Menu

Μπάγερν – Τίγκρες. Ο (σ)έξι τίτλος και το ραντεβού με την ιστορία

Μπάγερν – Τίγκρες. Ο (σ)έξι τίτλος και το ραντεβού με την ιστορία

Τα ρεκόρ είναι για σπάνε. Γνωστό. Πιθανώς λοιπόν το απόλυτο ρεκόρ της Μπαρτσελόνα, με έξι τίτλους, από το 2009 να… ισοφαριστεί απόψε από την Μπάγερν, αν φυσικά κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων στην Ντόχα του Κατάρ με αντίπαλο την Τίγκρες.

Μπάγερν – Τίγκρες. Ο (σ)έξι τίτλος και το ραντεβού με την ιστορία

Το 2009 λοιπόν οι Καταλανοί, με τον Πεπ Γκουαρδιόλα στον πάγκο πήρε (με χρονική σειρά) το Copa del Rey (4-1 την Αθλέτικ Μπιλμπάο), το πρωτάθλημα της Primera Division (οριακά πάνω από τη Ρεάλ), το Champions League με το 2-0 επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στη Ρώμη, το ισπανικό Supercoppa στα διπλά ματς με την Μπιλμπάο, το UEFA Super Cup ενάντια στη Σαχτάρ Ντόνετσκ (1-0) και το Μουντιάλ Συλλόγων νικώντας 2-1 στο Άμπου Ντάμπι των ΗΑΕ την Εστουδιάντες.

Η Μπάγερν το 2020 πήρε το DfB Pokal με 4-2 επί της Λέβερκουζεν, την Bundesliga με 13 βαθμούς διαφορά από την Ντόρτμουντ, το Champions League επικρατώντας 1-0 της Παρί Σεν Ζερμέν στη Λισσαβώνα, το ευρωπαϊκό Super Cup με 2-1 επί της Σεβίλλης στην παράταση, το DFL-Supercup με 3-2 επί της Ντόρτμουντ κι απομένει το Παγκόσμιο Συλλόγων.

Το οποίο, ημερολογιακά, διεξάγεται εντός του 2021 αλλά αφορά στη σεζόν 2019-20 (ελέω κορωνοϊού η καθυστέρηση).

Ο τελικός…

…του 17ου Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων διεξάγεται στο Κατάρ, ο τελικός λαμβάνει χώρα στην Ντόχα. Είναι νοκ άουτ, με παράταση και πέναλτι σε περίπτωση ισοπαλίας.

Διαιτητής ορίστηκε ο Ουρουγουανός Εσέμπαν Οστόις, βοηθοί οι συμπατριώτες του Νίκολας Τάραν και Ρίχαρντ Τρίνιδαδ, τέταρτη η Βραζιλιάνα Εδίνα Αλβες Μπατίστα και βοηθός αυτής η Νέουζα Μπακ – τις βλέπετε…

Μπάγερν – Τίγκρες. Ο (σ)έξι τίτλος και το ραντεβού με την ιστορία

Είναι η πρώτη φορά που οι δυο ομάδες τίθενται αντιμέτωπες στην ιστορία και είναι η πρώτη φορά που οποιαδήποτε ομάδα της CONCACAF (σ.σ. Συνομοσπονδία Βόρειας και Κεντρικής Αμερικής) περνάει σε τελικό Μουντιάλ Συλλόγων. Η Μπάγερν μετείχε άλλη μια φορά, το 2013 στο Μαρόκο, νικώντας με 2-0 τη Ραζά Καζαμπλάνκα στον τελικό με τέρματα των Ντάντε και Τιάγκο Αλκάνταρα.

Η οποία Μπαρτσελόνα, μαζί με τη Λίβερπουλ, είναι οι μόνες που έχουν και νικηφόρο και χαμένο τελικό στο τουρνουά: καμία άλλη.

…και η βίβλος του Μουντιάλ Συλλόγων

Αν οι Βαυαροί το πάρουν, θα… ισοφαρίσουν στη λίστα, με 2 τρόπαια, την Κορίνθιανς. Πρώτη είναι η Ρεάλ με 4 κι ακολουθεί η Μπαρτσελόνα με 3.

