Menu

Μπάγερν – Ντόρτμουντ. Σωτηρία με δάνειο

Μπάγερν – Ντόρτμουντ. Σωτηρία με δάνειο

Οι Γερμανοί το αποκαλούν «Klassiker». Είναι, όντως, των τελευταίων ετών, το μεγαλύτερο ντέρμπι στην Bundesliga. Ωστόσο στα ματς της Ντόρτμουντ με την Μπάγερν, όσο αντιπαλότητα υπάρχει από πίσω κρύβει μια… σωτηρία.

Στη εν λόγω χώρα, ως γνωστόν, οι σύλλογοι ανήκουν με κάθε έννοια στον κόσμο τους αφού, βάσει νομοθεσίας, κανένα φυσικό πρόσωπο ή εταιρία δεν μπορεί να αποκτήσει έλεγχο επί του μετοχικού πακέτου. Μόνο η Λειψία (με τη Red Bull) το έκανε, με νομικά τρικ. Ο κόσμος οφείλει να έχει στην κατοχή του το 50% των μετοχών συν μία, ώστε να αποτελεί την κυρίαρχο δύναμη και στα διοικητικά της ομάδας.

Το μέτρο αυτό τέθηκε σε εφαρμογή το 2001, όταν οι δύο κατηγορίες της Bundesliga διασπάστηκαν από τη γερμανική ομοσπονδία, ώστε να διατηρηθεί η αθλητική ακεραιότητα. Ως εκ τούτου π.χ., το 82% των μετοχών της Μπάγερν ανήκουν στους φιλάθλους της. Η Ντόρτμουντ, το 2000, μπήκε στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ως εταιρία και από τις νέες μετοχές της εισέπραξε 143 εκατ. ευρώ! Ωστόσο το 2003,η απώλεια του «εισιτηρίου» για το Champions League (στα πέναλτι με την Μπριζ) αποκάλυψε το μεγάλο οικονομικό πρόβλημα των Βεστφαλών, με συνέπεια η Μπάγερν να τους δανείσει 2.000.000 ευρώ (!) για να καλύψουν τους μισθούς των ποδοσφαιριστών. Η κακοδιαχείριση και η αγορά ακριβών και μεγάλης ηλικίας ποδοσφαιριστών που δεν ανταποκρίνονταν στις προσδοκίες έφεραν την Ντόρτμουντ κοντά στη χρεοκοπία το 2005. Η μετοχή της κατέρρευσε κατά 80% σε σχέση με την αρχική τιμή διαπραγμάτευσης των 11 ευρώ το 2000, με συνέπεια να γίνει περικοπή 20% στους μισθούς των παικτών.

Για να σωθεί, η Ντόρτμουντ παραχώρησε το στάδιο σε ένα fund της Commerzbank, με δυσμενείς για το σύλλογο όρους (το ετήσιο «ενοίκιο» ήταν 17 εκατ. Ευρώ!), από τη Morgan Stanley βρήκε δάνειο 150 εκατ. ευρώ και οι πιστωτές της συμφώνησαν σε «κούρεμα» 30% των οφειλών προς αυτούς ώστε η Μπορούσια να καταφέρει να αγοράσει πίσω το στάδιό της έναντι 80.000.000 ευρώ.

Πέρα από το δάνειο όμως, η Μπάγερν πραγματοποίησε επίδειξη ισχύος εις βάρος της Ντόρτμουντ στο μεταγραφικό παζάρι: Τόμας Χέλμερ, Ματς Χούμελς, Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, Κρίστιαν Νέρλινγκερ, Τόρστεν Φρινγκς και Μάριο Γκέτσε τα κυριότερα παραδείγματα…


Δημοσιεύτηκε στο «Scripta manent» της «Sportday» στις 3/11/2017