Menu

Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ. Το πρώτο διπλό (στα «χαρτιά»), τα μεγάλα σερί και… ο Παναργειακός

Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ. Το πρώτο διπλό (στα «χαρτιά»), τα μεγάλα σερί και… ο Παναργειακός

Ντέρμπι Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ απόψε στο ΟΑΚΑ, όπου εκτιμάται ότι ύστερα από καιρό θα έχει αρκετό κόσμο για τους «πράσινους» αλλά και το ντέρμπι ενός πολύ μεγάλου ρεκόρ στην ιστορία του πρωταθλήματος. Διότι αν ο ΠΑΟΚ βάλει γκολ, θα φτάσει τα 57 συνεχόμενα παιχνίδια που σκοράρει, επίδοση που συμπτωματικά κατέχει… ο Παναθηναϊκός από τον Μάρτιο του 1963 μέχρι το Φεβρουάριο του 1965!

Οι «πράσινοι» με τέσσερις νίκες στα ισάριθμα τελευταία ανέβηκαν, βαθμολογικά και ψυχολογικά, στα τελευταία 13 ηττήθηκαν μόνο από τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη (7-5-1) όπου δεν τους είχε δοθεί καραμπινάτο πέναλτι.

Ο ΠΑΟΚ έκανε, μετά τον Αρη, τέσσερις σερί νίκες και επτά στα τελευταία οκτώ, η εν λόγω ήττα είναι η μοναδική του στα τελευταία 56 παιχνίδια πρωταθλήματος και έχει την καλύτερη επίθεση με 43 γκολ ενώ σκοράρει επί 35 σερί αγωνιστικές εκτός Τούμπας (ρεκόρ στην ιστορία του, το είχε ο Ολυμπιακός με 29) και, δη, στα 24/35 έβαλε τουλάχιστον δύο! Συμπτωματικά, η τελευταία φορά που ο ΠΑΟΚ δεν σκόραρε εκτός έδρας ήταν στις 5 Νοεμβρίου 2017, όταν έχασε 1-0 από την ΑΕΚ… στο ΟΑΚΑ.

Ο Παναθηναϊκός δεν έχει νίκη στα πέντε τελευταία μεταξύ τους, μετά το 3-2 στην Τούμπα τον Μάιο του 2017 για τα play offs, με τον ΠΑΟΚ να έχει κάνει τρία σερί διπλά επί των «πράσινων» (μαζί με το διακοπέν υπέρ του το 2017), είχε ως τότε όλα κι όλα πέντε «διπλά» σε 64 επισκέψεις! Ειρήσθω εν παρόδω η πρώτη νίκη του ΠΑΟΚ επί του Παναθηναϊκού στην Αθήνα σημειώθηκε στις 20 Ιανουαρίου 1985 με 1-0 και γκολ του Ράντε Πάπριτσα στο 79’ αλλά ήταν η πρώτη… στο γήπεδο. Η πρώτη ήτα τη σεζόν 1972-73 και «άνευ αγώνος». Γιατί;

Μηδενισμός, Παττακός και… Μάρθα Καραγιάννη

Τότε, με τη Χούντα να παραπαίει λίγο πριν την πτώση τους, ο Ολυμπιακός του Νίκου Γουλανδρή και των Λάκη Πετρόπουλου,  Λοσάντα, Βιέρα, Αργυρούδη, Τριαντάφυλλου, ο Παναθηναϊκός του «Γουέμπλεϊ» και των Φέρεντς Πούσκας και των Δομάζου, Αντωνιάδη, Βερόν, Ντε Μέλο, Καψή και ΠΑΟΚ του Λες Σάνον και των Κούδα, Σαράφη, Τερζανίδη, Ασλανίδη, Αναστασιάδη διεκδικούσαν τον τίτλο επί ίσοις όροις.

Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ. Το πρώτο διπλό (στα «χαρτιά»), τα μεγάλα σερί και… ο Παναργειακός

Την άνοιξη ο ΠΑΟΚ ηττάται από τον «φονέα των γιγάντων» Φωστήρα στον Ταύρο και ισοβαθμεί με τον Ολυμπιακό στην κορυφή στους 56 βαθμούς, μια νίκη πίσω είναι ο Παναθηναϊκός που δίνει στο Καραϊσκάκη ένα κρίσιμο ντέρμπι. Ένα ντέρμπι που δεν τελείωσε ποτέ και κατακυρώθηκε τελικά με 2-0 υπέρ του Ολυμπιακού, αφού διεκόπη οριστικά στο 83ο λεπτό από το διαιτητή Λάτσιο και ενώ ο Ολυμπιακός προηγείτο με 3-2 με τρεις αποβολές, έξι κίτρινες και 68 φάουλ (!). Παρόντες στο στάδιο ο Στυλιανός Παττακός και ο τότε ΓΓΑ Γιώργος Βλαδίμηρος, εκ μέρους των χουντικών που ήθελαν να… ελέγχουν τον Λάτσιο. Οι παίκτες πλακώνονται διαρκώς μεταξύ τους, το ντέρμπι διακόπτεται όταν ο Συνετόπουλος έβρισε τον Κωνσταντίνου λέγοντάς του κάτι για την τότε σύζυγο του, Μάρθα Καραγιάννη (!) και εντέλει ο Παναθηναϊκός μηδενίζεται, τιμωρείται με την ίδια ποινή και για τα επόμενα δύο παιχνίδια (με ΠΑΟΚ και Αιγάλεω) τα οποία χάνει με 2-0 άνευ αγώνος ενώ του αφαιρούνται και τρεις βαθμοί, την ώρα που ο Κωνσταντίνου, τιμωρείται με ισόβιο αποκλεισμό από την Εθνική (ποινή που αργότερα θα αρθεί).

Ως γνωστόν, κι αφού οι «πράσινοι» βγήκαν νοκ άουτ από τη διεκδίκηση του τίτλου, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός πήγαν… χέρι χέρι ως ότου ο ΠΑΟΚ ηττάται από την Παναχαϊκή στην Τούμπα με 5-3 (!).

Και… Αργος

Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ. Το πρώτο διπλό (στα «χαρτιά»), τα μεγάλα σερί και… ο Παναργειακός

Την ίδια σεζόν οι δυο τους τα… λένε και στο Κύπελλο όμως, όπου την ίδια εποχή ο ΠΑΟΚ αφήνει εκτός στα προημιτελικά τον Παναθηναϊκό με 2-0 στην Τούμπα και στα ημιτελικά τον Εθνικό στην παράταση ενώ ο Ολυμπιακός νικά δύσκολα με 3-2 τον Παναργειακό στο Φάληρο και τον Πανιώνιο με 2-1. Ο τελικός, φυσικά, στο Καραϊσκάκη, λήγει 1-0 με γκολ του Αγγελή για τους νταμπλούχους «ερυθρόλευκους».

Στον προημιτελικό λοιπόν με… εμάς, τους Αργείτες, ο Ολυμπιακός νίκησε με 3-2 στο κατάμεστο Καραϊσκάκη και στην πρώτη επίσημη εμφάνιση του Αντόνιο Ζούστο Άλτσιμπαρ (με δύο γκολ), δεν σκόραρε πάλι σε άλλο. Ο Παναργειακός αγωνιζόταν τότε στη Β’ Εθνική, στο τελευταίο 20λεπτο απώλεσε πολλές ευκαιρίες αλλά τα σφυρίγματα (θυμίζω, εποχή Χούντας τότε δεν τον βοήθησαν…


Δημοσιεύτηκε στο Foxbet.gr στις 2/2/2020