Menu

Ποια… 25η Μαρτίου; Πότε πραγματικά ξεκίνησε η Επανάσταση του 1821

Ποια… 25η Μαρτίου; Πότε πραγματικά ξεκίνησε η Επανάσταση του 1821

Ποια… 25η Μαρτίου; Γνωστό εκκλησιαστικό κατασκεύασμα.

Κι ενώ στην Πελοπόννησο περίμεναν τον ερχομό του Αλέξανδου Υψηλάντη ο ίδιος, επωφελούμενος της κατάστασης που δημιουργήθηκε στα μέσα Φεβρουαρίου από τον θάνατο του ηγεμόνα Αλέξανδρου Σούτσου, άρχισε τις προκαταρκτικές επαναστατικές ενέργειες για να εκκινήσει η Επανάσταση του 1821.

Ο ιστορικός Αλ. Ι. Δεσποτόπουλος θεωρεί ότι η τελική απόφαση για την Επανάσταση του 1821 ελήφθη στο Κισνόβιο, τότε πρωτεύουσα της Βεσσαραβίας και σημερινό Κισινάου της Μολδαβίας. Πότε; Στις 16 Φεβρουαρίου 1821, όπως προκύπτει από συγκαλυμμένο μήνυμα που στάλθηκε στον Εμμανουήλ Ξάνθο την ίδια ημέρα.

Τον Φεβρουάριο του 1821, όμως, φόβοι ότι οι οθωμανικές αρχές είχαν έλθει σε γνώση των επαναστατικών σχεδίων, υποχρέωσαν τον Υψηλάντη να μη μεταβεί στη Μάνη, αλλά να αλλάξει το αρχικό σχέδιο και να ξεκινήσει ο ίδιος την επανάσταση στη Μολδοβλαχία (εκτάσεις της Ρουμανίας, της Πολωνίας και της Μολδαβίας σήμερα.

Επανάσταση του 1821, η αρχή

Η επανάσταση κηρύχτηκε την 21η Φεβρουαρίου 1821 στο Γκαλάτσι, λιμάνι της Ρουμανίας, από τον τότε πρόξενο της Ρωσίας, Δημήτριο Αργυρόπουλο ενώ ο Βασίλειος Καραβίας εξουδετέρωσε την οθωμανική φρουρά.

Πρώτη επίσημη πολεμική πράξη της επανάστασης του 1821 ήταν η διάβαση του ποταμού Προύθου, στη Μολδαβία από τον Υψηλάντη, σαν σήμερα, στις 22 Φεβρουαρίου 1821 και η είσοδός του στο Ιάσιο.

Μέσα σε λίγες εβδομάδες η Επανάσταση στη Μολδοβλαχία απέτυχε όμως η πρώτη φλόγα είχε ανάψει! Ωστόσο ο Υψηλάντης, που παραδόθηκε στους Αυστριακούς νομίζοντας ότι θα τον αφήσουν να γυρίσει στη Ρωσία, φυλακίστηκε και απελευθερώθηκε στα τέλη του 1827. Και πέθανε μόλις δύο μήνες μετά, στη Βιέννη, σε ηλικία μόλις 36 ετών…