Menu
Λάτσιο – Ρόμα. Η πολιτική πίσω από το Derby della Capitale

Λάτσιο – Ρόμα. Η πολιτική πίσω από το Derby della Capitale

Οι πάντα υπερφίαλοι Ρωμαίοι αρέσκονται στο να εκθειάζουν εαυτούς, ότι μένουν «στην ομορφότερη πόλη του κόσμου», άρα έχουν και «το καλύτερο ντέρμπι του κόσμου». Δεν έχει σημασία το Ρόμα – Λάτσιο, ή το Λάτσιο – Ρόμα, είναι το καλύτερο ή όχι, αδιαμφησβήτητα όμως συγκαταλέγεται στα κορυφαία παγκοσμίως – και με την κυριολεκτική έννοια του όρου, καθώς το «ντέρμπι» αφορά αντιπαλότητα στην ίδια πόλη, ή περιοχή.

Η Λάτσιο ιδρύθηκε στις 9 Ιανουαρίου 1900 από ανθρώπους της αστικής τάξης που έδρευαν στο βόρειο μέρος της Ρώμης και της έδωσαν το όνομα της περιφέρειας Latium, σήμα τον αετό των λεγεώνων της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και χρώμα το γαλάζιο, από την… Ελλάδα, τιμώντας τους (εκείνη την εποχή πρόσφατα αναγεννημένους) Ολυμπιακούς Αγώνες και το ιδεώδες αυτών.

Λάτσιο – Ρόμα. Η πολιτική πίσω από το Derby della Capitale

Η Ρόμα ιδρύθηκε στις 7 Ιουνίου 1927 με… κυβερνητική, δικτατορική δηλαδή, διαταγή του Μπενίτο Μουσολίνι. Ο «Ντούτσε» ήξερε καλά πως να χαλιναγωγεί τις μάζες και επιθυμούσε μια δυνατή ομάδα της Ρώμης ώστε να κοντράρει αυτές του βορρά. Και απαίτησε να ενωθούν όλες οι ομάδες της πόλης σε μία: Αλμπα Ρόμα, Ρόμαν και Φορτιτούντο Ρόμα το δέχθηκαν, όχι όμως και η Λάτσιο που αντιστάθηκε και με τις ευλογίες ενός εκ των στρατηγών του Μουσολίνι, του Τζόρτζιο Βακάρο. Πήρε το όνομα της «αιώνιας πόλης», τα χρώματα αυτής και για έμβλημα επιλέχθηκε η ρωμαϊκή λύκαινα.

Ακροδεξιά εναντίον Δεξιάς

Αν κάποιος περίμενε όμως ότι η έμπνευσης «Ντούτσε» Ρόμα θα ασπαζόταν και τα φασιστικά ιδανικά του, έγινε το αντίθετο: οι φιλελεύθεροι της πόλης έγιναν οπαδοί της ενώ στη Λάτσιο άρχισαν να στρέφονται οι ακραίοι και οι φασίστες, το παράδοξο είναι ότι οι «τζιαλορόσι» προήλθαν από την εργατική τάξη και οι «λατσιάλι» από την ελιτίστικη πλευρά της πόλης, στα βόρεια. Εξ ου και κάποτε είχε αναρτηθεί πανό από τους τιφόζι της Ρόμα περί «ομάδας προβάτων που ακολουθούν οι βοσκοί». Η απάντηση, τότε, ήταν φυσικά φασιστική: «Ρόμα, μια ομάδα μαύρων που την ακολουθούν Εβραίοι».

Λάτσιο – Ρόμα. Η πολιτική πίσω από το Derby della Capitale

Γενικώς η γαλάζια πλευρά της Ρώμης, γενικά, έγερνε πάντα προς τη ακροδεξιά και αυτό επικυρώθηκε όταν εμφανίστηκαν οι Irriducibili (άφθαρτοι, ελληνιστί), οι ultras της Λάτσιο που εξέφραζαν σε κάθε αγώνα τα ακραία πιστεύω τους, ειδικά τη δεκαετία του ’90 και την εποχή του Σέρτζιο Κρανιότι. Εφτασαν σε σημείο να αποτρέψουν την απόκτηση του Νικολά Ανελκά και του Πατρίκ Βιεϊρά λόγω του χρώματός τους ενώ το 1998 σήκωσαν πανό προς τους… απέναντι που έγραφε «Πατρίδα σας το Άουσβιτς, σπίτια σας οι φούρνοι».

Αντίθετα, για τους οργανωμένους της Ρόμα, η πολιτική δεν είχε τόσο σημασία, ειδικά από το 1977 όταν οι σύνδεσμοι ενώθηκαν υπό την ονομασία Roma Commando Ultra’ Curva Sud. Δέκα χρόνια μετά όμως η συμμαχία διαλύθηκε και το κουμάντο στην Curva Sud πέρασε στους Boys, οι οποίοι δεν είχαν κρύψει ποτέ τις δεξιές πεποιθήσεις τους.

Κοντολογίς, ακροδεξιά εναντίον δεξιάς στη Ρώμη. Αλλά η αλήθεια είναι πάντως ότι στις μέρες μας, αφενός αρκετοί ακροδεξιοί έχουν παρεισφρήσει στις τάξεις των οπαδών της Ρόμα, αφετέρου αρκετοί εκ των τιφόζι της Λάτσιο είτε δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον για την πολιτική είτε δεν είναι ακραίοι. Ωστόσο τη χρησιμοποιούν, εκεί στο πέταλο, για να εκνευρίσουν τον αντίπαλο και για να υπάρχει ομαδικό πνεύμα.

