Menu

Λίβερπουλ – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. H ιστορία ενός ντέρμπι… 151 ετών

Λίβερπουλ - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. H ιστορία ενός ντέρμπι… 151 ετών

Αν το Νησί έχει κάποιο ντέρμπι που μπορεί να βαπτιστεί ως… clasico, καθότι το αποκαλούν είτε North West Derby είτε το ντέρμπι του (δρόμου) Μ62, είναι αυτό ανάμεσα σε Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Και το παράδοξο (στη συνείδηση του κόσμου, παγκοσμίως), είναι η ταυτόχρονη απόδοση και στα δύο clubs του τίτλου της «καλύτερης ομάδας που έχει αναδείξει ποτέ το αγγλικό ποδόσφαιρο».

Κάνοντας μια συνολική σύγκριση τροπαίων η Γιουνάιτεντ προηγείται με 66 έναντι 64 της Λίβερπουλ ενώ σύμφωνα, με το «δόγμα» που καθορίζει το… βάρος της φανέλας, ήτοι την ευρωπαϊκή διάκριση και καταξίωση, οι «κόκκινοι» έχουν την πρωτοκαθεδρία με 6 Κύπελλα Πρωταθλητριών, 3 Κύπελλα UEFA και 4 ευρωπαϊκά Super Cup. Στον αντίποδα, η Γιουνάιτεντ αντιπαραβάλλει 3 Κύπελλα Πρωταθλητριών, 1 Europa League, 1 Κύπελλο Κυπελλούχων, 1 ευρωπαϊκό Super Cup, 1 Διηπειρωτικό και 1 Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων.

Βεβαίως, ο χρόνος δεν θα μπορούσε να απαλύνει την ασίγαστη αντιπαλότητα σε ένα ντέρμπι μεταξύ Λίβερπουλ και Γιουνάιτεντ, ένα ντέρμπι που… γεννήθηκε (στα γήπεδα) 12 Οκτωβρίου του 1895, όταν οι «κόκκινοι» έριχναν το πρώτο ηχηρό ράπισμα στον «αιώνιο εχθρό» τους επικρατώντας με το εντυπωσιακό 7-1, τη μεγαλύτερη σε έκταση νίκη της «μητέρας των μαχών» στο Νησί.

Ισως τούτο όμως είναι και… ψέματα και η κόντρα (των πόλεων) ξεκίνησε το 1860, όπως αποκαλύφθηκε όταν ήρθε στο φως της δημοσιότητας απόκομμα της εφημερίδας «Stalybridge Reporter» και ανέφερε ότι κόσμος του Λίβερπουλ «πονάει από το αίσθημα ανωτερότητας του Μάντσεστερ, σπαρταράει με την εντύπωση ότι το Μάντσεστερ προπορεύεται». Μάλιστα, η μητρόπολη του Μέρσεϊσαϊντ περιγράφεται σε γένος θηλυκό: «Δεν αγαπάει κανέναν και κανείς δεν την αγαπάει».

Το Λίβερπουλ ήταν η μόνη πόλη που αντιστάθηκε στην προώθηση του σχετικού νομοσχεδίου για την κατασκευή ενός καναλιού που θα συνέδεε το Μάντσεστερ με την ιρλανδική θάλασσα αλλά ο νόμος πέρασε το 1885 και τα έργα ολοκληρώθηκαν την Πρωτοχρονιά του 1894. Ενα κανάλι μήκους 58 χλμ. που θα άλλαζε, μια για πάντα, την οικονομία των δύο πόλεων και αναπόφευκτα τις ισορροπίες. Μοιραία, το έργο έστειλε στο ταμείο ανεργίας δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους στο λιμάνι του Λίβερπουλ, δίνοντας ένα σοβαρό κίνητρο για την απαρχή μιας αέναης σχέσης… οργής, που αντικατοπτρίστηκε έντονα μέσα στα ποδοσφαιρικά γήπεδα.

