Menu

Supercoppa Italiana. Η… πελάτισσα (σε τελικούς) Γιουβέντους και ο Μαραντόνα

Supercoppa Italiana. Η… πελάτισσα (σε τελικούς) Γιουβέντους και ο Μαραντόνα

Στην πόλη που ιδρύθηκε πριν από 2.000 χρόνια από τον Μάρκο Αιμίλιο Λέπιδο στη Βία Αιμιλία και είναι πλέον παγκοσμίως γνωστή για την παρμεζάνα της, τη Ρέτζιο-Εμίλια, διεξάγεται απόψε το Supercoppa Italiana, στο «Μαπέι», έδρα της Σασουόλο.

Ο εν λόγω θεσμός έχει μόλις 33 χρόνια… ζωής στη γείτονα, εκκίνησε το 1988 και δεν έχει αποκτήσει ακόμη την αίγλη που του προσδίδουν σε άλλες χώρες. Αντίπαλοι η πρωταθλήτρια Γιουβέντους και η Κυπελλούχος Νάπολι. Πάντα σε μονό ματς διεξαγόταν ο τελικός, 21/32 φορές διεξήχθη επί ιταλικού εδάφους (και 19 εξ αυτών) στην έδρα της εκάστοτε πρωταθλήτριας) ενώ φιλοξενήθηκε και στο εξωτερικό: τέσσερις φορές στην Κίνα, δύο στις ΗΠΑ, δύο στο Κατάρ, δύο στη Σαουδική Αραβία και μια φορά στην Τρίπολη (της Λιβύης, όχι τη δική μας).

Πρώτη στη λίστα των τροπαίων είναι, ευλόγως, η Γιουβέντους, με οκτώ αλλά και επτά χαμένους τελικούς, έπεται η Μίλαν με 7/11 κατακτήσεις, η Ιντερ έχει 5/9, η Λάτσιο 5/8, η Ρόμα 2/4, η Νάπολι 2/3, από ένα τρόπαιο έχουν Πάρμα, Φιορεντίνα και Σαμπντόρια ενώ απέτυχαν στις μόνες τους παρουσίες σε Σούπερ Καπ Ιταλίας η Τορίνο (το ’93) και η Βιντσέντζα (’97).

Επί της στατιστικής, 22/32 φορές κατέκτησε το τρόπαιο η εκάστοτε πρωταθλήτρια κι άλλες 10 η ομάδα που μετείχε μέσω του Coppa Italia, είτε ως Κυπελλούχος είτε ως φιναλίστ του τελικού (ελέω νταμπλ εκείνης της σεζόν).

Η Γιουβέντους, καθότι επί εννέα σερί σεζόν πρωταθλήτρια, ευλόγως μετέχει για ένατη σερί σεζόν και αναδείχθηκε υπερπρωταθλήτρια στις μισές εξ αυτών. Η, δε, Νάπολι μετέχει για τέταρτη φορά και οι άλλες τρεις ήταν ενάντια… στη Γιούβε, όπως κι απόψε!

Supercoppa Italiana. Η… πελάτισσα (σε τελικούς) Γιουβέντους και ο Μαραντόνα

Στις 1 Σεπτεμβρίου 1990 η πανίσχυρη, τότε, Νάπολι διέλυσε με 5-1 τους «μπιανκονέρι» στο «Σαν Πάολο» (νυν «Ντιέγο Μαραντόνα») με τους Σιλέντζι και Καρέκα να βάζουν από δύο και τον Κρίπα ένα, είχε μειώσει σε 2-1 ο Ρομπέρτο Μπάτζιο, σε ματς που ο Ντιέγο Μαραντόνα δεν είχε σκοράρει αλλά είχε δώσει δύο ασίστ. Και σε ματς με μερικούς… γνωστούς μας: τον τότε τεχνικό των «παρτενοπέι» και μετέπειτα του Ολυμπιακού, Αλμπερτίνο Μπιγκόν, και τον Βραζιλιάνο τότε στόπερ της Γιούβε και κατόπιν με ένα μικρό παναθηναϊκό πέρασμα, Ζούλιο Σέζαρ.

