Menu

Ο’Σάλιβαν  – Χίγκινς. Το σνούκερ έχει το δικό του… clasico

Ο’Σάλιβαν  - Χίγκινς. Το σνούκερ έχει το δικό του… clasico

Προημιτελικά, μέρος δεύτερο στο Masters του σνούκερ στη Μίλτον Κινς της Αγγλίας. Χθες ο (περσινός νικητής του τουρνουά) Στιούαρτ Μπίνγκχαμ απέκλεισε τον Σον Μέρφι με 6-3 και ο εξαιρετικός Ντέιβιντ Γκίλμπερτ με 6-5 τον Κάιρεν Γουίλσον, σε μια ματσάρα που με καθήλωσε για ώρα.

Best of 11 frames και τούτος ο γύρος, ήτοι νικά όποιος φτάσει τα 6. Το μεσημέρι ο πολύπειρος, 39χρονος Σκωτσέζος Στίβεν Μαγκουάιρ (Νο. 8 στο world ranking) αντιμετωπίζει τον εξόχως ανερχόμενο 20χρονο Κινέζο Γιάν Μπίνγκνταο (Νο. 11), ενάντια στον οποίο μετά 3/3 νίκες.

Ο’Σάλιβαν  - Χίγκινς. Το σνούκερ έχει το δικό του… clasico

Καια αν υπήρχε… clasico στο σνούκερ, αυτό είναι ανάμεσα στον 45χρονο Ρόνι Ο’Σάλιβαν (Νο. 3) και στον συνομήλικό του Σκωτσέζο Τζον Χίγκινς (Νο. 6). Δίχως υπερβολή αναμετρώνται δύο παίκτες που εδώ και 25 χρόνια πρωταγωνιστούν στο σπορ, έχουν αναμετρηθεί άλλες 71 φορές και μετρούν μαζί 90 χρόνια ζωής και 58 ενεργής παρουσίας στο σνούκερ ενώ έχουν βγάλει, μαζί, 20,5 εκατ. λίρες (!).

Για να κατανοήσετε τη σύγκριση και την πορεία τους (για την οποία άνετα γράφω… βιβλίο) αναμετρώνται απόψε σε προημιτελικό Masters, τουρνουά για το οποίο συγκρούστηκαν στον τελικό το… 1995 (όταν ο Γιαν Μπίνγκνταο που είναι επίσης στους «8» δεν ήταν καν στα σχέδια των γονιών του!). Ο Ρόνι νίκησε τότε με 9-3 στον τελικό και σε ηλικία 19 ετών έγινε ο νεότερος νικητής Masters…

Ο’Σάλιβαν  - Χίγκινς. Το σνούκερ έχει το δικό του… clasico

Στα των αριθμών, ο (νυν παγκόσμιος πρωταθλητής) Ο’Σάλιβαν έχει πάρει 7 φορές το Masters με τελευταία φορά το 2017, και ο Χίγκινς μόλις δύο (2006 το τελευταίο). Σε τελικούς Masters έπαιξαν το 1995 και το 2005, τα πήρε και τα δύο ο Ρόνι, και το 2006 νίκησε ο Χίγκινς παίρνοντας πίσω κάπως το… αίμα του, με ένα ανεπανάληπτο «καθάρισμα» 64 πόντων στο decider. Συνολικά στην καριέρα τους μετρούν, μεταξύ τους, 37 νίκες ο Ρόνι και 29 ο Χίγκινς (συν τρεις ισοπαλίες σε τουρνουά που αυτή ισχύει).

Και οι δύο δεν έπαιξαν καλά στον προηγούμενο γύρο, ο Ο’Σάλιβαν απέκλεισε με 6-5 τον Ντινγκ εκμεταλλευόμενος τα λάθη του Κινέζου στα τελευταία frames ενώ ο Χίγκινς υπέταξε με το ίδιο σκορ τον Μαρκ Αλεν και θα μπορούσε να το είχε πάρει πιο εύκολα (πήγε 5-5 από 5-3 και το… καθάρισε στο τελευταίο).