Menu

Μαρσέιγ – Παρί Σεν Ζερμέν. Οταν η Γαλλία απέκτησε το ντέρμπι που της έλειπε…

Μαρσέιγ – Παρί Σεν Ζερμέν. Οταν η Γαλλία απέκτησε το ντέρμπι που της έλειπε…

Φαίνεται παράξενο ότι η Γαλλία παραμένει η μοναδική ποδοσφαιρική ευρωπαϊκή δύναμη χωρίς το «ντέρμπι» με όλη τη σημασία της λέξης. Θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε ντέρμπι ματς του τύπου… Ρεν – Καέν, το Λιόν – Σεντ Ετιέν διαθέτει αρκετά στοιχεία των άλλων κλασικών ντέρμπι της Ευρώπης, όπως επίσης υπάρχει στο χάρτη το δυνατό Λιλ – Λανς του εργατικού Βορρά ή το γειτονικό Νις – Μονακό, για να μην αναφέρουμε το παραδοσιακό Μπορντό – Ναντ.

Το ντέρμπι που ανέβαζε τα αίματα σε όλη τη χώρα απουσίαζε, μέχρι που μια μέρα η μυστική συμφωνία ορισμένων κυρίων που, όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια, είχαν συγκεκριμένους σκοπούς, γέννησε το Μαρσέιγ – Παρί Σεν Ζερμέν…

Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ‘80, οι αγώνες Μαρσέιγ – Παρί περνούσαν απαρατήρητοι στη μεγάλη μάζα των οπαδών. Οι Μασσαλοί θεωρούσαν ντέρμπι τις κόντρες με τη Σεντ Ετιέν (τη δεκαετία του ‘70) και Μπορντό (τη δεκαετία του ‘80), ενώ είχαν ανοιχτούς λογαριασμούς με Μονακό, Νις, Κανε και Νιμ, μήπως χάσουν την κυριαρχία στο Νότο της χώρας.

Μαρσέιγ – Παρί Σεν Ζερμέν. Οταν η Γαλλία απέκτησε το ντέρμπι που της έλειπε…

Στο Παρίσι της χλιδής, της κουλτούρας και των πολιτικών αποφάσεων, η μπάλα αποτελούσε τη φτηνή διασκέδαση του λαού, μέχρι που εμφανίστηκε στο παρασκήνιο το Canal+, το πρώτο συνδρομητικό τηλεοπτικό κανάλι της χώρας και δη της Ευρώπης, το οποίο το 1991 αγόρασε τη μεγάλη ομάδα της πρωτεύουσας. Πέντε χρόνια νωρίτερα, ένας βέρος Παριζιάνος, ο Μπερνάρ Ταπί, είχε κατέβει στη Μασσαλία για να αλλάξει την ιστορία μιας ομάδας που είχε να κατακτήσει τον τίτλο από το 1972, χρονιά που Μαρσέιγ και Παρί είχαν συναντηθεί για πρώτη φορά στην ιστορία τους.

Η κυριαρχία της Μπορντό είχε προβληματίσει τον Ταπί (και τους άσπονδους φίλους), που έψαχνε έναν νέο σοβαρό αντίπαλο με επιρροή στα γεγονότα.

Τη σεζόν 1988-89 οι δύο ομάδες έφτασαν να διεκδικήσουν τον τίτλο στα μεταξύ τους παιχνίδια. Στις 5 Μαΐου ‘89, η πρωτοπόρος Μαρσέιγ υποδεχόταν σε άκρως εχθρικό κλίμα τη δεύτερη Παρί. Τρεις μήνες νωρίτερα ο πρόεδρος της Παρί, Φρανσίς Μπορελί, είχε ακυρώσει τη χειμερινή μεταγραφή του Ζαν Τιγκανά από την Μπορντό στη Μαρσέιγ. Ο Μπορελί δεν θα κατέβει στο «Βελοντρόμ», όπως δεν εμφανίστηκαν οι οπαδοί της Παρί Σεν Ζερμέν (στους οποίους απαγορεύτηκε η μετακίνηση), που στη συνέχεια απειλούσαν ότι «από σήμερα το μίσος μας δεν έχει όρια. Το νέο “Χέιζελ” έρχεται».

Η Μαρσέιγ θα κερδίσει 1-0, αποτέλεσμα που ήταν αρκετό να χαρίσει το πρώτο πρωτάθλημα στον Ταπί. Ηταν η αρχή της μεγάλης κόντρας ανάμεσα στις δυο ομάδες, με την ευλογία των παραγόντων, πολιτικών και οπαδών που κατάφεραν μέσα σε λίγα χρόνια να προκατασκευάσουν το κλασικό ντέρμπι που έλειπε από τη Γαλλία…

Η δε λίστα των επεισοδίων ξεκίνησε το μακρινό 1975, όταν πριν από τον αγώνα Κυπέλλου στο «Βελοντρόμ», οι οπαδοί της Μαρσέιγ επιτέθηκαν στο λεωφορείο που μετέφερε τους παίκτες της Παρί. Το 1993 η φασαρία ξεκίνησε όταν οι οπαδοί της Παρί πέταξαν βεγγαλικά στους οπαδούς της Μαρσέιγ, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 14 άτομα. Ο ημιτελικός του Κυπέλλου του 1995 άφησε πίσω 145 συλλήψεις και 12 τραυματίες αστυνομικούς. Τον Οκτώβρη του 1999 κάηκε ένα λεωφορείο, ενώ δυο χρόνια αργότερα στο «Παρκ Ντε Πρενς», ένας 18χρονος οπαδός της Μαρσέιγ έμεινε παράλυτος από τις καρέκλες που του πέταξαν οι αντίπαλοι. Η συνέχεια της κόντρας είναι γεμάτη από εκατοντάδες συλλήψεις από τις δυο πλευρές.


Δημοσιεύτηκε στο Bet-hoven.net στις 28/10/2018