Menu

Τι ενώνει ΑΕΚ και Τραμπζονσπόρ; Ο Βάλνερ και το στημένο

Τι ενώνει ΑΕΚ και Τραμπζονσπόρ; Ο Βάλνερ και το στημένο

Εκ πρώτης όψεως, δεν τους ενώνουν πολλά. Η ΑΕΚ είναι σύλλογος με ρίζες στην Κωνσταντινούπολη, η Τράμπζονσπορ ομάδα της Τραπεζούντας, στον Πόντο.

Κι όμως, υπάρχει ένα… κοινό. Το αίσθημα κλοπής ενός τίτλου.

Για την ΑΕΚ είναι φυσικά το περιβόητο πρωτάθλημα του Ρόμαν Βάλνερ. Στις 3 Φεβρουαρίου 2008 ο Απόλλων Καλαμαριάς (νυν Πόντου) νίκησε 1-0 τον Ολυμπιακό με γκολ του Γιώργου Μπάρκογλου στις καθυστερήσεις, ο οποίος από το 78’ είχε μπει στη θέση… του Βάλνερ. Μετά το παιχνίδι οι «ερυθρόλευκοι» κατέθεσαν ένσταση για αντικανονική συμμετοχή του Αυστριακού, επειδή είχε ήδη αγωνιστεί σε δύο διαφορετικές ομάδες (Φόλκερκ και Χάμιλτον) εκείνη τη σεζόν. Εντέλει ο Ολυμπιακός δικαιώθηκε και κατέκτησε το πρωτάθλημα οριακά και χάρη σε εκείνη τη… χάρτινη νίκη. Η ΑΕΚ έφτασε ως και το CAS αλλά δεν δικαιώθηκε.

Τρία χρόνια μετά, η Τράμπζονσπορ βίωσε τα ίδια και χειρότερα. Οι «μπορντομαβιλέρ» θυμίζουν λίγο… ΠΑΟΚ στη χώρα καθώς υστερούν μόνο από τις ομάδες της Κωνσταντινούπολης σε τίτλους, με τον τελευταίο δικό τους (εκ των έξι) να έρχεται το 1984. Τον Μάιο του 2011 ισοβάθμησαν στην κορυφή με τη Φενερμπαχτσέ, σε ένα απίστευτο θρίλερ και απώλεσαν τον τίτλο στη διαφορά τερμάτων.

Ενα μήνα όμως ξέσπασε το περιβόητο σκάνδαλο των στημένων αγώνων στην Τουρκία με εμπλοκή 12 (εκ των 18) συλλόγων. Η δικαστική έρευνα και το πόρισμα, ένα χρόνο μετά δικαίωσαν τις υποψίες: ήταν… καραστημένο. Η Τραμπζονσπόρ, που είχε αντικαταστήσει τη Φενέρ στους ομίλους του Champions League (επειδή η UEFA απέβαλε την πρώτη) ζήτησε να αναδειχθεί πρωταθλήτρια για το 2010-11 (όπως είχε πάρει η Ιντερ του 2005-06 από τη… σκανδαλιάρα Γιουβέντους).

Αμ, δε. Ως το CAS έφτασαν οι Πόντιοι αλλά ο τίτλος παρέμεινε στη Φενερμπαχτσέ. Οσο για το σκάνδαλο; Προτού βγει η απόφαση ο διαβόητος πρόεδρος της Φενέρ, Αζίζ Γιλντιρίμ, έχοντας την πλειονότητα στη λίγκα άλλαξε το νόμο και σε περιπτώσεις χαλιναγώγησης αγώνων θα τιμωρούνταν εφεξής… πρόσωπα και όχι σύλλογοι.

Θυσία στον βωμό της ομάδας, ο Γιλντιρίμ κάθισε και μερικούς μήνες προφυλακισμένος αλλά η δουλειά έγινε…

Γνωστές οι ρίζες της ΑΕΚ με τον Ελληνισμό της Τουρκίας, το λέει άλλωστε και το… όνομά της: Αθλητική Ενωση Κωνσταντινουπόλεως. Ο Αθλητικός Σύλλογος Πέραν Κωνσταντινουπόλεως ιδρύθηκε το 1924 από τη συγχώνευση της Ελληνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου και του Αθλητικού και Πολιτιστικού Συλλόγου «Ερμής» που έδρευαν στη βασιλεύουσα ωστόσο, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του ’22, εκδιώχθηκαν χιλιάδες Ελληνες. Ο σύλλογος συνέχισε να υφίσταται, σήμερα μάλιστα ονομάζεται Μπέγιογλουσπορ και, στην Αθήνα, οι πρόσφυγες ίδρυσαν την ΑΕΚ…

Το… παράδοξο είναι ότι απόψε, με την Τραμπζονσπόρ, η ΑΕΚ αντιμετωπίζει τουρκική ομάδα για πρώτη φορά στην ιστορία της. Οπως και οι «μπορντομαβιλέρ» για πρώτη φορά παίζουν ενάντια σε ελληνική ομάδα.


Δημοσιεύτηκε στο «Scripta manent» της «Sportday» στις 22/8/2019