Menu

Γκλάντμπαχ – Ντόρτμουντ. Το 12-0 (!) του 1978 και η εφιάλτης του Ρεχάγκελ

Γκλάντμπαχ - Ντόρτμουντ. Το 12-0 (!) του 1978 και η εφιάλτης του Ρεχάγκελ

Οι δύο σύλλογοι έχουν… ηλικιακή διαφορά 9 ετών: η Γκλάντμπαχ «γεννήθηκε» το 1900 και η Ντόρτμουντ το 1909.

Οι δύο πόλεις απέχουν κατιτίς λιγότερο από τα 100 χλμ. και βρίσκονται γεωγραφικά στη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία, ήτοι στο μεγαλύτερο ομόσπονδο κρατίδιο της σημερινής Γερμανίας με πληθυσμό περίπου 19 εκατ. κατοίκων, πλησίον Βελγίου και Ολλανδίας. Δεν είναι καν πρωτεύουσες της περιοχής, τον… τίτλο έχει το Ντίσελντορφ. Ωστόσο τις χωρίζουν δύο τινά: ένα σκορ… μαμούθ μα, κυρίως… το όνομα! Καθότι αμφότερες διάλεξαν το «Μπορούσια» για τον σύλλογοι, ήτοι τη λατινική μορφή του ονόματος της Πρωσίας. Γνωστός ο εθνικισμός των Γερμανών άλλωστε, που παραμένει ως τις μέρες μας.

Πρωσία είναι ιστορική περιοχή της χώρας που εκτεινόταν από τα γαλλικά σύνορα ως τα σύνορα με την τότε ΕΣΣΔ και ως το 1945 αποτελούσε την πιο εκτεταμένη περιοχή της με 13 επαρχίες, στην οποία ανήκε και το Βερολίνο. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο οι κατοχικές δυνάμεις αποφάσισαν την απόσπαση του μεγαλύτερου τμήματος του κρατιδίου από τις εσωτερικές γερμανικές περιοχές. Μέρη του ανατολικού τμήματος της Πρωσίας ανήκουν σήμερα στην Πολωνία (κυρίως το Γκντανσκ) και στη Ρωσία (το Καλίνινγκραντ).

Εξ ου και το πιο διάσημο σύνθημα των οπαδών της Γκλάντμπαχ: «Es gibt nur eine Borussia»: «υπάρχει μόνο μια Μπορούσια», ώστε να πικάρουν τους Βεστφαλούς.

Το γερμανικό σκάνδαλο του αιώνα…

…δεν είναι άλλο από το μεγαλύτερο σκορ στην ιστορία της Bundesliga, που πολλοί (και ουχί άδικα) θεωρούν έως σήμερα τη μεγαλύτερη «κηλίδα». Στις 29 Απριλίου 1978 διεξήχθη η τελευταία αγωνιστική του γερμανικού πρωταθλήματος, με την (πανίσχυρη, εκείνη την εποχή) Γκλάντμπαχ να υποδέχεται την Ντόρτμουντ και να δίνει μάχη για τον τίτλο με τη συνδιεκδικήτρια, και ισόβαθμη, Κολωνία που έπαιζε στο Αμβούργο με τη Ζανκτ Πάουλι.

Μάλιστα το ματς της Γκλάντμπαχ δεν έγινε στο «Μπέκελμπεργκ», που ήταν υπό ανακατασκευή, αλλά στο «Ραϊνστάντιον» του Ντίσελντορφ. Αν παρέμεινε η ισοβαθμία, η Κολωνία θα έπαιρνε τον τίτλο ούσα +10 στη συνολική διαφορά τερμάτων, που αποτελούσε το πρώτο κριτήριο.

Στο ημίχρονο το σκορ είναι… 6-0, με χατ τρικ του Χάινκες, για την Γκλάντμπαχ του Ούντο Λάτεκ ενάντια στην Ντόρτμουντ του Οτο Ρεχάγκελ, ο οποίος έβαλε τον αναπληρωματικό κίπερ Πέτερ Εντρουλατ αντί του τραυματία Χορστ Μπέρτραμ καίτοι ο πρώτος είχε προ ολίγων ωρών μάθε ότι το συμβόλαιό του δεν θα ανανεωνόταν. Στην ανάπαυλα η Κολωνία είναι… μόλις στο 1-0, ο Ρεχάγκελ δεν κάνει αλλαγές και το θρίλερ συνεχίζεται.

Ο Χάινκες φτάνει τα πέντε γκολ στο 77’ με το σκορ στο 10-0, ο (άλλος γνωστός μας) Εβαλντ Λίνεν μπαίνει ως αλλαγή και ενημερώνει άπαντες ότι η Κολωνία νικά 3-0, άρα θέλουν άλλα τρία. Βάζει το 11ο, το ματς τελειώνει στο 12-0 αλλά η Κολωνία έχει, κι αυτή, κάνει περίπατο με 5-0 και το αστέρι της, Χάραλντ Σουμάχερ, ξεσπά σε ουρλιαχτά πανηγυρισμών.

Η ρεβάνς του Οτο

Γκλάντμπαχ - Ντόρτμουντ. Το 12-0 (!) του 1978 και η εφιάλτης του Ρεχάγκελ

Την επομένη ο Ρεχάγκελ απολύθηκε από την Ντόρτμουντ, τις επόμενες εβδομάδες απομακρύνθηκε η… μισή ομάδα, με την υποψία και μόνο της «χειραγώγησης». Ηταν, δεν ήταν, η «ρετσινιά» έμεινε πάντως… Στο δε «Οθωνα» έμεινε το παρατσούκλι… «Torhagel», από το tor που σημαίνει γκολ στα γερμανικά και το hagel που σημαίνει «θύελλα»…

Κατόπιν εργάστηκε διαδοχικά στην Αρμίνια, στη Φορτούνα, στη Βέρντερ κατακτώντας δις τον τίτλο (’88 και ’93), στην Μπάγερν, στην Καϊζερσλάουτερν παίρνοντας το πρωτάθλημα την επομένη της ανόδου (’98!) και, φυσικά, στην Εθνική μας οδηγώντας στο έπος του 2004.


Δημοσιεύτηκε στο «Scripta manent» της «Sportday» στις 22/12/2018