Menu

Πώς έφτασε το Mega στο σημείο μηδέν;

Πώς έφτασε το Mega στο σημείο μηδέν;

Ηταν το πρώτο ιδιωτικό κανάλι στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης και έγραψε τα δικά του, μοναδικά κεφάλαια στο εν λόγω βιβλίο. Ωστόσο το Mega έφτασε πια στο σημείο μηδέν, εκεί όπου επιστροφή δεν υπάρχει: ή θα σωθεί ή θα παραδοθεί στη δίνη των εξελίξεων. Το news247.gr αναζητά τους λόγους της οικονομικής παρακμής του megaλου καναλιού.

Οι μέτοχοι του Mega αναζητούν τρόπο για να καλυφθεί μια οικονομική τρύπα που, κακά τα ψέματα, δεν γίνεται περαιτέρω ανεκτή από τους πιστωτές. Τα δάνεια που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες στο κανάλι και υπολογίζεται ότι φτάνουν στο ποσό των 1116 εκατ. ευρώ και φως στο τούνελ υπήρξε τον Δεκέμβριο, όταν οι τράπεζες δέχθηκαν παράταση εξόφλησης ως και το 2021. Με τι αντάλλαγμα; Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην ιδιοκτήτρια εταιρεία “Τηλέτυπος” ύψους 15 εκατ. ευρώ. Μια ΑΜΚ που, με το πέρασμα των μηνών, δεν έγινε ποτέ. Εκ των 116 εκατομμυρίων, η πλειονότητα των χρεών αφορά στο ομολογιακό δάνειο ύψους 95 εκατ. ευρώ προς τις τράπεζες Alpha και Πειραιώς.

Από τα 116 εκατ. ευρώ, στην τελευταία λογιστική κατάσταση του 9μηνου 2015, το MEGA σε βραχυπρόθεσμα δάνεια (αλληλόχρεοι λογαριασμοί) είχε λάβει συνολικά 27,1 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 13,7 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς και 13,4 από την Αlpha Bank (χρηματοδότηση factoring με αναγωγή: δηλαδή, η εταιρεία εκχώρησε τις απαιτήσεις της για να χρηματοδοτηθεί).

Πώς έφτασε το Mega στο σημείο μηδέν;

Σενάριο περί κατάσχεση του καναλιού προφανώς και υφίσταται: αλλά το σενάριο δεν είναι λύση διότι τα τραπεζικά ιδρύματα αδυνατούν ακόμη και στη σκέψη να μπουν, όπως μας μετέφεραν τραπεζικοί κύκλοι, περί διαχείρισης και εκκαθάρισης ενός χρεωμένου καναλιού ενώ η κατάσταση περιπλέκεται αν λάβει κανείς υπ’ όψιν του πως ο ΔΟΛ του Σταύρου Ψυχάρη και ο ΠΗΓΑΣΟΣ του ομίλου Μπόμπολα έχουν ενοποιημένους ισολογισμούς με το Mega ενώ ορισμένες εκδοτικές εταιρείες των μετόχων έχουν προσφέρει στις τράπεζες ενέχυρα μετοχές του καναλιού: μύλος!

Αποτέλεσμα τούτου αφενός να αποσυρθεί η μετοχή από τη διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο, αφετέρου το μέλλον του σταθμού και 410 εργαζομένων να κρέμεται από μια κλωστή. Το αρχικό power game του σταθμού και τα συγκρουόμενα συμφέροντα των μεγαλομετόχων εξελίχθηκε σε mind games: η οικογένεια Βαρδινογιάννη και η πλευρές των Μπόμπολα και Ψυχάρη ασκούν ένα ιδιόμορφο παιχνίδι σκακιέρας με άγνωστη εξέλιξη…

H αρχή και η καθιέρωση

Στις 15:00 της 20ής Νοεμβρίου 1989 η ελληνική τηλεόραση, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, πέρασε στο επόμενο κεφάλαιο: της ιδιωτικής με την εκκίνηση του Mega ως Mega Channel και η Λιάνα Κανέλλη εκφώνησε το πρώτο δελτίο ειδήσεων που παρουσίασε μαζί με τη Παλαιολόγου και τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της AGB (νυν Nielsen) τότε, όπως δημοσιεύτηκαν στην “Καθημερινή”, στις 26/11/1989 η τηλεθέαση του Mega την πρώτη μέρα εκπομπής ξεπέρασε το 30%, ενώ η τηλεθέαση της ΕΤ1 κυμαινόταν στο 26,86% και της ΕΤ2 στο 18%. Επιτυχία από την πρώτη ημέρα… και με αρχικώς 8ωρο πρόγραμμα.

