Menu
Αγιοπετρούπολη και όχι Αγία Πετρούπολη…

Αγιοπετρούπολη και όχι Αγία Πετρούπολη…

«Αγία Πετρούπολη» δεν υπάρχει. Αρχικώς ιδρύθηκε ως Peterburg (Πετρούπολη) και επειδή θύμιζε γερμανική λέξη (σε εποχή που οι δύο χώρες ήταν αντιμαχόμενες) μετονομάστηκε το 1914 σε Petrograd, που σημαίνει «η πόλη του Πέτρου».

Από το 1924 ως και το 1991 ονομαζόταν Λένινγκραντ προς τιμή του Βλαντίμιρ Λένιν, και τότε μετονομάστηκε σε Санкт-Петербург. Και κάπου εδώ αρχίζουν τα fake news…

Αγγλιστί μεταφράστηκε ως Saint Petersburg και από εκεί βγήκε το Αγία Πετρούπολη στα ελληνικά. Λάθος. Η ορθή ελληνική μετάφραση είναι «Αγίου Πέτρου Πόλις», εξ ου άλλωστε και οι Ρώσοι έβαλαν την ενωτική παύλα: (санкт-петербург, προφορά sanktpeterburg) ώστε το -γερμανικής προέλευσης- επίθετο санкт (άγιος), παρόλο που δεν είναι ρωσική λέξη, να μην είναι ξεχωριστή λέξη που να χαρακτηρίζει το петербург (Πετρούπολη) ως… αγία.

Η Πόλη του Αγίου Πέτρου λοιπόν, μάλιστα το 1712-1732 αναγέρθηκε ο εντυπωσιακός καθεδρικός ναός των Πέτρου και Παύλου. Και ως γνωστόν εδώ και 2.000 χρόνια η εκκλησία έχει… ρίξει αρκετά τον Παύλο, προωθώντας τον Πέτρο, ως και στη Ρώμη η εκκλησία του Παύλου είναι εκτός Βατικανού καίτοι έκανε πολύ παραπάνω δουλειά ως Απόστολος. Αποκαλυπτική, για το θέμα, μια σειρά ντοκιμαντέρ «Η ιστορία του Χριστιανισμού» που προέβαλλε πρόσφατα το Viasat History.

Η Πόλη του Αγίου Πέτρου ή… Αγιοπετρούπολη, ιδρύθηκε από τον Μέγα Πέτρο (τσάρος από το 1672 ως το 1725). Και τη βάφτισε Peterburg για να τιμήσει τον συνονόματό του, άγιο και Απόστολο και όχι τον εαυτό του.

Άλλο ένα.
«Αγία Πετρούπολη» δεν υπάρχει. Αρχικώς ιδρύθηκε ως Peterburg (Πετρούπολη) και επειδή θύμιζε γερμανική λέξη (σε…

Posted by Νίκος Μποζιονέλος on Thursday, January 23, 2020