Menu

Γράφεται ιστορία, ούτως ή άλλως, στο Μasters

Γράφεται ιστορία, ούτως ή άλλως, στο Μasters

Μόλις για τρίτη φορά στην 47χρονη ιστορία του τουρνουά Masters του σνούκερ θα εμφανιστεί Κινέζος στον τελικό: το 2007 ήταν ο Ντινγκ Γιουνχούι και το 2011 ο Ντινγκ με τον Μάρκο Φου, σε έναν ιστορικό… εμφύλιο που κατέκτησε ο Ντινγκ με 10-4. Ο σημερινός όμως θυμίζει εν πολλοίς αυτόν του 2007 καθότι ο νεαρότερος ηλικιακά φιναλίστ, ο Γιάν Μπίνγκταο, ξεπέρασε τον Ντινγκ που το 2007 ήταν και ο νεότερος σε τελικό, και ο πρώτος Ασιάτης. Και μάλιστα είχε δακρύσει… νομίζοντας ότι το ματς τελείωσε ενώ είχε ακόμη κι άλλο frame, στον τελικό που έχασε με 10-3 από τον Ρόνι Ο’Σάλιβαν.

Σήμερα λοιπόν ο 21, παρά ενός μήνα, ετών Γιάν Μπίνγκταο αντιμετωπίζει τον «πολύ» Τζον Χίγκινς, με τον 45χρονο Σκωτσέζο να δυσκολεύεται μόνο στο πρώτο μισό του χθεσινοβραδινού ημιτελικού με τον Ντέιβιντ Γκίλμπερτ, επικρατώντας εντέλει με 6-4. Αντίθετα ο Κινέζος δεν ήταν τόσο καλός όσο σε άλλα ματς, ο δικός του ημιτελικός με τον (περσινό νικητή του Masters) Στιούαρτ Μπίνγκχαμ συνδυάστηκε από λάθη εκατέρωθεν αλλά το πήρε στο decider με 6-5, όπως είχε αποκλείσει κατά σειρά και τον Νιλ Ρόμπερτσον και τον Στίβεν Μαγκουάιρ.

Δαυίδ εναντίον Γολιάθ ο τελικός: ο νεαρός Ασιάτης μετέχει για μόλις σε τέταρτο τελικό κάποιου τουρνουά στη μικρή, αλλά ανερχόμενη, καριέρα του, ο Χίγκινς αριθμεί 30 τίτλους σε major tournaments και 19 σε non ranking (όπως το Masters), μαζί με άλλα τουρνουά ο Σκωτσέζος μετρά 58 τίτλους και 41 συμμετοχές ως φιναλίστ! Και, και για κάνετε και τις ηλικιακές συγκρίσεις, ο Χίγκινς μετρά άλλες τέσσερις συμμετοχές σε τελικούς Masters: το έχασε το ’95 και το ’05 από τον Ο’Σάλιβαν, το πήρε το ’99 ενάντια στον Κεν Ντόχερτι και, για τελευταία φορά, το 2006 κόντρα στον Ρόνι, όταν ο σημερινός του αντίπαλος ήταν… σχεδόν 7 ετών.

Best of 19 frames ο τελικός σήμερα στο Μίλτον Κινς της Αγγλίας, ήτοι όποιος φτάσει στα 10 frames, εξ ου και διεξάγεται σε δύο sessions: στις 15:00 και στις 21:00 ώρα Ελλάδος. Και 250.000 λίρες θα κερδίσει ο νικητής…

Αν βέβαια, διότι όλα… μέσα είναι σε αυτό το σπορ, ο Κινέζος τα καταφέρει θα γίνει ο νεότερος που θα πάρει το Masters από το 1995: τότε ο 19χρονος Ρόνι Ο’Σάλιβαν είχε υποτάξει με 9-3 τον… Χίγκινς, ο οποίος θα γίνει ο γηραιότερος νικητής του τουρνουά αν τα καταφέρει. «Μισώ τους ημιτελικούς, το’ χω ξαναπεί. Είσαι σε “όλα ή τίποτε” κατάσταση, σε τελικούς νιώθω καλύτερα. Ο Γιάν είναι ένας εξαιρετικός παίκτης, είναι ένα έμπειρο μυαλό σε ένα νεανικό σώμα. Με έχει νικήσει δύο φορές, δεν είναι εύκολος αντίπαλος» είπε ο Σκωτσέζος.