Πώς έφτασε το Mega στο σημείο μηδέν;

Η ομάδα του πρώτου δελτίου ειδήσεων του MEGA. Από αριστερά, Έλενα Κατρίτση, Μαρία Χούκλη, Νίκος Στραβελάκης, Νίκος Χατζηνικολάου, Λιάνα Κανέλλη και Αιμίλιος Λιάτσος

Γενικός διευθυντής ήταν τότε ο Κώστας Σκούρας, διευθυντής ειδήσεων ο Ιάσων Μοσχοβίτης, αρχισυντάκτες τμημάτων οι Αγαμέμνων Φαράκος, Τάσος Παπαδόπουλος, Σταύρος Τσώχος, διευθυντής προγράμματος ο Κώστας Γιαννίκος, διευθυντής τεχνικής υποστήριξης ο Γιώργος Γαμπρίτσιος και διευθυντής οικονομικών υπηρεσιών ο Αλέξης Σκαναβής. Η Κανέλλη παρουσίαζε το δελτίο της καθημερινές και ο Νίκος Χατζηνικολάου τα Σαββατοκύριακα ενώ στο τμήμα των ειδήσεων ήταν οι Εύα Μαυρογένη, Αλκηστις Κιούση, Βίκυ Παλαιολόγου, Μαρία Χούκλη, Τζένη Μελά και Αιμίλιος Λιάτσος.

Λίγο μετά, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 1990 εξέπεμψε για πρώτη φορά ο ΑΝΤ1. Ηταν να γίνει η αρχή. Η ελληνική πληθωρικότητα γέννησε σύντομα πολλά ιδιωτικά κανάλια- ΣΚΑΪ που μετονομάστηκε σε Αlpha, Star Channel, Νew Channel, Αlter, Seven… Και το τοπίο άλλαξε οριστικά.

Πώς έφτασε το Mega στο σημείο μηδέν;

Εκτοτε κύλησε μπόλικο νερό στο αυλάκι, με το Mega να βγάζει στον… αέρα τηλεπαιχνίδια, παιδικά, ελληνικές και ξένες σειρές (από “Διάστημα 1999″ ως ‘Μπάτμαν” και “Κάπιτολ”), σαπουνόπερες και, φυσικά, ειδήσεις που αποτελούσε τη “ναυαρχίδα” του. Το οποίο δελτίο έπαιζε στις 22:00 και η ελληνική ταινία των 21:00 διακοπτόταν για να συνεχίσει αμέσως μετά.

Το Mega σταδιακά επένδυσε πολλά στην ενημέρωση και την ψυχαγωγία ενώ, εκτός από το δελτίο, οι σειρές μυθοπλασίας που μεταδίδονταν σε prime time ζώνη το διατήρησαν στην κορυφή. Σειρές όπως “Οι Τρεις Χάριτες”, “Οι Απαράδεκτοι”, η “Αναστασία” και το “Λόγω Τιμής”, αργότερα το “Λάβ Σόρρυ”, οι “Δύο Ξένοι” και μέχρι σήμερα το “Παρά Πέντε”, “Το Νησί” κ.ά., παραμένουν από τις δημοφιλέστερες παραγωγές της ελληνικής τηλεόρασης ενώ στην ψυχαγωγία κάθε νυν “δημόσιο πρόσωπο” έχει περάσει από το Mega: από τον Ανδρέα Μικρούτσικος ως τη Μαρία Μπακοδήμου, από τη Ρούλα Κορομηλά έως τον Γρηγόρη Αρναούτογλου) κλπ. Το Mega κέρδισε τηλεθέαση και από τα τηλεπαιχνίδια, όπως το “Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος” αλλά και το “Κόντρες” με τον Βλάση Μπονάτσο αλλά και τα reality, όπου επένδυσε αρκετά αργά αλλά αποδοτικά (όπως το “Survivor”). Και στα περιβόητα “τηλεπαράθυρα” το Mega άργησε, καθώς το πρώτο κανάλι που τα καθιέρωσε σε ειδήσεις και live εκπομπές ήταν ο ΣΚΑΪ από το 1993, με τον νεοτερισμό εντέλει να καθιερώνεται και από το Mega.

