Menu

Φιορεντίνα – Γιουβέντους. Η αιτία και το κασκόλ του Ρομπέρτο Μπάτζιο

Φιορεντίνα - Γιουβέντους. Η αιτία και το κασκόλ του Ρομπέρτο Μπάτζιο

Εχουν λόγους να είναι αντίπαλοι, υπάρχει αίτιο της αντιπαλότητας. Μπορεί τα ματς της Γιουβέντους με τη Φιορεντίνα να μην συνδυάζονται από κάποια θρησκευτική ή πολιτική ή γεωγραφική έχθρα, ωστόσο με την πάροδο των ετών στο Καμπιονάτο «γεννήθηκε» ένα ντέρμπι που δεν μοιάζει με τα άλλα. Χωρίς τίτλο (Derbi della… κάτι), απλά με αιτία.

Δεν είναι μια ποδοσφαιρική αντιπαλότητα που κρατά από τα γεννοφάσκια τους, ούτε καν από το 11-0 των «μπιανκονέρι» το 1928, ούτε καν από την πιο «βαριά» ήττα της «βέκια σινιόρα» στη Serie A, το 8-0 της σεζόν 1952-53. Τούτο, «γεννήθηκε» στις 16 Μαΐου 1982.

Τελευταία αγωνιστική του Campionato τότε, Γιούβε και Φιόρε ισοβαθμούν στην κορυφή έχοντας από 44 βαθμούς και αμφότερες παίζουν εκτός έδρας, με Καταντζάρο και Κάλιαρι αντίστοιχα. Οι Τορινέζοι νίκησαν με 1-0 με εύστοχο πέναλτι του Λίαμ Μπρέιντι στο 75’ κι ενώ οι γηπεδούχοι διαμαρτυρήθηκαν νωρίτερα για πέναλτι που δεν δόθηκε υπέρ τους. Στην Σαρδηνία, οι «βιόλα» έμειναν στο 0-0 με την Κάλιαρι όπου τους ακυρώθηκε (κακώς) γκολ του Φραντσέσκο Γκρατσιάνι, για επιθετικό φάουλ στον αντίπαλο πορτιέρε Ντανιέλ Μπερτόνι. Η Γιούβε έβαλε στη φανέλα το δεύτερο αστέρι την ίδια ημέρα που οι οπαδοί της Φιορεντίνα σκάρωσαν το σύνθημα «καλύτερα δεύτεροι, παρά κλέφτες».

Τους «βιόλα» δικαίωσε και ο  διάσημος, και γεννημένος στη Φλωρεντία, σκηνοθέτης Φράνκο Τζεφιρέλι, δίνοντας μια δόση δράματος στο στόρι, με την ατάκα ότι είδε τον (τότε πρόεδρο της Γιούβε) Τζαμπιέρο Μπονιπέρτι να τρώει φιστίκια στην εξέδρα και έμοιαζε με Αμερικάνο μαφιόζο, «η Γιουβέντους δεν θα έπρεπε να λερώνει τα χέρια της». Ο Τζεφιρέλι πλήρωσε, μετά από μήνυση του Μπονιπέρτι, βαρύ πρόστιμο.

Σε τούτα, προσθέστε και την υπόθεση «Ρομπέρτο Μπάτζιο» τον Μάιο του 1990, ακριβώς όταν Γιούβε και Φιόρε ετοιμάζονταν για τους διπλούς τελικούς του Κυπέλλου UEFA. Ηταν κοινό μυστικό ότι είχε κλείσει στη «βέκια σινιόρα», ο «μικρός βούδας»… σέρνεται στο γήπεδο και η Γιούβε πήρε το τρόπαιο με 3-1 και 0-0. Υποτίθεται ότι ο Μπάτζιο δεν ήθελε να φύγει για το Τορίνο αλλά διαδιδόταν ότι είχε συμφωνήσει μήνες πριν. Ψέματα. Στις 7 Απριλίου 1991, στο πρώτο του ματς ως αντίπαλος στο «Αρτέμιο Φράνκι», η Γιούβε κέρδισε πέναλτι αλλά αρνήθηκε να το εκτελέσει! Κι όταν ο Τζίτζι Μαϊφρέντι τον έκανε αλλαγή, ένας φίλαθλος των «βιόλα» του πέταξε πετάει από την εξέδρα ένα κασκόλ της Φιορεντίνα. Ο Μπάτζιο σταμάτησε, το άρπαξε με το αριστερό χέρι και το έσφιξε με το δεξί κατευθυνόμενος προς τη φυσούνα, σε μια σουρεαλιστική στιγμή…


Δημοσιεύτηκε στο «Scripta Manent» της «Sportday» στις 13/9/2019