Supercoppa Italiana. Η… πελάτισσα (σε τελικούς) Γιουβέντους και ο Μαραντόνα

Στις 11 Αυγούστου 2012 στο Πεκίνο, στην Κίνα, το Supercoppa Italiana κρίθηκε στην παράταση, με τους «παρτενοπέι» του Βάλτερ Ματσάρι να προηγούνται δις (27’ Καβάνι, 41’ Πάντεφ) και τη «βέκια σινιόρα» αφενός να ισοφαρίζει με Ασαμόα (37’) και Βιδάλ (74’ πέν.), αφετέρου να παίρνει το τρόπαιο στο έξτρα ημίωρο με αυτογκόλ του Μάτζιο και τέρμα του Βούτσινιτις (97’ και 101’) ενώ είχε αποβληθεί από τους «λατσιάλι» ο Πάντεφ στο 85’. Τεχνικός της Γιούβε τότε… ο Μάσιμο Καρέρα που μέχρι πρότινος εργαζόταν στην ΑΕΚ, υπηρεσιακός τότε ελέω της τιμωρίας του Αντόνιο Κόντε και του Αντζελο Αλέσιο, ο οποίος τον διαδέχθηκε λίγο καιρό μετά και μέχρι να επανέλθει ο Κόντε.

Στις 22 Δεκεμβρίου 2014, στην Ντόχα του Κατάρ, το Σούπερ Καπ κρίθηκε εκ νέου μετά το 90λεπτο, στα πέναλτι, με τους Κιελίνι, Περέιρα και Παντόιν να αστοχούν στο τέλος για τη Γιουβέντους και τον Κουλιμπαλί να χαρίζει το τρόπαιο στη Νάπολι του Ράφα Μπενίτεθ. Στο 90λεπτο ήταν ισόπαλες 1-1 και ίδιο 2-2 μετά την παράταση, όλα τα γκολ μπήκαν από Αργεντίνους (5’ και 107’ Κάρλος Τέβες / 68’ και 118’ Ιγουαΐν).

Πίρλο και Γκατούζο

Τρία ματς, δύο τίτλοι, ουδεμία ήττα σε 90λεπτο Σούπερ Καπ για τη Νάπολι. Και η παράδοση τούτη γίνεται εντυπωσιακή αν ληφθεί υπόψιν ότι άλλες δύο φορές που έδωσαν νοκ άουτ, σε τελικούς Coppa Italia, εκ νέου έμεινε αήττητη! Το 2012 κατέκτησε το Κύπελλο με 2-0 στο «Ολίμπικο» της Ρώμης με γκολ των Καβάνι (63’ πέν.) και Χάμσικ (83’) και το 2020, Ιούνιο μήνα ελέω της πανδημίας, το πήρε με 4-2 στα πέναλτι ξανά στην «αιώνα πόλη, σε ματς δίχως παράταση.

Απόψε όμως έχει κανονικά παράταση, σε τυχόν ισοπαλία.

Supercoppa Italiana. Η… πελάτισσα (σε τελικούς) Γιουβέντους και ο Μαραντόνα

Η Γιουβέντους έρχεται από το 2-0 από την Ιντερ στο Derby d’Italia όπου έπαιξε κάτω του μετρίου, ελέω και των ελλείψεων, και παραμένουν εκτός Ντιμπάλα, Αλεξ Σάντρο, Κουαδράδο και στόπερ Ντε Λιχτ, φρέσκια απώλεια ο Ντεμιράλ. Δεν είναι η Γιούβε άλλων ετών, δέκα χρόνια είχε να κάνει τόσο μέτρια πορεία, πέρυσι είχε (τέτοια εποχή) 42 βαθμούς, φέτος 33. Η Νάπολι διέλυσε με 6-0 τη Φιορεντίνα, αρχίζει να ρολάρει σταδιακά ενώ ο Τζενάρο Γκατούζο δεν έχει για απόψε τους Ρουίζ, Οσιμέν και αμφίβολο τον Πετάνια.

Σημειολογία ότι Αντρέα Πίρλο και Τζενάρο Γκατούζο υπήρξαν συμπαίκτες στη Μίλαν (2001-11) και γνωρίζουν καλά ο ένας τον άλλο, όπως φυσικά και από τους «ατζούρι».


Δημοσιεύτηκε στο Foxbet.gr στις 20/1/2021