Δελτίο Ειδήσεων του MEGA από το 1994, με κεντρικό παρουσιαστή πια, το Νίκο Χατζηνικολάου:

Μετά την Κανέλλη, τη σκυτάλη στην παρουσίαση του δελτίου πήρε για χρόνια ο Νίκος Χατζηνικολάου και ακολούθησαν ο Αντώνης Λιάρος, η Μάρα Ζαχαρέα και μέχρι σήμερα, με μικρή διακοπή πέρυσι ελέω Μαρίας Σαράφογλου, η Ολγα Τρέμη.

Η συμμαχία κεντροαριστερών εκδοτών και οι ρήξεις

Λίγους μήνες νωρίτερα, το καλοκαίρι του 1989 που έμεινε στην (πολιτική, του τόπου) ιστορία ως “βρώμικο”, η Βουλή είχε ψηφίσει το νομοσχέδιο που προέβλεπε να δοθούν (έως δύο) προσωρινές άδειες εκπομπής σε ιδιωτικούς σταθμούς. Η πρώτη δεν μετετράπη ποτέ σε κανάλι, η δεύτερη κατέληξε στην “Τηλέτυπος” που είχε συσταθεί από μια συμμαχία κεντροαριστερών εκδοτών.

Το νομοσχέδιο πέρασε η βραχύβια κυβέρνηση Τζαννετάκη προτού δώσει τη σκυτάλη στην επίσης βραχύβια οικουμενική κυβέρνηση Ζολώτα, λίγους μήνες μετά την πτώση του ΠΑΣΟΚ από την εξουσία.

Πώς έφτασε το Mega στο σημείο μηδέν;

Η “Τηλέτυπος”, που ιδρύθηκε στις 27 Απριλίου 1989 με σκοπό την “παραγωγή και εμπορία τηλεοπτικών προγραμμάτων και εκπομπών, την εγκατάσταση , λειτουργία και εκμετάλλευση τηλεοπτικών σταθμών σε όλη την Ελλάδα, όταν επιτραπεί και με τις προϋποθέσεις που θα επιτραπεί”  είχε αρχικώς μετοχικό ύψους 5 εκατ. δραχμών. Στο πρώτο διοικητικό συμβούλιο μετείχαν ο Χρήστος Λαμπράκης για τον ΔΟΛ και τις εφημερίδες “Τα Νέα” και Βήμα”, ο Γιώργος Μπόμπολας από την εφημερίδα “Εθνος”, ο Χρήστος Τεγόπουλος της “Ελευθεροτυπίας”, ο Σταύρος Κίμωνας- Τριανταφυλλίδης εκπροσωπώντας την πλευρά Βαρδινογιάννη που κατείχε τότε την εφημερίδα “Μεσημβρινή” και ο Αριστείδης Αλαφούζος της “Καθημερινής”. Και οι πέντε είχαν ισόποσα μερίδια, από 20%.

Στο Mega μετείχαν τότε, με ισόποσα μερίδια 20%, οι πέντε εκδότες των εφημερίδων “Βήμα” και “Νέα” (Χρ. Λαμπράκης), “Έθνος” (Γ. Μπόμπολας), “Ελευθεροτυπία” (Χρήστος Τεγόπουλος), “Καθημερινή” (Αρ. Αλαφούζος) και “Μεσημβρινή” (οικογένεια Βαρδινογιάννη). Η πρώτη αποχώρηση ήρθε από πλευράς Αλαφούζου, στις αρχές της δεκαετίας του ’90 ελέω των διαφωνιών του με τους άλλους μετόχους αναφορικά με την πολιτική που ακολουθούσε το δελτίο και με στόχο να δημιουργήσει τον ΣΚΑΪ και ακολούθησε αργότερα, πουλώντας το μερίδιό του, ο Τεγόπουλος.

Η παραδοχή Χατζηνικολάου

Ο Αλαφούζος, εκμεταλλευόμενος ότι η Νέα Δημοκρατία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, είχε αναλάβει τα ηνία έβγαλε τον τηλεοπτικό ΣΚΑΪ τον Σεπτέμβριο του 1993 ως συνέχεια του πολύ επιτυχημένου ραδιοφωνικού. Ωστόσο το κανάλι δεν κατάφερε ποτέ να καταγράψει ικανοποιητικά ποσοστά τηλεθέασης και πουλήθηκε, το 1998, μετατρεπόμενος σταδιακά στον νυν Alpha. Εντέλει ο ΣΚΑΪ επαναλειτούργησε, στη σημερινή του μορφή, το 2005 με την απόκτηση της άδειας του Seven (ναι, του Γιώργου Μπατατούδη).

