Menu

Γιουβέντους – Ιντερ. Το σκάνδαλο του 9-1

Γιουβέντους – Ιντερ. Το σκάνδαλο του 9-1

Οι αναμετρήσεις μεταξύ της Γιουβέντους και της Ίντερ δεν ήταν ανέκαθεν γνωστές ως «Derby d’Italia», με την έκφραση να γεννιέται το 1967 από τον σπουδαιότερο Ιταλό αθλητικό δημοσιογράφο του 20ού αιώνα: τον Τζιάνι Μπρέρα.

Ευλόγως η αναμέτρηση αποτελούσε ανέκαθεν ένα ντέρμπι, καθώς κοντράρονταν κλαμπ από τις δύο ισχυρότερες πόλεις του κραταιού ιταλικού Βορρά, το Τορίνο και το Μιλάνο, αλλά και δύο νομούς, το Πιεμόντε και την Λομβαρδία που επίσης βρίσκονταν σε αντιπαράθεση συνολικά, με την αντιπάθεια μεταξύ τους να είναι αμοιβαία.

To 1967 η Γιούβε αριθμούσε ήδη 13 πρωταθλήματα και η Ιντερ δέκα, τότε η Μίλαν είχε δύο τίτλους πρωταθλητή λιγότερους από την συμπολίτισσα και έναν από την Τζένοα. Ο Μπρέρα πρόσθεσε τους τίτλους στην Ιταλία και ανέδειξε το ντέρμπι της χώρας, έχοντας κατά νου ότι αφενός δεν είχαν υποβιβαστεί ποτέ (πράγμα σπάνιο για την εποχή), αφετέρου ότι διοικούνταν αμφότερες από δύο εκ των ισχυρότερων και σημαντικότερων οικονομικών δυναστειών, τους Ανιέλι (Γιουβέντους) και τους Μοράτι (Ιντερ).

«Οι λόγοι είναι χίλιοι και κανένας»

Λίγα χρόνια αργότερα ένας άλλος μεγάλος δημοσιογράφος της χώρας, ο Βλαντιμίρο Καμινίτι, θα αναρωτηθεί: «Γιατί το Ιντερ- Γιουβέντους είναι το Derby d’Italia; Μα οι λόγοι είναι χίλιοι και κανένας. Η καρδιά πάνω από όλα διότι αφορά στους δύο λαοφιλέστερους συλλόγους στην Ιταλία».

Η άποψη του Μπρέρα τότε αποδείχθηκε… προφητική αφού μετά και τον υποβιβασμό και της Μίλαν στις αρχές της δεκαετίας του ’80, η ποδοσφαιρική Ιταλία αναγνώριζε ως «Derby D’Italia» το συγκεκριμένο ματς. Ο ίδιος μάλιστα πρόλαβε να «καμαρώσει» για λίγα χρόνια τον ορισμό αυτού του τίτλου φεύγοντας από τη ζωή το 1992. Βέβαια η Γιούβε υποβιβάστηκε το 2006 αλλά η… στάμπα έμεινε.

Σήμερα η Ιντερ έχει 33 τίτλους, θα είχε 35 αν δεν είχε στήσει η Γιούβε τα πρωταθλήματα του Calciopoli, έπονται η Μίλαν και η Ιντερ έχοντας από 18 και η Τζένοα με 9.

Από το 1909, όταν και μπήκε στη ζωή του calcio η Ιντερ, τα παιχνίδια με τη Γιουβέντους απέκτησαν ιδιαίτερη σημασία. Οχι άμεσα, αλλά με το πέρασμα των χρόνων και με τη διαμόρφωση των καταστάσεων, οι δύο «κολοσσοί» του ιταλικού ποδοσφαίρου έγραψαν τη δική τους ιστορία και μέσω των ντέρμπι που έχουν διεξαχθεί.

Με τα… δεύτερα

Το ξεκίνημα της έχθρας χρονολογείται από τη σεζόν 1960-61 όταν το πρωτάθλημα της Serie A κρεμόταν από μία κλωστή, με τις Γιουβέντους, Ίντερ και Μίλαν να το διεκδικούν επί ίσοις όροις. Οι δύο πρώτες βρέθηκαν αντιμέτωπες στις 16 Απριλίου σε μία αναμέτρηση που αναβλήθηκε ελέω επεισοδίων πριν τη σέντρα. Οι «νερατζούρι» κέρδισαν το παιχνίδι… στα χαρτιά με 2-0, με την απόφαση αυτή να αντιστρέφεται (!) μία μέρα πριν την τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος! Ο κανονισμός έλεγε πως το ματς θα επαναλαμβανόταν και έτσι οι «μπιανκονέρι» πήγαν με τον αέρα του +2 να αγωνιστούν απέναντι στην Μπάρι, με την οποία ήρθαν ισόπαλοι. Οι Μιλανέζοι ηττήθηκαν από την Κατάνια στο «Τσίμπαλι» με 2-0 με σοβαρά παράπονα για τη διαιτησία και η Γιούβε πήρε έτσι το 12ο scudetto της.

Ο τότε πρόεδρος της Ιντερ, Άντζελο Μοράτι (πατέρας του Μάσιμο) ήταν έξω φρενών με την ιταλική Λίγκα αφού πίστευε πως οι άνθρωποι της είχαν επηρεαστεί από τον Ουμπέρτο Ανιέλι της «βέκια σινιόρα». Και έδωσε εντολές στον προπονητή Ελένιο Ερέρα, να κατεβάσει τη νεανική ομάδα της Ίντερ στο παιχνίδι με την ήδη πρωταθλήτρια Γιουβέντους στις 10 Ιουνίου 1961. Οι «μπιανκονέρι» δεν τους χαρίστηκαν και πήραν τη νίκη με το επιβλητικό 9-1 (!). Από εκείνη την μέρα ξεκίνησε το μίσος ανάμεσα στους δύο που δεν έσβησε ποτέ…


Δημοσιεύτηκε στο Bet-hoven.net στις 7/12/2018