Menu

Τσέλσι – Αρσεναλ. Πώς… γεννήθηκε η λονδρέζικη αντιπαλότητα

Τσέλσι – Αρσεναλ. Πώς… γεννήθηκε η λονδρέζικη αντιπαλότητα

Αρσεναλ και Τσέλσι αναμετρώνται στο Μπακού, στον τελικό του Europa League και φυσικά στον σπουδαιότερο εκ των συνολικά 198 αναμετρήσεων στην ιστορία τους. Δύο ομάδες, μία πόλη και μια κόντρα που… γεννήθηκε μόλις την τελευταία 20ετία καίτοι μαζί μετρούν… 246 έτη ζωής: οι «κανονιέρηδες» ιδρύθηκαν το 1886 και οι «μπλε» το 1905.

Ως μεγαλύτερο ντέρμπι του Λονδίνου λογίζεται του… βορρά της πόλης, ανάμεσα σε Αρσεναλ και Τότεναμ. Φυσικά, εντός πόλης για τους οπαδούς των ομάδων υπάρχουν παιχνίδια που για τον υπόλοιπο κόσμο δεν φαντάζουν σπουδαία, αλλά για τους ντόπιους είναι τα παιχνίδια της χρονιάς. Επί παραδείγματι, ελέω της παρουσίας των Αρσέν Βενγκέρ και σερ Αλεξ Φέργκιουσον, η αντιπαλότητα με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήταν μεγαλύτερη κι από αυτή με τους «σπερς». Εως τότε η Αρσεναλ, με πολλούς τίτλους, ευρωπαϊκές διακρίσεις, μεγάλους παίκτες σε όλη σχεδόν την ιστορία της, απείχε κατά πολύ σε όλα από την Τσέλσι. Οι «μπλε» είχαν κυρίως εκλάμψεις στην ιστορία τους, είχαν φυσικά και πολύ άσχημες περιόδους, οπότε δεν ήταν ουσιαστικά ανταγωνιστές των «κανονιέρηδων».

Ολα άλλαξαν όμως την τελευταία 20ετία. Η Τσέλσι ανέβηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’90, φέρνοντας από το εξωτερικό αξιόλογους παίκτες και κατακτώντας το κύπελλο Κυπελλούχων το 1998. Ηταν το εφαλτήριο μιας διαρκούς «γιγάντωσης» ως συλλόγου, με αποκορύφωμα ένα πρωινό του 2003, που ο ζάμπλουτος Ρόμαν Αμπράμοβιτς ανέλαβε τα ηνία της και ο Ζοσέ Μουρίνιο την τεχνική ηγεσία.

Παραδοσιακά όμως, οι οπαδοί της Αρσεναλ θεωρούν την Τσέλσι ως τον τρίτο τους μεγάλο αντίπαλο, πίσω από τη Γιουνάιτεντ και την Τότεναμ και, παράλληλα, τον σύλλογό τους ως τον σπουδαιότερο στο Λονδίνο, ποντάροντας στην ιστορία και στο στάτους τους. Οι δε οπαδοί των «μπλε» αισθάνονται πως η Αρσεναλ είναι ο μεγαλύτερος αντίπαλος, ενώ νιώθουν αίσθημα υπεροχής, αφού πήραν πολύ περισσότερα τρόπαια τα τελευταία χρόνια. Αν και δεν υπάρχει ακριβής έρευνα για το πόσοι (σε ποσοστό) οπαδοί υποστηρίζουν τις δύο ομάδες εντός Λονδίνου, φαίνεται πως η Αρσεναλ έχει περισσότερους, ενώ η Τσέλσι παλεύει για τη δεύτερη θέση με τη Γουέστ Χαμ και την Τότεναμ.

Ευλόγως, η παρουσία των Μουρίνιο και Βενγκέρ στους πάγκους βοήθησε στην πόλωση της αντιπαλότητας. «Ο Μουρίνιο φοβάται την αποτυχία, γι’ αυτό επέστρεψε» ήταν η ατάκα… υποδοχής του Αλσατού στον Πορτογάλο, «αν ήμουν άτιτλος, σαν τον Βενγκέρ, θα είχα φύγει» η απάντηση από τον Special One σε μια προσωπική αντιπαράθεση που τους έφερε έως να πιαστούν στα χέρια τον Οκτώβριο του 2014.


Δημοσιεύτηκε στο «Scripta manent» της Sportday» στις 28/5/2019