας.

Προ τριών μηνών, στις 11 Ιουλίου 2018 οι δύο χώρες αναμετρήθηκαν στη Μόσχα και η Κροατία πήρε την πρόκριση με 2-1 στην παράταση, χάρη σε γκολ των Πέρισιτς στο 68’ και Μάντζουκιτς στο 109’ ενώ η Αγγλία είχε προηγηθεί με φάουλ του Τρίπιερ από το 5ο λεπτό.

Το περιβόητο αγγλικό… «It’s coming home» μετατράπηκε σε «Nogomet se vraća kući» και οι Κροάτες έζησαν κι άλλες μοναδικές στιγμές, φτάνοντας ως τον τελικό όπου ηττήθηκαν από τη Γαλλία. Οι Aγγλοι δεν κατάφεραν ποτέ να συνέλθουν από την ψυχρολουσία της ισοφάρισης στο 68′ και φάνηκαν ανέτοιμοι να διαχειριστούν τις πιθανότητες να φτάσουν ως το τέλος της διαδρομής.

Αποδείχθηκε ασήκωτο το βάρος του it’s coming home…

Κροατία και Αγγλία έχουν αναμετρηθεί συνολικά οκτώ φορές, μόνο δύο ήταν όμως στο πλαίσιο τελικής φάσης μεγάλης διοργάνωσης: η φετινή αλλά και το 2004. Και γενικώς… πέφτει γκολ και θέαμα στα μεταξύ τους μιας και συνολικά έχουν σημειωθεί 31 γκολ, ήτοι σχεδόν 4 ανά αγώνα.

Εξαίρεση στο προαναφερθέν ήταν ο πρώτος αγώνας μεταξύ τους, που έπειτα από 90 λεπτά, το τελικό σφύριγμα τις άφησε ομάδες ισόπαλες 0-0, σε φιλικό ματς που διεξήχθη στο Σέφιλντ το 1993. Ενα ακόμη φιλικό έγινε το 2003 στο «Πόρτμαντ Ρόουντ» όπου έληξε με αγγλική νίκη 3-1 με τέρματα των Μπέκαμ, Οουεν, Λάμπαρντ και μείωση του σκορ από τον Μόρναρ.

Στον όμιλο του Euro 2004 της Πορτογαλίας έλαβε χώρα και το πρώτο επίσημο ραντεβού τους. Οι Άγγλοι απέκλεισαν τους Κροάτες που δεν είχαν καταφέρει να νικήσουν τις Ελβετία και Γαλλία, με 4-2 (40’ Σκόουλς, 45’ και 68’ Ρούνεϊ, 79’ Λάμπαρντ / 5’ Ν. Κόβατς, 73’ Τούντορ).

Εκτοτε οι Κροάτες πήραν τον… αέρα της Αγγλίας. Ενδεικτικό ότι στα προκριματικά του Euro 2008 νίκησαν εις διπλούν την ομάδα του Στιβ ΜακΛάρεν, αφήνοντάς τη εκτός τελικής φάσης (σ.σ. τα «τρία λιοντάρια» τερμάτισαν μάλιστα στην 3η θέση, πίσω από τη Ρωσία). Στο Ζάγκρεμπ τα γκολ των Εντουάρντο και Γκάρι Νέβιλ με αυτογκόλ έδωσαν τη νίκη στην ομάδα του Σλάβεν Μπίλιτς με 2-0 και στο «Γουέμπλεϊ» οι Κροάτες είχαν θριαμβεύσει με 3-2 με τέρμα μάλιστα του Μλάντεν Πέτριτς στο 77’.

Η Αγγλία πήρε την… εκδίκησή της προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2010 με δύο νίκες και γκολ… 9-2. Στο Ζάγκρεμπ νίκησε με 4-1 με χατ-τρικ του Γουόλκοτ και στο Λονδίνο με 5-1.


Δημοσιεύτηκε στο Bet-hoven.net στις 11/10/2018