Menu

Τσέλσι – Μάντσεστερ Σίτι. Η πρώτη τους φορά!

Τσέλσι – Μάντσεστερ Σίτι. Η πρώτη τους φορά!

Από τη μια η Τσέλσι των 32 τίτλων. Εξι φορές Πρωταθλήτρια Αγγλίας, οκτώ Κυπελλούχος αλλά και μια από τις ελάχιστες ομάδες που κατέκτησαν και τα τέσσερα ευρωπαϊκά τρόπαια: το Champions League το 2012, το Europa League ένα χρόνο μετά, το Κυπελλούχων δις (1971 και 1998) και το ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ το 1998.

Κι από την άλλη η Μάντσεστερ Σίτι των 29 τίτλων. Πέντε φορές Πρωταθλήτρια Αγγλίας, άλλες τόσες Κυπελλούχος και κάτοχος του Κυπέλλου Κυπελλούχων το 1970, στη μοναδική της ευρωπαϊκή διάκριση. Μέχρι την… επόμενη, αργά ή γρήγορα.

Η μοίρα τα έφερε έτσι που ουδέποτε στο παρελθόν οι δύο ομάδες συναντήθηκαν σε κάποιον τελικό, είτε του Κυπέλλου είτε του Λιγκ Καπ, και τούτο θα συμβεί την Κυριακή στο “Γουέμπλεϊ”. 

Υψηλά ποσοστά

Πολυνίκης του Λιγκ Καπ είναι η Λίβερπουλ, καίτοι έχει να πάρει το τρόπαιο από το 2012, με 8 κατακτήσεις και έπονται η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Αστον Βίλα, η Τσέλσι και η Μάντσεστερ Σίτι που έχουν από 5, με τις Τότεναμ και Νότιγχαμ Φόρεστ να έχουν από 3.

Τα δε ποσοστά… επιτυχίας των φετινών φιναλίστ είναι υψηλότατα. Η Σίτι έχει πάρει πέντε τρόπαια επί συνόλου έξι τελικών, μονάχα το 1974 απέτυχε χάνοντας με 2-1 από τη Γουλβς. Η δε Τσέλσι είναι στο 60% με πέντε επιτυχίες σε επτά παρουσίες: απέτυχε μόνο το 1972 (2-1 από τη Στόουκ) και το 2008 (2-1 από την Τότεναμ στην παράταση). 

Ομάδα της… παράτασης

Η προαναφερθείσα αποτυχία της Τσέλσι το 2008, με γκολ του Γούντγκεϊτ στο 94’, ήταν και ο τελευταίος τελικός Λιγκ Καπ που κρίθηκε στην παράταση. Τότε η ομάδα του Αμπραχαμ Γκραντ είχε προηγηθεί με τον Ντρογκμπά στο 38’, για να ισοφαρίσει στο 70’ με πέναλτι ο Μπερμπάτοφ για το συγκρότημα του Χουάντε Ράμος. Εκτοτε και σε δέκα τελικούς, τρεις οδηγήθηκαν σε έξτρα χρόνο και εντέλει κρίθηκαν στα πέναλτι.

Συνολικά δε, από τους επτά τελικούς της Τσέλσι, τρεις κρίθηκαν στην παράταση, ο προαναφερθέντας χαμένος και δύο υπέρ της: το 1998 με τη Μίντλεσμπρο και το 2005 με τη Λίβερπουλ.

4-0-1 ο Πεπ

Τσέλσι και Σίτι έχουν αναμετρηθεί ξανά πάντως σε τελικό και, δη, πρόσφατα. Στις 5 Αυγούστου τα γκολ του Αγουέρο (13’ και 58’) χάρισαν στην ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα τη νίκη με 2-0 στον τελικό του αγγλικού Σούπερ Καπ στο «Γουέμπλεϊ», τη μέρα που ο Μαουρίτσιο Σάρι έκανε επίσημο ντεμπούτο στους Λονδρέζους.

Συνολικά ο Γκουαρδιόλα έχει απολογισμό 4-0-1 επί του Σάρι. Μόνη επιτυχία του Ιταλού το 2-0 για την Premier League στις 8 του Δεκέμβρη, με τη Σίτι να απαντά με το εμφατικό 6-0 μόλις στις 10 τρέ


Δημοσιεύτηκε στο «Scripta manent» της «Sportday» στις 22/2/2019