Menu

Μπράιτον – Κρίσταλ Πάλας. Σαν τα… κοκόρια!

Μπράιτον – Κρίσταλ Πάλας. Σαν τα… κοκόρια!

Ντέρμπι, στο Νησί (σ.σ. με «Ν» κεφαλαίο, πάντα η αναφορά είναι για την Αγγλία…), υπάρχουν… πολλά. Αυτό όμως, ανάμεσα στην Κρίσταλ Πάλας και την Μπράιτον, ασχέτως αν δεν υπάρχουν γεωγραφικά κριτήρια, προέκυψε από ένα… περιβραχιόνιο.

Το καλοκαίρι του 1976 η Πάλας, που ήταν τότε στην γ’ κατηγορία, επέλεξε τον Τέρι Βέναμπλς μπας και την… ξελασπώσει ενώ τον ίδιο καιρό η Μπράιτον προσέλαβε τον Αλαν Μάλερι, πιο πολύ… αναγκαστικά αφού ο Πίτερ Τέιλορ, σχεδόν… ισόβιος βοηθός του Μπράιαν Κλαφ, ακολούθησε τον καλό του φίλο στη Νότιγχαμ Φόρεστ (με τα γνωστά, εκπληκτικά αποτελέσματα…).

Βέναμπλς και Μάλερι είχαν υπάρξει συμπαίκτες στην Τότεναμ στα τέλη της δεκαετίας του 60’ και τα είχαν… σπάσει από τη μέρα που ο μάνατζερ Μπιλ Νίκολσον έδωσε το περιβραχιόνιο του αρχηγού στον Μάλερι. Οι δύο τους θεωρούνται ως οι… πατέρες των mind games καθώς με εμπρηστικές δηλώσεις εκατέρωθεν, ουσιαστικά προκάλεσαν τη «γέννηση» εντός ντέρμπι. Στα μέσα Οκτωβρίου του ’76, το ματς στο παραλιακό Μπράιτον συνδυάστηκε με ξύλο μέσα και έξω από το γήπεδο, αλλά η Πάλας έφυγε με βαθμό (1-1). Η μοίρα τις έφερε αντιμέτωπες και στο Κύπελλο, και δη σε διπλά ματς αφού στο παλιό «Γκόλστοουν Παρκ» το σκορ έμεινε στο 2-2.

Ο εμπρηστικός Μάλερι έδωσε όρκο νίκης αλλά η ρεβάνς του «Σέλχαστ Παρκ», 5.000 οπαδών της Μπράιτον παρόντων, έληξε 1-1 και ο τότε κανονισμός, άνευ πέναλτι ακόμη, όριζε δεύτερο επαναληπτικό, και σε ουδέτερο. Ορίστηκε το «Στάμφορντ Μπριτζ» της Τσέλσι, οι παίκτες ασπάστηκαν το εκρηκτικό κλίμα με σκληρά τάκλιν και κλοτσιές.

Η Πάλας του Βέναμπλς σκόραρε στο 18’ με τον Νόλντερ, ο διαιτητής Ρον Τσάλις ακύρωσε καθαρό γκολ της Μπράιτον, της οποίας ο αρχηγός (ο Μπράιαν Νόρτον) αστόχησε σε πέναλτι στο 78’ αφού απέκρουσε ο Χάμοντ. Ο Μάλερι αποχωρώντας είδε καφέδες και νερά να πέφτουν πάνω του, από οπαδούς της Πάλας και απάντησε με το μεσαίο δάχτυλό του υψωμένο! Το ντέρμπι είχε γεννηθεί και έκτοτε διεξαγόταν κάθε αγώνας με ένταση. Αργότερα, το 1982, ο Μάλερι ανέλαβε την… Πάλας ωστόσο για δύο χρόνια οι περισσότεροι οπαδοί της, τον έβριζαν.


Δημοσιεύτηκε στο «Scripta manent» της «Sportday» στις 14/4/2018