Menu

ΠΑΟΚ – Αρης. 92 χρόνια εχθροί, 1.655 ημέρες… μετά

ΠΑΟΚ – Αρης. 92 χρόνια εχθροί, 1.655 ημέρες… μετά

Θεσσαλονίκη, Αύγουστος 1925. Ο Αρης και η ΑΕΚ Θεσσαλονίκης κοντράρονται για τα χρώματα στη φανέλα. Ο Αρης παρότι χάνει με 0-2 στις αρχές του αγώνα, ισοφαρίζει στο ημίχρονο και τελικά κερδίζει με 5-2! Το έπαθλο της νίκης αυτής ήταν η διατήρηση του κίτρινου και του μαύρου, των χρωμάτων του Βυζαντίου, που έχει μέχρι και σήμερα. Μεγάλες μορφές των νικητών ήταν τότε οι Οπλοποιός, (Κώστας) Βικελίδης, Αγγελάκης και Αγοραστός.

Λίγες βδομάδες μετά από αυτό το αποτέλεσμα η ΑΕΚ διασπάται και δημιουργούνται δύο νέοι σύλλογοι, ο ΒΑΟ και ο ΠΑΟΚ, που τυπικά ιδρύεται το 1926. Αυτό το παιχνίδι είναι ουσιαστικά η αρχή της μεγάλης κόντρας στη Θεσσαλονίκη, μεταξύ του Αρη και του ΠΑΟΚ, μιας κόντρας που κρατάει 92 χρόνια ανεξαρτήτως βαθμολογικής θέσης, στόχων, οικονομικών δυνατοτήτων των δύο ομάδων.

Είναι λίγες οι φορές που οι δύο ομάδες σε ποδοσφαιρικό γήπεδο έχουν αναμετρηθεί για τίτλους. Για την ακρίβεια είναι μόλις δύο, στον τελικό Κυπέλλου το 1970 και το 2003. Υπάρχουν, ωστόσο, δεκάδες παιχνίδια που έχουν δώσει δικαίως τον χαρακτήρα του ντέρμπι ανάμεσα σε αυτές τις δύο ομάδες.

Ο Αρης ήταν ο πρώτος που πανηγύρισε τίτλο εναντίον του ΠΑΟΚ. Ηταν το 1970, όταν στον τελικό Κυπέλλου που έγινε στο Καυταντζόγλειο, επικράτησε με σκορ 1-0, με σκόρερ τον Μανώλη Κεραμιδά στο 8ο λεπτό. Το τελευταίο τρόπαιο που έχει κατακτήσει ο Αρης… Για να κριθεί ένας ακόμη τίτλος σε ένα παιχνίδι Αρη – ΠΑΟΚ στο ποδόσφαιρο έπρεπε να περάσουν 33 χρόνια. Στον τελικό Kυπέλλου του 2003, ο Γιώργος Γεωργιάδης , είχε σκοράρει στο 24’ και ο «δικέφαλος» πανηγύρισε την κατάκτηση του τίτλου του, απέναντι στον Αρη, μέσα στην Τούμπα.

Από τα παιχνίδια που θα μείνουν χαραγμένα στη μνήμη όλων είναι η πρόκριση του ΠΑΟΚ στα προημιτελικά του Κυπέλλου την περίοδο 2008-09. Μετά από δύο «στείρα» 0-0 σε Τούμπα και «Κλεάνθης Βικελίδης» οι δύο ομάδες διεκδίκησαν την πρόκριση στα πέναλτι. Ο ΠΑΟΚ ήταν πιο τυχερός και πιο ψύχραιμος και κέρδισε με 9-8. Ο Αθανασιάδης σκόραρε τελευταίος για τον «δικέφαλο» κάνοντας το 8-9 και ακολούθησε ο… μοιραίος Καράμπελας για τον Αρη, που έστειλε την μπάλα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι.

Οι νίκες που αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη σημασία σε τέτοια ντέρμπι είναι ότι επιτυγχάνονται στην έδρα του αντιπάλου. Την περίοδο 199495 ο ΠΑΟΚ πέρασε ως «σίφουνας» μέσα από το (τότε) Χαριλάου, κερδίζοντας με 4-0 με ηγέτη και σκόρερ τον Γιώργο Τουρσουνίδη. Οι «κίτρινοι» πήραν το αίμα τους πίσω τέσσερα χρόνια μετά, στην πρώτη τους χρονιά μετά τον (πρώτο) υποβιβασμό. Στην πρεμιέρα της περιόδου 1998-99 ο Αρης επιβλήθηκε με 4-1 στην Τούμπα με πρωταγωνιστή τον 18χρονο τότε Αγγελο Χαριστέα. Μετά το παιχνίδι ο Ολεγκ Μπλαχίν απομακρύνθηκε από την τεχνική ηγεσία και επέστρεψε στον ΠΑΟΚ ο Αγγελος Αναστασιάδης, διαδοχή που είχε γίνει… σύνθημα από τους οπαδούς του Αρη.

Ο ΠΑΟΚ από καταβολής της Εθνικής κατηγορίας έχει πετύχει την πιο επιβλητική νίκη, όταν κέρδισε στην Τούμπα με σκορ 5-0, την σεζόν 1974-75 με σκόρερ τους Κούδα (δύο φορές), Σαράφη, Παρίδη και Τσιλιγκιρίδη, αλλά επτά χρόνια πριν, πρωταγωνιστής σε ντέρμπι της Τούμπας ήταν ο Πετκάκης του Αρη, ο οποίος με χατ τρικ οδήγησε τον Αρη στη νίκη με 3-2! Η συνέχεια αύριο στην Τούμπα, για το Κύπελλο, στον 201ο αγώνα τους και πρώτο ύστερα από 1.655 ημέρες: 71 νίκες ο ΠΑΟΚ, 64 ο Αρης, 65 ισοπαλίες σε όλα, 7-7-8 στο Κύπελλο.


Δημοσιεύτηκε στο «Scripta manent» της «Sportday» στις 25/9/2018