Λίβερπουλ - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. H ιστορία ενός ντέρμπι… 151 ετών

Τα 126 (ή 151) χρόνια έκτοτε και τα 54,5 χιλιόμετρα που χωρίζουν το «Ανφιλντ» από το «Ολντ Τράφορντ» ελάχιστα μείωσαν την αντιπαλότητα δύο ομάδων που μεσουράνησαν σε Αγγλία και Ευρώπη αλλά ουδέποτε… ταυτόχρονα. Γενιές και γενιές ανατράφηκαν μαθαίνοντας, αν όχι να απεχθάνονται, τουλάχιστον να μην συμπαθούν τους κατοίκους της άλλης πόλης. Η κόντρα αυτή αναπόφευκτα μεταφέρθηκε και στο ποδόσφαιρο. Τα πρώτα… εκατό χρόνια σε ήπιο επίπεδο, αλλά από τα μέσα του ’80 και έπειτα, τα συναισθήματα εντάθηκαν. Το ταξίδι από τον Μ62 ανάλογα και με την κίνηση μπορεί να φτάσει την μία ώρα.

Στη δύση της δεκαετίας του ’70 και τις αρχές του ’80, η κατάσταση άλλαξε άρδην, αφού και οι δύο πόλεις αντιμετώπισαν μια σύντομη, αλλά σοβαρή οικονομική κρίση. Εντούτοις, σε μια περίοδο που τα υλικά μέσα επιβίωσης εξασφαλιζόταν με δυσκολία, οι οπαδοί των «κόκκινων», έβρισκαν ένα τρόπο να ξεσπάσουν, χλευάζοντας την μέτρια πορεία της Γιουναιτεντ, τη στιγμή που έβλεπαν την ομάδα τους να μεσουρανεί σε όλες τις διοργανώσεις. Τα αντίποινα, από τους φίλους των «κόκκινων διαβόλων», ήρθαν μία δεκαετία αργότερα, όταν το συγκρότημα του σερ Αλεξ Φέργκιουσον κατάφερε να κατακτήσει έντεκα πρωταθλήματα και φυσικά το αλησμόνητο τρεμπλ του 1999. Για να ακολουθήσει, τα τελευταία χρόνια, η ευρωπαϊκή επάνοδος της Λίβερπουλ και παράλληλα η μετριότητα της ManUtd.

 55-12-0!

Στα, του σήμερα, ενώ στο περσινό 2-0 για πρώτη φορά τα τελευταία 30 χρόνια το ντέρμπι διεξήχθη με τόσο μεγάλη βαθμολογική διαφορά μεταξύ τους (15 πόντοι, που έγιναν 18), το φετινό είναι το πρώτο μετά από οκτώ σεζόν που η Γιουνάιτεντ την αντιμετωπίζει ως πρωτοπόρος.

Συμπτωματικά, πέρασαν ακριβώς πέντε χρόνια από το τελευταίο… διπλό μεταξύ τους – και στις δύο έδρες. Και πάλι 17 Ιανουαρίου ήταν, αλλά το 2016, όταν η Γιουνάιτεντ έφυγε νικηφόρα με 1-0 από το «Ανφλντ», με γκολ του προσφάτως αποσυρθέντα Γουέιν Ρούνεϊ στο 78ο λεπτό, τεχνικός των φιλοξενούμενων ήταν ο Λουίς φαν Χάαλ, ήταν η σεζόν που ολοκληρώθηκε με τη Λέστερ πρωταθλήτρια. Έκτοτε, ούτε η Γιουνάιτεντ νίκησε ξανά στο Λίβερπουλ (0-2-3) ούτε η Λίβερπουλ στο «Ολντ Τράφορντ».

Και έχει τη σημασία του καθώς η Λίβερπουλ δεν έχει εντός έδρας ήττα στο πρωτάθλημα από τον Απρίλιο του 2017, ήτοι σχεδόν τέσσερα χρόνια, στο 55-12-0 το ρεκόρ της (!), από την άλλη έχασε στο Σαουθάμπτον κι αν αποτύχει σήμερα, για πρώτη φορά από το 1993 θα μπει με back to bach ήττες στη νέα χρονιά.


Δημοσιεύτηκε στο Foxbet.gr στις 17/1/2021