Menu

Αρσεναλ – Τότεναμ. Ξένες στην ίδια πόλη

Αρσεναλ – Τότεναμ. Ξένες στην ίδια πόλη

Η φράση κλισέ «ξένες στην ίδια πόλη» δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερη εφαρμογή στο Λονδίνο και μια από τις μεγαλύτερες αγγλικές ποδοσφαιρικές αντιπαλότητες, το «North London derby» ανάμεσα σε Αρσεναλ και Τότεναμ. Τα… σκορ τους είναι 13-2 σε τίτλους στην Premier League, 13-8 στα Κύπελλα, 2-4 στα Λιγκ Καπ, 15-7 στα Σούπερ Καπ, 1-1 στα Κύπελλα Κυπελλούχων, 0-2 στα ΟΥΕΦΑ και 1-0 στο Εκθέσεων. Πώς όμως… γεννήθηκε το ντέρμπι; Αργησε λίγο καίτοι η Αρσεναλ ιδρύθηκε το 1886 και η Τότεναμ το 1882, με την πρώτη –στα χρονικά- συνάντησή τους να καταγράφεται στις 11 Νοεμβρίου 1887, φυσικά σε φιλικό (2-1 οι «σπερς» αλλά διεκόπη στο 75’ επειδή… νύχτωσε). Τότε ονομαζόταν μάλιστα Ρόγιαλ Αρσεναλ και στο πρώτο τους επίσημο, στις 4 Δεκεμβρίου 1909, είχε μετονομαστεί σε Γούλγουιτς Αρσεναλ (και νίκησε 1-0).

Μέχρι τότε πάντως δεν υπήρχε κάποια καταγεγραμμένη αντιπαλότητα και αυτό επειδή η Αρσεναλ ήταν σχετικά μακριά και είχε ως έδρα την περιοχή νότια του Τάμεση. Η κόντρα ουσιαστικά… γεννήθηκε το 1913, όταν οι «κανονιέρηδες» αποφάσισαν να περάσουν το ποτάμι και να μετακομίσουν στο «Χάιμπουρι», σε απόσταση μόλις 6,5 χλμ. από το γήπεδο της «Γουάιτ Χαρτ Λέιν». Η μετακίνηση τούτη σήμαινε πως σταδιακά θα… έκλεβε και οπαδούς από τη γειτονιά, δηλαδή φίλους της Τότεναμ. Και το φυτίλι άναψε για τα καλά το καλοκαίρι του 1919 καθώς το πρωτάθλημα της First Division θα διευρυνόταν από 20 σε 22 ομάδες. Η Τότεναμ είχε τερματίσει τελευταία στο πρωτάθλημα του 14-15 καθώς μετά υπήρχε τετραετής διακοπή λόγω του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ζήτησε λοιπόν να παραμείνει, η Μπάρνσλεϊ (ως 3η στη β’ κατηγορία) ζήτησε να ανέβει και εντέλει τη θέση πήρε η… Αρσεναλ καθώς η Γουλβς (ως 4η) αρνήθηκε τη συμμετοχή ενώ η Μπέρμιγχαμ, από 5η (άρα επόμενη επιλαχούσα) αίφνης βρέθηκε 6η στη διαφορά τερμάτων. Η επίσημη δικαιολογία ήταν ότι είχαν καταμετρηθεί λανθασμένα τα γκολ (!), λάθος που αναγνωρίστηκε μόλις το… 1980. Τότε λοιπόν, με την Αρσεναλ να ανεβαίνει και την Τότεναμ να πέφτει, έλαβαν χώρα αναταραχές στην περιοχή, με τους οπαδούς των δύο ομάδων να παίζουν ξύλο σε κάθε σοκάκι…

Ο επόμενος πόλεμος ένωσε τους δύο συλλόγους: το «Χάιμπουρι» είχε βομβαρδιστεί από τους Γερμανούς και Τότεναμ επέτρεψε στη… μισητή αντίπαλο της χρησιμοποιήσει το δικό της γήπεδο, σε μια σπάνια… λυκοφιλία. Στους φίλους της Αρσεναλ άρεσε μάλιστα κάποτε να αναφέρουν τη διαβόητη «St. Totteringham’s Day», ήτοι τη μέρα που μαθηματικά επιβεβαιωνόταν ότι θα τερμάτιζαν πιο πάνω στη βαθμολογία από τους «σπερς»!

Η έχθρα που είχε δημιουργηθεί παρέμενε ασίγαστη, μια έχθρα που αναζωπυρωνόταν, εκτός των άλλων, και κάθε φορά που ένας ποδοσφαιριστής έπαιρνε μεταγραφή απ’ τη μια πλευρά στην άλλη, με αποκορύφωμα την περίπτωση του Σολ Κάμπελ το 2001, που μετακόμισε στην Αρσεναλ και απέκτησε το παρατσούκλι «Ιούδας» από τους φιλάθλους της πρώην ομάδας του…


Δημοσιεύτηκε στο «Scripta manent» της «Sportday» στις 1/12/2018