Menu

Τα «έξυπνα μέτρα» ήταν… βία και καταστολή

Τα «έξυπνα μέτρα» ήταν… βία και καταστολή

Εξυπνα μέτρα είχε προαναγγείλει, για τον περιορισμό τις εξάπλωσης της πανδημίας ο κύριος υπεύθυνος εξάπλωσης της πανδημίας στη χώρα, Βασίλης Κικίλιας. Ο οποίος επί σειρά μηνών ήταν άφαντος αλλά, όταν τα μέτρα του πρώτου lockdown απέδωσαν, για να αποδίδουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι η κυβέρνηση έπραξε τότε τα σωστά. Και μπράβο της.

Και μετά ήρθε ο τουρισμός, το άνοιγμά του και τα επόμενα κύματα της πανδημίας. Αν τότε, άνοιξη του 2020 η κυβέρνηση έλαβε σχεδόν άριστα, και οφείλουμε να της το αναγνωρίσουμε, έκτοτε τα έκανε μαντάρα. Επιεικώς. Και δεν είναι μόνοι ότι οι νεκροί έχουν πλησιάσει τους 7.000, είναι ότι με τα αστεία μέτρα που πήρε, διέλυσε την οικονομία σε τέτοιο βαθμό που είναι τυχερή από την απόφαση της Ε. Ε. να χαλαρώσει την επιτήρηση και τους αριθμούς: ούτε δύο μνημόνια δεν μας σώζουν.

Τα «έξυπνα μέτρα» ήταν… βία και καταστολή

Ο κ. Κικίλιας αρέσκεται στο μαγείρεμα. Αριθμών μαγείρεμα. «Ξεπεράσαμε το 1 εκατ. εμβολιασμούς» είπε με στόμφο, με έπαρση. Μπράβο. Ας δούμε λίγο τους πραγματικούς αριθμούς κύριε υπουργέ, τι λέτε;

Το μαγείρεμα του Κικίλια

Ως σήμερα ο συνολικός αριθμός των θυμάτων από την πανδημία στη χώρα μας αμέρχεται σε 6.797, με διασωληνωμένους 477 συμπολίτες μας ενώ 1.406 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Τα τελευταία στοιχεία εμβολιασμών, ως τούτη την ώρα (σ.σ. δεν είχαν ανανεωθεί με τα σημερινά δεδομένα), ήταν: 725.389 έκαναν τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου, 366.360 έκαναν και τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Σύνολο; 1.091.479 αλλά πρακτικά μόλις 366.360 Ελληνες έχουν κάνει και τις δύο δόσεις, συν ότι πρέπει να περάσει κάνα 20ήμερο για να είμαστε σίγουροι!

Αρα περί τους 125.000, όσους είχαν κάνει και τη δεύτερη δόση ως τις 21 Φεβρουαρίου, είναι -ας πούμε- κομπλέ. Με ρυθμούς χελώνας, το λιγότερο.

Για να επιτευχθεί η ανοσία πρέπει να φτάσουμε στα 6 εκατ. εμβολιασμένους, πλήρως εμβολιασμένους. Ούτε το καλοκαίρι του 2022 δεν θα έχουμε φτάσει στον εν λόγω αριθμό, εμφανώς. Αλλά ο υπουργός Υγείας χαρακτήρισε ως «έξυπνα μέτρα» τα τελευταία. Απορήσαμε. Ως προχθές, στο Χαλάνδρι, και χθες, στη Νέα Σμύρνη: με ξύλο, με αστυνομική βία.

«Ασε, μην αρχίσουν τίποτε συλλήψεις…»

Ξέρετε, μικρός ήμουν, ούτε 9, στις εκλογές του ’89, αυτές όπου Δεξιά κι Αριστερά συνασπίστηκαν (πρωτάκουστο, στη χώρα μας) με έναν στόχο: να ρίξουν τον Ανδρέα. Αμάρτησαν, και τιμωρήθηκαν από τον λαό το 1993. Εκείνο το βράδυ λοιπόν, βγαίνει πρώτο κόμμα ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης (χωρίς αυτοδυναμία εντέλει).