Λάτσιο – Ρόμα. Η πολιτική πίσω από το Derby della Capitale

Πάντως από τα 70s στη Ρόμα υπήρχε και το γκρουπ οπαδών ονόματι Fedayn με άκρως αριστερές ιδέες: πώς «έδεσαν» με δεξιούς και, κατά μειονότητα, ακροδεξιούς στους τιφόζι των «τζιαλορόσι», ήτοι ένα πέταλο με εκ διαμέτρου διαφορετικό πολιτικό υπόβαθρο, είναι ερώτημα. Ισως η εξήγηση να είναι το γνωστό Campanilismo, ήτοι η ισχυρή σχέση που έχει ένας Ιταλός με την πόλη του και την περιοχή του – αλλά όχι με την χώρα του.

Το δάχτυλο του Κινάλια, η φανέλα του Τότι

Εννοείται πως το μίσος οδήγησε και σε τραγωδίες, όπως τον θάνατο νεαρού φίλου της Λάτσιο, Βιτσέντσο Παπαρέλι, το 1979 από φωτοβολίδα που είχαν πετάξει οι οπαδοί της Ρόμα. Αλλά το 2007 ο θάνατος του οπαδού της Λάτσιο, Γκαμπριέλε Σάντρι, από αστυνομικό, έφερε τους οπαδούς και των δύο κοντά, ενωμένους. Όπως οι Boys της Ρόμα και οι Irriducibili της Λάτσιο ενώθηκαν τον Ιούνιο του 2005, όταν σκοτώθηκε σε τροχαίο ο 40χρονος Πάολο Τζαπαβίνια, ηγέτης των Boys. «Ave Paolo» και «Onore al camerata»…

Οι ακροδεξιοί «λατσιάλι» εδρεύουν λοιπόν στα πλούσια βόρεια προάστια της πόλης και οι «τζιαλορόσι» προέρχονταν παραδοσιακά από το βιομηχανικό προλεταριάτο της Ρώμης, που μεταπολεμικά κάλυπτε το νότιο τμήμα της, με χαρακτηριστικότερες τις φτωχογειτονιές της συνοικίας Τεστάτσιο. Εξ ου και οι τιφόζι της Ρόμα καταλαμβάνουν σε κάθε παιχνίδι το νότιο πέταλο του «Ολίμπικο», την περιβόητη Curva Sud, με τους φίλους της Λάτσιο να έχουν για άντρο το βόρειο πέταλο (Curva Nord).

Το πρώτο Derby della Capitale, ήτοι το ντέρμπι της πρωτεύουσας (αποκαλείται επίσης και Derby Capitolino και Derby del Cupolone) έλαβε χώρα στις 8 Δεκεμβρίου 1929 με τη Ρόμα να νικά με 1-0. Οι «τζιαλορόσο» Ντίνο ντα Κόστα και Φραντσέσκο Τότι έχουν τα περισσότερα γκολ σε Derby della Capitale με 11, πρώτοι για τη Λάτσιο είναι οι Ροντόλφο Βολκ και Σίβλιο Πιόλα (από 7) ενώ ο Σουηδός Άρνε Σέλμοσον είναι ο μόνος που έχει σκοράρει σε ντέρμπι της Ρώμης με τη φανέλα και των δύο (1955-61).

Λάτσιο – Ρόμα. Η πολιτική πίσω από το Derby della Capitale

Η, δε, μόνη φορά που διεκδίκησαν τρόπαιο ήταν στον τελικό του Coppa Italia το 2013, φυσικά στην κοινή τους έδρα, το «Ολίμπικο», 1-0 η Λάτσιο με γκολ του Λούλιτς. Ματς που μνημονεύεται ως σήμερα από τους «λατσιάλι», μαζί με το 2-1 του 1974 όταν όδευε προς το πρώτο scudetto της ιστορίας της, που εντέλει κατέκτησε, και όταν έκανε το 2-1 στο ντέρμπι ο Τζόρτζιο Κινάλια στράφηκε προς την Curva Sud της Ρόμα, σήκωσε το χέρι του και έδειχνε εκεί με το δάχτυλο του για… αρκετή ώρα.

Χρόνια αργότερα ο (ποιος άλλος;) capitano Φραντσέσκο Τότι φρόντισε να απαντήσει στον Κινάλια: το 1999 σήκωσε τη φανέλα και από μέσα είχε το μήνυμα του προς τους «λατσιάλι»: «Vi ho purgato ancora», ήτοι… σας καθάρισα ξανά. Κι όμως, δεν είναι ίσως η κορυφαία στιγμή των «τζιαλορόσι» σε ντέρμπι.

Λάτσιο – Ρόμα. Η πολιτική πίσω από το Derby della Capitale

Κυριαρχεί το εκπληκτικό 5-1, ως τύποις φιλοξενούμενη, το 2002 με καρέ γκολ του Μοντέλα και γκολάρα του Τότι, ωστόσο ο τίτλος σε εκείνο το απίθανο πρωτάθλημα κατέληξε στη Γιουβέντους. Το 2010 πριν, οι τιφόζι της Λάτσιο πανηγύριζαν τα γκολ… της Ιντερ στο «Ολίμπικο» προκειμένου ο τίτλος να καταλήξει στο Μιλάνο και όχι στη μισητή τους Ρόμα, ως και έγινε…


Δημοσιεύτηκε στο Foxbet.gr στις 15/1/2021