Menu

Τζένοα – Σαμπντόρια. Το ντέρμπι του… φαναριού

Τζένοα – Σαμπντόρια. Το ντέρμπι του… φαναριού

Στη Γένοβα μετρά μόνο το ντέρμπι. Τα υπόλοιπα δεν έχουν καμία σημασία. Οποιος το κερδίσει έχει το ελεύθερο να χλευάσει τον αντίπαλο μέχρι τον επόμενο αγώνα. Η ιστορία του Derby della Lanterna έχει βαθιές ρίζες, από το μακρινό 1902 όταν η Τζένοα βρήκε απέναντι τη Σαμπιερνταρενέζε, με τους κατοίκους της πόλης να γέρνουν προς την πρώτη ομάδα της πόλης.

Το κλασικό ντέρμπι όπως το γνωρίζουμε σήμερα, διεξήχθη για πρώτη φορά το 1946, όπου η νεοσύστατη Σαμπντόρια, προϊόν συγχώνευσής της Σαμπιερνταρενέζε και της Αντρέα Ντόρια, νίκησε 3-0 την Τζένοα. Η μεγάλη κόντρα, που δεν έμεινε στα στενά αθλητικά δρώμενα μόλις είχε αρχίσει.

Η Γένοβα της πλειονότητας των οπαδών της Τζένοα βρήκε το μάστορα της. Οι βέροι Γενοβέζοι προτιμούσαν τη θρυλική Τζένοα, τα προάστια συν τις μικρές συνοικίες εκτός του λιμανιού τη Σαμπντόρια. Αυτό τους ένωνε ήταν το γήπεδο, οι απίστευτες ατάκες, η κλασική ειρωνεία των Γενοβέζων και ο χλευασμός που καταγράφηκε με και τρόπο.

«Δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί το ονομάζουν Derby. Τι σχέση έχει το Τζένοα – Σαμπντόρια με μια… κούρσα αλόγων; (σ.σ. βρετανική ατάκα). Οποιος δεν το ζει, δεν ξέρει τι χάνει» είχε γράψει κάποτε η τοπική εφημερίδα «Seccolo».

Τα μεγαλύτερη ατάκα όμως είχε πει κάποτε ο πιο επιτυχημένος οπαδός της Σαμπντόρια, Πάολο Μαντοβάνι: «Ηταν να διαλέξω ανάμεσα σε δυο ομάδες της πόλης, διάλεξα τη Σαμπντόρια. Κανείς όμως δεν ρωτάει γιατί παντρεύτηκα μια οπαδό της Τζένοα. Κανείς δεν είναι τέλειος…».

Συνολικά έχουν αναμετρηθεί 96 φορές με 37-35-24 για τη Σαμπντόρια. Εξ αυτών, τα 70 ήταν για τη Serie A, τα 14 για τη Serie B και τα 12 για το Copp Italia. Το μεγαλύτερο σκορ πέτυχε η «Σαμπ» με 5-1 το 1948…


Δημοσιεύτηκε στο Bet-hoven.net στις 24/11/2018