Menu

Η Ελληνίδα των ΜΜΕ πίσω από τον Τζο Μπάιντεν

Η Ελληνίδα των ΜΜΕ πίσω από τον Τζο Μπάιντεν

 Γνωστή η αγάπη του νέου πλανητάρχη για την Ελλάδα (όχι πως θυμόμαστε κάποιον προηγούμενο πρόεδρο των ΗΠΑ να εκφράζεται αρνητικά για την Ελλάδα, αλλά λέμε τώρα…), έχει όμως και μια Ελληνίδα ως δεξί του χέρι. Την Τζένιφερ Ψάκι (aka «Πσάκις» ως την προφέρουν στο Αμέρικα, συχνά δε ακούγεται και ως «Σάκη» ελέω της δυσκολίας της γλώσσας με γράμμα που δεν υπάρχει, το ψι…).

Η ελληνικής καταγωγής Ψάκη είναι από σήμερα η νέα εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου. Είναι επαγγελματίας του είδους και κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα είχε στελεχώσει διαφορετικές και διευθυντικές θέσεις στον Λευκό Οίκο. Μεταξύ άλλων είχε υπηρετήσει ως διευθύντρια επικοινωνίας, καθώς και αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης το 2008. Την περίοδο εκείνη συνεργαζόταν στενά με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπάιντεν.

Η Ψάκη μεγάλωσε στο Κονέκτικατ, σε μία οικογένεια χωρίς ιδιαίτερη σχέση με την πολιτική. Το ελληνικό της όνομα το πήρε από τον πατέρα της και τα κόκκινα μαλλιά από τη μητέρα της που έχει ιρλανδικές ρίζες. Αρχικά εργάστηκε στην Αϊόβα, για να εργαστεί στο επιτελείο του κυβερνήτη Τομ Βίλσακ και σε ηλικία 26 ετών ήταν αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Τζον Κέρι, όταν εκείνος το 2004 διεκδίκησε χωρίς επιτυχία την προεδρία. Ακολούθησαν συνεργασίες με δημοκρατικούς βουλευτές στην Ουάσιγκτον. Στην πρωτεύουσα, όπου ζει με τον σύζυγό της και τα δύο παιδιά τους, η Ψάκη πέρασε και τα χρόνια του Τραμπ εργαζόμενη ως συνεργάτης του Ινστιτούτου Καρνέγκι, ως εντεταλμένη του οίκου συμβούλων Westetex και ως σχολιάστρια στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, θέση που εγκατέλειψε τον Νοέμβριο του 2020 για να ενταχθεί στην ομάδα των Μπάιντεν – Χάρις για τη μετάβαση στην εξουσία.

Η Τζεν Ψάκις ή Σάκις (σ.σ. πού θα πάει, θα καταλήξουμε) είναι σήμερα 42 ετών και έκανε… ντεμπούτο ως εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου ενώ ηγείται μιας πρωτόγνωρης επικοινωνιακής ομάδας που αποτελείται επίσης από έξι μητέρες μικρών παιδιών.

Γεννήθηκε στο Στάμφορντ του Κονέκτικατ, ενώ αποφοίτησε από το γυμνάσιο του Γκρίνουιτς το 1996 και στα φοιτητικά της χρόνια υπήρξε (εξαιρετική, λένε) αθλήτρια της κολύμβησης. Γονείς της είναι οι Δημήτρης Ψάκης και Ιλέιν Μέντβεϊ, ο πατέρας της ήταν κτηματομεσίτης, ιδιοκτήτης δύο εταιρειών, πριν συνταξιοδοτηθεί και κατάγεται από τη Μεσσηνία. Είναι παντρεμένη με τον Γκρέγκορι Μάθιου Μέσερ, ο οποίος είναι αναπληρωτής διευθυντής Οικονομικών στην επιτροπή εκστρατείας του Δημοκρατικού κόμματος και έχουν δύο παιδιά. Και χρησιμοποιεί συχνά τις εξής… δικές μας (όχι παραγωγής, σε αναφορά) ατάκες: πως όποια πέτρα και αν σηκώσεις, θα βρεις έναν Έλληνα και το «this is Greek to me» – κλασική, αμερικάνικη ατάκα όταν κάτι είναι δύσκολο να κατανοηθεί, όπως η γλώσσα μας (για τους Γιάνκηδες).

Φυσικά το σόι των Ψάκηδων, ως βλέπετε, ήταν από παλιά στις ΗΠΑ…


Δημοσιεύτηκε στο Dailymedia.gr στις 21/1/2021