Αρκετά νωρίς για εκλογική βραδιά, ένας γνωστός του χωριού πάει να φύγει από το καφενείο όπου είχαν μαζευτεί για να βλέπουν τα αποτελέσματα. «Πού πας από τώρα, μπάρμπα;» τον ρωτούν. «Ασε ρε παιδί μου, μην αρχίσουν τίποτε συλλήψεις…». Θυμόταν…

Διότι αυτή ήταν η Νέα Δημοκρατία. Αυτή ήταν πάντα. Η παράταξη της χωροφυλακής, το κόμμα των συλλήψεων. «Η ΝΔ έχει ακόμη πολλούς χίτες και ταγματασφαλίτες» είπε, όχι πριν από πολύ καιρό, το νυν μέλος του κόμματος, Γρηγόρης Ψαριανός.

Η οργάνωση «Χ» ήταν ένοπλη, φιλομοναρχική, έδρασε κυρίως στην Αττική κατά τη διάρκεια της Κατοχής με ιδρυτή τον Γεώργιο Γρίβα, με σκοτεινό ρόλο στον Εμφύλιο και, κατόπιν, στη «λευκή τρομοκρατία», κατόπιν συμμετείχε στις εκλογές του ‘46 και του ’50 για να την απορροφήσει σταδιακά η ΕΡΕ του Κωνσταντίνου Καραμανλή, κόμμα-προπομπός της Νέας Δημοκρατίας. Οι Χίτες, τα τάγματα ασφαλείας, οι Γερμανοτσολιάδες και άλλα τινά που έμειναν γνωστοί στην ιστορία, ως επί το πλείστον ήταν συνεργάτες ων ναζί και, ως γνωστόν, στη χώρα μας ελάχιστοι δωσίλογοι δικάστηκαν και καταδικάστηκαν. Ελάχιστοι.

Απορροφήθηκαν από το γνωστό ως σήμερα «βαθύ κράτος», που τότε έμεινε στην ιστορία ως το «παρακράτος της Δεξιάς» επί κυβέρνησης Καραμανλή. Πλοκάμια τους ήταν οι πρωτεργάτες της δικτατορίας του 1967 η οποία έγινε για έναν και μόνο λόγο: να μην καταλήξει η εξουσία στα χέρια του Ανδρέα, βέβαιου διαδόχου στην αρχηγία της Ενωσης Κέντρου. Εντέλει η νομοτελειακή εξέλιξη άργησε μια 15ετία.

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη, δεν είναι σύμπτωση

Προς τι η ιστορική αναφορά; Διότι η βία είναι στο dna της Δεξιάς – όποιος δεν το βλέπει, εθελοτυφλεί. Από τη δεκαετία του ’20 και τη βία του Εθνικού Διχασμού ως τις μέρες μας, είναι χαρακτηριστικό της παράταξης. Και όπως είδε ο γύφτος τη γενιά του, έτσι και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είδε την παράταξη που του επιτρέπει να λαμβάνει τέτοιου είδους αποφάσεις. Διότι, Μιχάλη μου, δεν μπορώ να διανοηθώ ότι η αδικαιολόγητη βία κατά πολιτών που απλώς ήταν σε μια πλατεία (έστω και στης Νέας Σμύρνης, με πολύ πολύ κόσμο – αλλά τα αστεία μέτρα της κυβέρνησης που υπηρετείς φταίνε) ήταν προϊόν απλώς μερικών «νταήδων» αστυνομικών. Το έχουμε δει επί ημερών σου και σε άλλες περιπτώσεις, π.χ. Ινδαρέ. Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη, δεν είναι σύμπτωση.

βεβαίως, ο κ. Χρυσοχοΐδης τοποθετήθηκε όμως σήμερα: «Η αστυνομική βία δεν δικαιολογείται, είμαστε απόλυτοι σε αυτό», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Καλές οι δηλώσεις αλλά οι πράξεις θα κάνουν τη διαφορά και θα αποδείξουν την ειλικρίνεια επί τούτου. Όπως η περιβόητη ΕΔΕ που θα γίνει για τα γεγονότα της Νέας Σμύρνης. Δεν θυμάμαι πάντως άλλη ΕΔΕ να απέδωσε πραγματικά, αν μου επιτρέπετε…

Μαρτύρησε (και χωρίς ξύλο)

Καταλαβαίνετε λοιπόν τι εννοούσε ο χουντικός πρωθυπουργός Σπύρος Μαρκεζίνης όταν έλεγε ότι «αν είχαμε φτιάξει νωρίτερα τα ΜΑΤ, θα είχαμε αποφύγει το Πολυτεχνείο»; Διότι όλη αυτή την ακραία, φασιστική φάρα που ονομάζεται Δεξιά, αυτό τη φτιάχνει: η εξουσία και η καταστολή κάθε αντίδρασης, γενικά η καταστολή κι ας μην υπάρχει αντίδραση – αρκούν και οι οικογένειες που κάνουν βόλτα στη Νέα Σμύρνη τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας κατά της πανδημίας.