Στιγμιότυπα από τις πρώτες ώρες μετάδοσης του ΣΚΑΙ, με παρουσιάστρια τη Νανά Παλαιτσάκη το 1993:

Αργότερα, υπήρξε η πρώτη δημόσια παραδοχή διαπλοκής: σε συνέντευξή στα μέσα της δεκαετίας του ’90 του στη δημοσιογράφο Τ. Κορνάρου των “Νέων” ο Αριστείδης Αλαφούζος είπε ότι είχε «δωρίσει» -κάτω από το τραπέζι, εννοείται- μία επιταγή ύψους 1 εκατ. δολαρίων στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, προσθέτοντας επίσης ότι είχε «βοηθήσει» και σε άλλες περιόδους, ήτοι ενόσω ήταν στο Mega.

Ένα από τα πρώτα teaser του STAR:

Ο δε Θεόδωρος Βαρδινογιάννης δεν θα μπορούσε να περιοριστεί στο Mega και το 1993 έστησε τη Νέα Τηλεόραση Α.Ε. και συνεργάζεται με τον Νίκο Μαστοράκη για να φτιάξουν μαζί το Star Channel που στόχευε στο νεώτερης ηλικίας κοινό. Εκεί όπου κατέληξε, εντέλει και μετά την πορεία του στο Alter, ο Νίκος Χατζηνικολάου ενώ με παραδοχή πρόσφατα του “γνωστού άνκορμαν” έγινε γνωστό ότι «έφυγα από το Μega πριν από 12 χρόνια (σ.σ. το 2003) γιατί αρνήθηκα να υπακούσω στις εντολές και τις ισχυρές πιέσεις ενός εκ των μετόχων που ήθελε να το μετατρέψει σε Μέσο προπαγάνδας. Ηθελε να το κάνει καταπράσινο! Και φυσικά ομιλώ για τον πανίσχυρο Γιώργο Mπόμπολα».

Αυτή η προ 12ετίας σύγκρουση έφερε σιγά σιγά την οικογένεια Βαρδινογιάννη, μετά τον θάνατο του Θεόδωρου, στο να μειώσει το ποσοστό της στο Mega και σήμερα φτάνει – δεν φτάνει στο 6%, από διάφορες μικροεταιρείες.

Ο “βασικός μέτοχος”, οι Κάννες και το δημοψήφισμα

Το Mega μπήκε το 1994 στο Χρηματιστήριο και κατόρθωσε αφενός να αντλήσει επιπλέον κεφάλαια, αφετέρου να βγει αλώβητο από την περιβόητη… φούσκα ενώ το 2005 εμφανίστηκε για πρώτη φορά η αόρατη δημοσιογραφική “γραμμή” καθώς ο “βασικός μέτοχος” που ήθελε να εφαρμόσει το δίδυμο του τέως πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και το alter ego του Θεόδωρος Ρουσόπουλος πολεμήθηκε άγρια στα δελτία και στις εκπομπές. Οι συνταγματικές διατάξεις για τα ασυμβίβαστα του εν λόγω νομοσχεδίου εντέλει δεν αποτέλεσε πρόβλημα.

Πώς έφτασε το Mega στο σημείο μηδέν;

Ωστόσο η οικονομική κρίση, που ξέσπασε από το 2009 στη χώρα δεν άφησε, αυτή τη φορά, το Mega αλώβητο. Ως το κανάλι με τη μεγαλύτερη… πίτα στη διαφημιστική αγορά, είδε την έλλειψη ρευστότητας να “γεννιέται” και να γιγαντώνεται μέσα σε λίγους μήνες ενώ η μνημονιακή περίοδος της χώρας προκάλεσε αλλαγές και στο δημοσιογραφικό κομμάτι όσον αφορά στη (μία ακόμη) “γραμμή” των εκδοτών. Με αποκορύφωμα βέβαια τη βραδιά των Καννών το 2011 που αποτέλεσε και το τέλος της πρωθυπουργίας Παπανδρέου: το Mega… έπαιξε Βενιζέλο, στήριξε Παπαδήμο και κατόπιν τη συγκυβέρνηση Σαμαρά – Παπανδρέου.

Κι αν για την παραποίηση του βίντεο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου με την προσθήκη άσχετων ήχων το θέμα απλώς “θάφτηκε” και ξεχάστηκε, το καλοκαίρι του 2015 με το δημοψήφισμα έφεραν το Mega στη δυσχερή θέση είτε να κατασκευάζει ειδήσεις (όπως την εικόνα μιας γιαγιάς έξω από ΑΤΜ που έγινε viral) είτε οι παρουσιαστές του δελτίου να προεξοφλούν το αποτέλεσμα της Κυριακής (“αφού οι κοινωνικές ομάδες στηρίζουν το ΝΑΙ, τι θέλετε να κάνουμε;” η ατάκα της Μαρίας Σαράφογλου).

