Menu

Μνήμες… 3-1. Το έπος του Τζέραρντ κόντρα στον Ολυμπιακό

Μνήμες… 3-1. Το έπος του Τζέραρντ κόντρα στον Ολυμπιακό

Με τα ματς Λίβερπουλ – Νάπολι και Ερυθρός Αστέρας – Παρί Σεν Ζερμέν ολοκληρώνεται απόψε ο 3ος όμιλος του Champions League, σε μια κατάσταση… θρίλερ. Η Νάπολι έχει 8 βαθμούς, η Παρί 8 και η Λίβερπουλ 6. Αρα, η Λίβερπουλ θέλει μόνο νίκη για να περάσει στους «16». Αν όμως παράλληλα νικήσουν οι Γάλλοι στο Βελιγράδι (κάτι πιθανό) τότε τις αρκεί είτε νίκη ακριβώς με 1-0 είτε με 2+ διαφορά. Και τούτο έχει να κάνει με την ήττα της 1-0 στη Νάπολη και τα γκολ στον όμιλο: 8-7 έχουν οι «reds», 7-4 οι «παρτενοπέι». Στο 1-0, θα πάει 9-5 έναντι 7-5 και επόμενο κριτήριο ισοβαθμίας είναι η καλύτερη επίθεση…

Ευλόγως, οι Αγγλοι… θυμήθηκαν τρεις ανάλογες περιπτώσεις που η Λίβερπουλ βρέθηκε σε… win or die αγώνες, στο «Ανφιλντ». Και στις τρεις, είχε επιτυχία!

Οι δύο ομάδες συναντήθηκαν ξανά τη σεζόν 2010-11 στους ομίλους του Europa League. Στη Νάπολη είχαν έρθει 0-0 και στο «Ανφιλντ» 3-1 με τον Λαβέτσι να ανοίγει το σκορ στο 28’ και τον Τζέραρντ να μπαίνει αλλαγή στην ανάπαυλα και να σημειώνει χατ-τρικ (76’, 88’ πέν. και 89’). Βασικός τότε ήταν μάλιστα ο… Σωτήρης Κυργιάκος.

Στις 8 Δεκεμβρίου 2004 όταν ο Ολυμπιακός ταξίδεψε για την τελευταία αγωνιστική της φάσης των ομίλων στο Λίβερπουλ κυνηγώντας τρία αποτελέσματα: προκρινόταν με νίκη, με ισοπαλία, αλλά και με ήττα μέχρι ένα γκολ στο «Ανφιλντ» και μάλιστα προηγήθηκε με καταπληκτικό γκολ του Ριβάλντο στο 27’. Ωστόσο ο Σιναμά Πονγκόλ έφερε το ματς στα ίσα στο 47′, ακολούθησε το τέρμα του Μέλορ στο 80′ για το 2-1 και στο 86′ ο Στίβεν Τζέραρντ με μία… φωτοβολίδα έκανε το τελικό 3-1 που έδωσε την πρόκριση στους «κόκκινους». Μια επική πρόκριση που άνοιξε τον δρόμο  για τη μεγαλύτερη ανατροπή στην ιστορία του Champions League και το τρόπαιο στα πέναλτι επί της Μίλαν, στην Κωνσταντινούπολη…

Οι άλλες δύο περιπτώσεις ήταν σε επαναληπτικούς. Το 1976-77 στον προημιτελικό η Λίβερπουλ είχε ηττηθεί με 1-0 στο «Ζοφρουά Γκισάρ» από τη Σεντ Ετιέν και πέρασε με 3-1 στη ρεβάνς με τέρματα των Κίγκαν, Κένεντι και Φέρκλαφ, κατακτώντας εντέλει το τρόπαιο στον τελικό με την Γκλάντμπαχ στη Ρώμη. Και το 2004-05, μετά τον Ολυμπιακό, στον ημιτελικό με την Τσέλσι, μετά το 0-0 του Λονδίνου: 1-0 με γκολαρά του Λουίς Γκαρσία.


Δημοσιεύτηκε στο «Scripta manent» της «Sportday» στις 11/12/2018