Στην προπαγάνδα φυσικά και το μεγαλύτερο φερέφωνό της. «Τι ήταν αυτό το βίντεο, δεν ξέρω» απόρησε ο κ. Πορτοσάλτε.

Να προσέχουν Αρη μου, να μην πιάνουν την αστυνομία στο στόμα τους, τι λες κι εσύ;

Νεράκι το ποίημα

Επαναλαμβανόμενη, όμως, σύμπτωση είναι πλέον η δημοσιογραφία του σήμερα: αστεία, ορθώς δακτυλοδεικτούμενη, εγκάθετη, προπαγανδιστική. Ντρέπομαι να δηλώνω ότι ανήκω στον χώρο της. Η «είδηση» ήταν copy paste οι είκοσι λέξεις του ΑΠΕ: «Περίπου 30 άτομα επιτέθηκαν, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, σε αστυνομικούς». Τρομερά συγκλονιστικό ρεπορτάζ.

Ναι, έπρεπε να γίνω αστυνομικός ρεπόρτερ, να γράφω και να λέω τα δελτία Τύπου – από τις μεγαλύτερες μαλακίες στη ζωή μου.. Και, τρομερό, οι εν λόγω ρεπόρτερ άλλα έλεγαν και έγραφαν χθες, για την (κατά φαντασίαν) επίθεση των «30», και άλλα σήμερα, περί ΕΔΕ, το μαχαίρι στο κόκκαλο κλπ. Ο,τι τους πουν ή e-mail λάβουν, νεράκι το ποίημα.

Επίσης, σήμερα διαβάσαμε για το παιδί που έφαγε ξύλο στη Νέα Σμύρνη σε ποιον χώρο ανήκει πολιτικά (αν ανήκει), ως και τα στοιχεία του, δια στόματος Κυρανάκη. Το νέο ακροδεξιό προϊόν της Δεξιάς – γνωστός πια. Του απάντησε βέβαια, ως έπρεπε, ο Σπύρος Καρανικόλας, αλλά έδωσε στον «αέρα», το πρωί, στο Open, τα στοιχεία του ανθρώπου καταπατώντας κάθε αρχή ή νόμο προστασίας προσωπικών δεδομένων. Αναίμακτα. Διότι ο Κυρανάκης έχει το αλόγιστο – και το ακαταλόγιστο, από ό,τι βλέπουμε τα τελευταία χρόνια.

Εμαθα, όταν δε γνωρίζω κάτι, να ρωτάω. Να ψάχνω. Το λένε «ρεπορτάζ». Στη Νέα Σμύρνη χθες είναι όντως πάρα πολύ κόσμο και η αστυνομική βία ξέσπασε πολύ νωρίτερα από τα βίντεο που είδαμε όλοι. Στο επίμαχο, ο εν λόγω τους είπε (μου το διαβίβασε αυτήκοος μάρτυρας) ότι «σας έχω σε βίντεο», εξ ου και το ξύλο. Το απαράδεκτο ξύλο. Παράνομο ή όχι το βίντεο (ελέω των νέων νόμων που διέπουν την ΕΕ και ψηφίζονται σε κάθε χώρα, αρχής γενομένης από τη Γαλλία – εξ ου και η χώρα κάηκε από διαδηλώσεις το τελευταίο τρίμηνο) δεν είναι αποδεκτό να φωτογραφίζεις ή να «συλλαμβάνεις» σε βίντεο αστυνομικούς – μόνο αυτοί να σε συλλαμβάνουν. Δεν είχε γίνει τίποτε το μεμπτό στη Νέα Σμύρνη έως τότε. Τίποτε.

Αλλά τούτο δεν είναι αρκετό για το παρακράτος της Δεξιάς που, τόσα χρόνια μετά, ζει και βασιλεύει.

YΓ1. Ναι, όλο αυτό, εκτός από φασίστα, σε κάνει και παντελώς ηλίθιο.

ΥΓ2. Γέλασα πολύ με τούτο το τιτίβισμα, όλη η Ελλάδα του 2021 συμπυκνώνεται σε αυτό…


Δημοσιεύτηκε στο TheSocialist.gr στις 8/3/2021