Menu

Μπαρτσελόνα – Λίβερπουλ. Αλύγιστη στη Βαρκελώνη!

Μπαρτσελόνα – Λίβερπουλ. Αλύγιστη στη Βαρκελώνη!

Η μοίρα έφερε τις Μπαρτσελόνα και Λίβερπουλ αντιμέτωπες στα ημιτελικά του Πρωταθλητριών / Τσάμπιονς Λιγκ για πρώτη φορά, καίτοι οι μισές από τις παρελθούσες συναντήσεις τους ήταν σε ημιτελική φάση. Το εντυπωσιακό όμως είναι ότι, σε καρέ μεταξύ τους αναμετρήσεων στη Βαρκελώνη και σε άλλες τόσες στο «Ανφιλντ», η Λίβερπουλ παραμένει αήττητη επί ισπανικού εδάφους κόντρα στην Μπάρτσα (2-2-0) ενώ η μόνη της ήττα, και συνολικά η μόνη φορά που υστέρησε στα μεταξύ τους, ήταν για τη φάση ομίλων. Ητοι, εχει 3/3 προκρίσεις στα νοκ άουτ!

Προκρίσεις και… ισάριθμα τρόπαια

Η πρώτη φορά που αντάμωσαν οι δύο ομάδες στην Ευρώπη ήταν στα ημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ την άνοιξη του 1976, ένα χρόνο μετά τον επονείδιστο αποκλεισμό από τη Φερεντσβάρος ένα χρόνο προτού η Λίβερπουλ στεφθεί για πρώτη φορά στην ιστορία της Πρωταθλήτρια Ευρώπης ενώ η Μπαρτσελόνα ήταν σε μεταβατική περίοδο, με σταρ της εποχής τους Κρόιφ, Ρεσάκ και Νέεσκενς. Η Λίβερπουλ, με γκολ του Τόσακ στο 13’, νίκησε 1-0 στη Βαρκελώνη και επικύρωσε την πρόκριση με το 1-1 του «Ανφιλντ» (51’ Τόμπσον / 52’ Ρεσάκ). Και, εντέλει, η ομάδα του Μπομπ Πέισλι κατέκτησε το τρόπαιο στους διπλούς τελικούς με την Μπριζ έχοντας πρωταγωνιστές και σκόρερ τους Κένεντι και Κίγκαν.

Πέρασαν 25 ολόκληρα χρόνια για το επόμενο… ραντεβού τους, συμπτωματικά ξανά για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ και ξανά στα ημιτελικά. Για τη Λίβερπουλ είχε μεσολαβήσει… η μισή της ιστορία με πρωταθλήτρια και ευρωπαϊκές «κούπες» αλλά είχε μπει σε μια περίοδο… άγονη ενώ στην Μπάρτσα ο (μετέπειτα τεχνικός της ΑΕΚ) Γιόρενς Σέρα Φερέρ έθετε τις βάσεις για τη μεγάλη ομάδα που θα δημιουργούσε ο Φρανκ Ράικαρντ και ο Πεπ Γκουαρδιόλα.

Οι «κόκκινοι» του Ζεράρ Ουγιέ, που εκείνη την άνοιξη κατέκτησαν και το Κύπελλο αλλά και το Λιγκ Καπ στην Αγγλία, απέκλεισαν τους Καταλανούς (με βασικό τον Πεπ Γκουαρδιόλα) με 0-0 στο «Καμπ Νου» και 1-0 στο λιμάνι με πέναλτι του ΜακΑλιστερ στο 44’ (από χέρι του Κλάιφερτ), έχοντας στο ρόστερ παίκτες όπως οι Οουεν, Χέσκεϊ, Τζέραρντ, Χάμαν, Μπέργκερ και Κάραχερ. Η ομάδα του Ουγιέ κατέκτησε το τρόπαιο με 5-4 στην παράταση κόντρα στην Αλαβές, στο Ντόρτμουντ.

Με Μπέλαμι και Ρίισε

Την επόμενη σεζόν, οι δύο σύλλογοι συναντήθηκαν στη β’ φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ, σε όμιλο που συμπλήρωναν Ρόμα και Γαλατασαράι. Η Μπάρτσα, παρουσία Ριβάλντο, Λουίς Ενρίκε και Κλάιφερτ στην ενδεκάδα, έμεινε στο 0-0 στο «Καμπ Νου» με τους «κόκκινους», τους οποίους νίκησε όμως με 3-1 στο «Ανφιλντ» με γκολ των Κλάιφερτ (41’), Ρόσενμπαχ (65’) και Οφερμαρς (84’), είχε ανοίξει το σκορ ο Οουεν. Στη συνέχεια αποκλείστηκαν όμως από τις μετέπειτα φιναλίστ του τελικού, Ρεάλ και Λεβερκούζεν αντίστοιχα.

H έσχατη, έως φέτος, αναμέτρησή τους ήταν στους «16» της σεζόν 2006-07 του Τσάμπιονς Λιγκ, με τη Λίβερπουλ του Ράφα Μπενίτεθ να αποκλείει εκ νέου τους Καταλανούς του Φρανκ Ράικαρντ και των Ροναλντίνιο, Σαβιόλα, Πουγιόλ, Τσάβι και του… 19χρονου Μέσι, με νίκη 2-1 στο «Καμπ Νου» (14’ Ντέκο / 43’ Μπέλαμι, 73’ Ρίισε) και ανώδυνη ήττα 1-0 στο λιμάνι (75’ Γκούντιονσεν). Η Λίβερπουλ έφτασε έως τον τελικό της Αθήνας, χάνοντας με 2-1 από τη Μίλαν.


Δημοσιεύτηκε στο «Scripta manent» της «Sportday» στις 30/4/2019