Menu
Με πόσους βαθμούς σώνεσαι; Ο μαθηματικός υπολογισμός υποβιβασμού!

Με πόσους βαθμούς σώνεσαι; Ο μαθηματικός υπολογισμός υποβιβασμού!

Η σωτηρία των μικρών ομάδων στο ιταλικό πρωτάθλημα, ήταν και παραμένει βασικός στόχος από τις αρχές της δεκαετίας του ‘30, σε μια εποχή που ήδη οι Αγγλοι είχαν… εφεύρει μια μαθηματική φόρμουλα, βασιζόμενοι στα αποτελέσματα εντός και εκτός έδρας των ομάδων που οδηγούσαν με ακρίβεια στον τίτλο.

Το αγγλικό σύστημα, media inglese στα ιταλικά (δυο βαθμοί εντός και ένας εκτός ισοβαθμούσαν με μέσο όρο… μηδέν), ήταν αναπόσπαστη στήλη στη βαθμολογία των πρωταθλημάτων. Με την πάροδο του χρόνου όμως, δημιουργήθηκε η ανάγκη να βρεθεί μια φόρμουλα που υπολόγιζε την γραμμή του υποβιβασμού. Υστερα από μελέτη διαφόρων πρωταθλημάτων, οι Ιταλοί ανακάλυψαν τη νοητή γραμμή που χωρίζει την κόλαση από τον παράδεισο. Βεβαίως η φόρμουλα, έχει τα κενά της, όμως κατά 95% δείχνει το δρόμο προς τον ήλιο.

Επί εποχής (πριν το 1993) του κανονισμού 2-1-0 (βαθμοί νίκης, ισοπαλίας και ήττας) η φόρμουλα ενημέρωνε πως η γραμμή του υποβιβασμού έβγαινε με βάση των αριθμό αγώνων, μείον τον αριθμό των ομάδων που έπρεπε να υποβιβαστούν. Την δεκαετία του ‘80, όταν το πρωτάθλημα διεξαγόταν με 16 ομάδες, η γραμμή σωτηρίας βρισκόταν στους 27 βαθμούς, δηλαδή 30 (αγώνες) μείον 3 ομάδες. Για το λόγο του αληθές, καμία ομάδα που μάζεψε 27 βαθμούς δεν υποβιβάστηκε! Η αλλαγή συστήματος μοιρασιάς  βαθμών  σε 3-1-0, έφερε και την τροποποίηση της φόρμουλας και, στους αριθμούς των αγώνων, πρόσθεσαν (και δεν αφαίρεσαν) των αριθμό υποβιβασμένων ομάδων. Με τόσους, σώνεσαι. Ισχύει;

Οσα χρόνια, επί παραδείγματι, η Premier League διεξάγεται με 20 ομάδες και με τη γραμμή στους 41 βαθμούς (38 αγώνες συν 3 ομάδες), η άτυχη της υπόθεσης ήταν η Γουέστ Χαμ το 2002-03 που υποβιβάστηκε με 42 βαθμούς, ως η μόνη εξαίρεση. Στο ίδιο line είναι το όριο και στην Ιταλία και δεν υποβιβάστηκε ποτέ ομάδα με 41 βαθμούς, αλλά υπήρχε μια που έπεσε με… 42: το 2004-05 η Μπολόνια, υστερώντας σε ισοβαθμία με Φιορεντίνα και Πάρμα, σε ένα παράξενο πρωτάθλημα όπου η διαφορά της 7ης με την 20ή της βαθμολογίας ήταν στους 13 βαθμούς.

Ο υποβιβασμός επιβεβαιώνει κατά γράμμα τη «θεωρία» σε σχεδόν όλα τα μεγάλα πρωταθλήματα, ακόμη και σε όσα έχουν 18 ομάδες και πέφτουν τρεις, άρα το όριο είναι στους 37 βαθμούς. Εξαιρέσεις υπάρχουν, αλλά επιβεβαιώνουν τον κανόνα: το 1997-98 η Καρλσρούη έπεσε με 38 ενώ, σε άλλα «20άρια» πρωταθλήματα, η Μπέτις υποβιβάστηκε δύο φορές έχοντας από 42 βαθμούς, στη Γαλλία η Γκινγκάμπ το 2009-10 έπεσε με 43 και το 2004-05 η Καέν με 42.


Δημοσιεύτηκε στο «Scripta manent» της «Sportday» στις 31/3/2018