Οι Ευρωπαίοι έχουν 12 τίτλους σε 16 τουρνουά και οι Λατινοαμερικάνοι 4, ουδέποτε κατέληξε το τρόπαιο σε ομάδα άλλης ηπείρου. Από τους 12, οι επτά κατέληξαν σε Ρεάλ ή Μπαρτσελόνα και η τελευταία φορά που απέτυχε ευρωπαϊκή ομάδα ήταν το 2012 όταν η Κορίνθιανς νίκησε με 1-0 την Τσέλσι στη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας με γκολ του Περουβιανού Πάολο Γκερέρο. Τεχνικός της «τιμάο» τότε ο νυν εκλέκτορας της «σελεσάο», Τίτε, και των «μπλε» ο Ράφα Μπενίτεθ. Είναι η μόνη αποτυχία των Ευρωπαίων από το 2006 και επί συνόλω 13 τελικών έκτοτε!

Μπάγερν – Τίγκρες. Ο (σ)έξι τίτλος και το ραντεβού με την ιστορία

Οσο για τα stats των 17 τελικών; Κανένας δεν κρίθηκε στα πέναλτι και μόλις τρεις εξ αυτών στην παράταση: Μπάρτσα – Εστουδιάντες 2-1 το 2009, Ρεάλ – Κασίμα 4-2 το 2016 και Λίβερπουλ – Φλαμένγκο 1-0 πέρυσι, 2019.

Επίσης, 11/16 τελικούς ήταν no goal και 7/16 έληξαν με τουλάχιστον 3 γκολ (over δηλαδή). Πέναλτι σε τελικό Μουντιάλ Συλλόγων καταλογίστηκε μόνο το 2016, στο Ρεάλ – Κασίμα 4-2 στην παράταση, με τον Ρονάλντο να ισοφαρίζει σε 2-2 στο 60’ από την άσπρη βούλα.

Οσο για αποβολές σε τελικούς; Οι Κάχα Καλάτζε της Μίλαν και Πάμπλο Λεδέσμα της Μπόκα είχαν φύγει πρόωρα για τα αποδυτήρια το 2007, όπως και ο Γκάρι Κέιχιλ της Τσέλσι το 2012 (με την Κορίνθιανς).

Ρεπορτάζ

Η Μπάγερν, μπαίνοντας απευθείας στα ημιτελικά, απέκλεισε στον ημιτελικό της Δευτέρας με 2-0 την Αλ Αχλι ενώ η Τίγκρες άφησε διαδοχικά εκτός τη νοτιοκορεάτικη Ουλσάν (2-1) και τη βραζιλιάνικη Παλμέιρας (1-0).

H εμφάνιση των Βαυαρών ήταν, κατά πώς λέμε, στο… ρελαντί ενώ ο Χάνζι Φλικ στερείται τους Μπόατενγκ και Μαρτίνεθ. Σκοράροντας δις, ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι έφτασε ήδη τα 29 γκολ σε 27 παιχνίδια σε όλες τις φετινές διοργανώσεις ενώ ο Φλικ, αν πάρει η ομάδα του το τρόπαιο, θα μετρά 6 τίτλους σε μόλις… 68 αγώνες. Τρομερό.

Μπάγερν – Τίγκρες. Ο (σ)έξι τίτλος και το ραντεβού με την ιστορία

Οι Μεξικανοί έκαναν δύο εμφατικές παρουσίες. Κι αν μη την Ουλσάν ήταν ούτως ή άλλως φαβορί, με την Παλμέιρας μετά την τεχνική ξεδίπλωσαν και το ταλέντο τους και στη δύναμη, σκοράροντας με πέναλτι. Ο πολύπειρος Γάλλος, στα 35 του, Αντρέ Ζινιάκ, κάνει τη διαφορά για την ομάδα του Ρικάρδο Φερέτι η οποία είναι εξαιρετική εδώ και μια διετία. Ο Βραζιλιάνος τεχνικός έχει στη διάθεσή του όλους τους παίκτες που έχουν ταξιδέψει στο Κατάρ, με τους Κινόνες και Ακίνο στα φτερά, πίσω από τον Γάλλο.


Δημοσιεύτηκε στις 11/2/2021 στο koubanezos.gr.