Εποχή ΣΥΡΙΖΑ και δίωξη Ψυχάρη

Το Mega στήριξε παραδοσιακά τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και δεν πολέμησε τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας τόσο, όσοι άλλοι. Το πρόβλημα προέκυψε, ενώ το ανέμεναν οι μέτοχοί του, τον Ιανουάριο του 2015 όταν ήρθε στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και από τις λιγοστές προεκλογικές εξαγγελίες που τήρησε ήταν αυτή του νομοσχεδίου των τηλεοπτικών αδειών αλλά και το να πληρώσουν οι καναλάρχες τα χρέη τους προς το δημόσιο.

Η πρώτη χρονιά που το κανάλι εμφάνισε ζημία στον ισολογισμό ήταν το 2008: μόλις 600.000 ευρώ, ποσό ασήμαντο. Ωστόσο έκτοτε, κάθε χρόνο, η… τρύπα στα οικονομικά του γιγαντώθηκε. Πλέον η διαφημιστική δαπάνη έχει συρρικνωθεί σε χαμηλά… δεκαετιών ελέω της κρίσης και το κίνημα “δεν πληρώνω” βρήκε εφαρμογή και στους μετόχους του Mega. Το οποίο Mega στάθηκε τόσο “απέναντι” στον ΣΥΡΙΖΑ ώστε το κόμμα απαγόρευσε σε εκπροσώπους του να εμφανίζονται στην “Ανατροπή” του Γιάννη Πρετεντέρη αλλά και στο δελτίο, παρουσία του ιδίου. Αφορμή ήταν τα άρθρα του στα “Νέα” εναντίον της Αριστεράς, που θεωρήθηκε casus belli.

Πώς έφτασε το Mega στο σημείο μηδέν;

Σύμφωνα με τους γνώστες του θέματος, η πλευρά Ψυχάρη (εξ ου και επηρεάζεται το Mega) θεωρεί τη δίωξη που του έχει ασκηθεί (του ασκήθηκε κακουργηματική ποινική δίωξη για ηθική αυτουργία σε απιστία για δάνεια που είχε λάβει τα οποία θεωρείται από τις αρχές ότι είχαν μη επαρκείς εγγυήσεις) ότι είναι “πολιτική” και πως στο πρόσωπό του η κυβέρνηση βλέπει τη διαπλοκή στο σύνολό της, η δε πλευρά ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν ήταν τυχαία η σειρά δημοσιευμάτων που φέρονται να αποκαλύπτουν μυστικές συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον ισχυρό ανήρ του ΔΟΛ. Ούτε τυχαία ήταν, μεταξύ μας, η ειδική έκδοση το προηγούμενο Σάββατο, της “Εφημερίδας των Συντακτών” για τα δούναι και λαβείν του ΔΟΛ από την εποχή της δικτατορίας μέχρι σήμερα.

Κοντολογίς, υπάρχει αδιαμφισβήτητη βεντέτα ανάμεσα σε Αλέξη Τσίπρα και Σταύρο Ψυχάρη που, νομοτελειακά, επηρεάζει και το Mega ελέω της έλλειψης οικονομικής ρευστότητας του ΔΟΛ. Αλλωστε οι άλλοι δύο μεγαλομέτοχοι του καναλιού, η οικογένεια Βαρδινογιάννη και οι οικογένεια Μπόμπολα, αρχικώς δεν φέρονται αρνητικοί στο να μετάσχουν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα δώσει… megaλη ανάσα αλλά υπό όρους.

“Αγκάθι” αποτελεί και ότι μεταξύ των 30 εκατ. ευρώ που οφείλονται σε προμηθευτές και εταιρείες παραγωγής, τα 12 εκατ. εξ αυτών είναι χρέη προς την εταιρεία παραγωγής Ανωση, η οποία ανήκει στην οικογένεια Μπόμπολα… Ηταν και η τελευταία αφορμή για την κόντρα Ψυχάρη – Μπόμπολα οι οποίοι, στις εφημερίδες του, ακολουθούν εκ διαμέτρου διαφορετικές “γραμμές” αναφορικά με την κυβέρνηση (γνωστή η φιλοκυβερνητική στροφή του “Έθνους”).


Δημοσιεύτηκε στο news247.gr στις 22/3/2016