Menu

Λίβερπουλ – Εβερτον. 7.815 ημέρες χωρίς… διπλό

Λίβερπουλ – Εβερτον. 7.815 ημέρες χωρίς… διπλό

Η αλήθεια είναι ότι δεν συναντάς τέτοια πελατειακή σχέση συχνά ανάμεσα σε δύο ομάδες, ειδικά όταν πρόκειται για ντέρμπι. Και, δη, ντέρμπι όχι μόνο στην ίδια πόλη μα τα γήπεδά τους απέχουν… ένα πάρκο απόσταση. Κυριολεκτικά.

Λίβερπουλ εναντίον Εβερτον λοιπόν, στο «Ανφιλντ» απόψε, και το ντέρμπι του Μέρσεϊσαϊντ. Εν συντομία η Εβερτον ιδρύθηκε από αρχικά μέλη της Λίβερπουλ που διαφώνησαν και αποχώρησαν.

Λίβερπουλ – Εβερτον. 7.815 ημέρες χωρίς… διπλό

Τους δύο συλλόγους χώρισε η τραγωδία του «Χέιζελ» η οποία κόστισε, εντέλει, στην Εβερτον, την παρουσία της στο Πρωταθλητριών, ως νικήτρια εκείνης της σεζόν (1984-85) ελέω του αποκλεισμού των αγγλικών ομάδων, αλλά ένωσε το 1989 η άλλη τραγωδία, στο «Χίλσμπορο» με την εγκληματική αμέλεια που οδήγησε 96 ανθρώπους στον θάνατο.

Στα της παράδοσης λοιπόν, οι «reds» είναι αήττητοι την τελευταία 11ετία, ανεξαρτήτως έδρας, στο πρωτάθλημα: 8-12-0, σε όλες τις διοργανώσεις είναι 11-12-0 (!), ήτοι από το 2-0 του Οκτωβρίου 2010 με τέρματα των Τιμ Κέιχιλ και Μικέλ Αρτέτα για την ομάδα του Ντέιβιντ Μόγες ενάντια σε αυτή του Ρόι Χόντγκσον. Ο οποίος Χόντγκσον είχε, πλην Κάραχερ, Σκρτελ Τόρες, Τζέραρντ, Ρέινα, και τους Ενγκόνγκ, Σωτήρη Κυργιάκο, Ραούλ Μεϊρέλες. Πόσο πίσω μας πάει, πόσο…

Λίβερπουλ – Εβερτον. 7.815 ημέρες χωρίς… διπλό

Στο, δε, «Ανφιλντ», το τελευταίο διπλό είναι… ακόμη πιο πίσω: 26 Σεπτεμβρίου 1999, Λίβερπουλ – Εβερτον 0-1 με γκολ του Κέβιν Κάμπελ από το 4ο λεπτό, με τεχνικό τον αείμνηστο Ζεράρ Ουγιέ, αποβολή των Φέστερφελντ και Τζέφερς εκατέρωθεν στο 74’ και ενδεκάδα από Οουεν, Φάουλερ, Σμίτσερ, Μπέργκεν ως Χέγκεμ, Στόντον και Χάμαν. Οι «εβερτόνιανς» του Ουόλτερ Σμιθ αγωνίζονταν με τους άλλοτε «κόκκινους» Μπάρμπι, Αμπέλ Σαβιέ, αλλά και τους Μπολ, Χάτσινσον, Κόλινς και άλλους. Εκτοτε, 11-9-0 στο πρωτάθλημα και 14-10-0 μαζί με τις άλλες διοργανώσεις. Ητοι πέρασαν… 7.815 ημέρες, πλην της σημερινής!

Λίβερπουλ – Εβερτον. 7.815 ημέρες χωρίς… διπλό

Το ερώτημα είναι, και στοιχηματικά, ποια Λίβερπουλ θα εμφανιστεί απόψε: αυτή που εκτέθηκε από τη Λέστερ και μετρά πέντε ήττες στα τελευταία οκτώ (όσες είχε το 2019 και το 2020, μαζί!) και τρεις συνεχόμενες ή την ομάδα που την Τρίτη νίκησε «επαγγελματικά» στη Λειψία; Και με τον Φαμπίνιο αμφίβολο, μπαίνει βασικός ο Καμπάκ δίπλα στον Χέντερσον στα στόπερ. Το έτερο ερώτημα είναι αν η Εβερτον μείνει και για όγδοο σερί ματς αήττητη εκτός «Γκούντισον Παρκ», με πέντε διπλά στο εν λόγω διάστημα, με τον αρχισκόρερ Κάλβερτ-Λιούιν στο 60-40 να αγωνιστεί κι αν ο Κάρλο Αντσελότι νικήσει για πρώτη φορά εκτός έδρας τον Γιούργκεν Κλοπ καθώς με Ρεάλ, Νάπολι και Εβερτον μετρά 0-2-2 στο εκάστοτε… άντρο του Γερμανού).


Δημοσιεύτηκε στο Koubanezos.gr στις 20/2/2021