Menu

Σάλκε – Ντόρτμουντ. Μπύρα, σνίτσελ και… μπάλα στο Revierderby

Σάλκε – Ντόρτμουντ. Μπύρα, σνίτσελ και… μπάλα στο Revierderby

25 Ιουνίου 1934. Η Σάλκε επιστρέφει από τη Νυρεμβέργη στον σιδηροδρομικό σταθμό του Ντόρτμουντ ως πρωταθλήτρια Γερμανίας, κάτι που πετύχαινε για πρώτη φορά στην ιστορία της και η προσέλευση του κόσμου σε αυτόν αλλά και στην πόλη ήταν εξωπραγματική.

Κι από τα τέλη της δεκαετίας του ‘40, όταν η Ντόρτμουντ έφτιαξε ομάδα που αμφισβητούσε την κυριαρχία της Σάλκε στην περιοχή, το μπλε έπαψε να είναι το αγαπημένο χρώμα των κατοίκων της πόλης.

Εκτοτε το «Revierderby» είναι κάτι… παραπάνω και από ντέρμπι. Είναι η μητέρα των μαχών για την Μπουντεσλίγκα, όπου κανένα άλλο δεν είναι τόσο… ηλεκτρισμένο και φανατισμένο και κανένα άλλο δεν έχει την εμπορική αξία του. «Αυτό είναι καλύτερο από το σεξ», όπως φώναζαν οι οπαδοί της Σάλκε μετά το 4-0 με το οποίο η ομάδα τους νίκησε στις 23 Σεπτεμβρίου 2000 την Ντόρτμουντ στο -τότε- «Βέστφαλεν».

Η εν λόγω δεν βασίζεται σε συλλόγους ή σε παίκτες, αλλά στην αφοσίωση των οπαδών. Στην περίφημη κοιλάδα του Ρουρ, η οποία περιβάλλεται από βαριές βιομηχανικές μονάδες, ποτάμια και δάση και τις απαραίτητες ζυθοποιίες, το βαρύ φθινοπωρινό κλίμα δεν εμποδίζει τους φανατικούς οπαδούς των δύο ομάδων να δίνουν ένα κομμάτι από τη ζωή τους σε ένα από τα πιο ζεστά ντέρμπι του πλανήτη. Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο φανατισμός και η απόλυτη αφοσίωση στις ομάδες τους προέρχεται από τις λιγοστές μορφές διασκέδασης στη μεγαλύτερη βιομηχανική περιοχή της χώρας, το Ρουρ, ή το Ρεβιέρ όπως το αποκαλούν οι γνήσιοι Γερμανοί.

Μπύρα, σνίτσελ και μπάλα. Στο βάθος κατοικεί το μίσος, η αντιπάθεια και η ζήλια προς τους αντιπάλους, με τους παράγοντες να έχουν βάλει κατά καιρούς το χέρι τους, κυρίως όταν μυρίστηκαν χρήμα. «Ολοι εμείς παραδεχόμαστε ότι το ποδόσφαιρο παραμένει το εθνικό μας άθλημα, όμως σε ορισμένες πόλεις όπως στο Ντόρτμουντ και στο Γκέλζενκιρχεν, η αφοσίωση των οπαδών είναι απόλυτη» εξηγούσε πριν από χρόνια ο Φραντς Μπέκενμπαουερ, όταν η επιτροπή επέλεξε να διεξαχθούν αγώνες του Μουντιάλ 2006 σε δυο γήπεδα που απέχουν μόλις 25 χιλιόμετρα.

Τα βιβλία δεν αναφέρουν καμία ξεχωριστή περίπτωση για το πώς άρχισε η διαμάχη των οπαδών. Ισως γιατί η Ντόρτμουντ δεν κατάφερε να κερδίσει την αντίπαλό της για 17 σερί αγώνες από την ημέρα της πρώτης συνάντησης το μακρινό 1925. Η λαχτάρα των οπαδών της Ντόρτμουντ κράτησε 18 χρόνια, μέχρι να κερδίσουν 1-0 στην έδρα τους, μια παγωμένη ημέρα του Νοεμβρίου του 1943. Η κόντρα συνεχίστηκε τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ‘50, όταν η Ντόρτμουντ μπήκε σφήνα στη διεκδίκηση του τίτλου. Εκεί λένε οι ιστορικοί ότι πηγάζει το μίσος των χιλιάδων φίλων της Σάλκε, που δεν ήθελαν να έχουν στη γειτονιά τους μια δυνατή αντίπαλο.


Δημοσιεύτηκε στο «Scripta Manent» της Sportday στις 24/11/2017