Menu

Ο ΠΑΟΚ… γεννήθηκε από την ΑΕΚ και κάποτε είχε σήμα το τριφύλλι

Ο ΠΑΟΚ… γεννήθηκε από την ΑΕΚ και κάποτε είχε σήμα το τριφύλλι

Derbi della… dikefalo ή clasico… Βορρά Νότου σήμερα στο ΟΑΚΑ. Σύμφωνοι, δεν είναι ντέρμπι υπό το πρίσμα της γεωγραφικής ή γειτονικής αντιπαλότητας αλλά αναμετρώνται δύο σωματεία (σ.σ. που έλεγε και ο Χουάν Ραμόν Ρότσα) που τους χωρίζουν πολλά, ειδικά τα τελευταία χρόνια, και τους ενώνουν… ακόμη περισσότερα. Άλλωστε ο ΠΑΟΚ, στα… μικράτα του, ονομαζόταν ΑΕΚ;

Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του ’22 και τη Συνθήκη της Λωζάννης, ακολούθησε -ως γνωστόν- η ανταλλαγή πληθυσμών και ένας μεγάλος αριθμός από Κωνσταντινουπολίτες πρόσφυγες εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη (όπως και στα νησιά, στη Θεσσαλία αλλά και στην Αττική). Από τους πρόσφυγες ιδρύθηκε στη συμπρωτεύουσα η Ενωση Κωνσταντινουπολιτών, κυρίως από μέλη των ελληνικών συλλόγων της Πόλης «Ερμής» και «Πέρα Κλουμπ». Ειρήσθω εν παρόδω, ο αθλητικός και πολιτιστικός Σύλλογος «Ερμής» ιδρύθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1875 και αποτέλεσε τον αρχαιότερο ποδοσφαιρικό σύλλογο που ιδρύθηκε στην τουρκική επικράτεια (!)

Ο ΠΑΟΚ… γεννήθηκε από την ΑΕΚ και κάποτε είχε σήμα το τριφύλλι

Από την ένωση των εν λόγω συλλόγων, προέκυψε τον Δεκέμβριο του 1925 η ΑΕΚ Θεσσαλονίκης και αποτέλεσε το αθλητικό τμήμα της Ενωσης Κωνσταντινουπολιτών Θεσσαλονίκης. Τότε μάλιστα η ΑΕΚΘ κατάφερε να εντάξει στο δυναμικό της ποδοσφαιριστές προερχόμενους από τον Αρη (Βεντουρέλης, Μαλτέζος κλπ.) και από τον Ηρακλή (Γεωργιάδης κλπ.), εν τούτοις είχε ως βασικό άξονα της ύπαρξής της την ένταξη σ’ αυτήν μόνο Κωνσταντινουπολιτών και, γενικά, προσφύγων. Τούτο όμως προκάλεσε την αντίδραση αρκετών στελεχών της κι το 1926, μέσα από τις τάξεις της ΑΕΚ Θεσσαλονίκης δημιουργήθηκε ο ΠΑΟΚ ο οποίος, εφαρμόζοντας τον προσδιορισμό «Πανθεσσαλονίκειος» στην ονομασία του, άνοιξε τις πόρτες του σε όλους τους Θεσσαλονικείς.

Ο ΠΑΟΚ… γεννήθηκε από την ΑΕΚ και κάποτε είχε σήμα το τριφύλλι

Η ΑΕΚ Θεσσαλονίκης διέθετε τμήματα σε αρκετά σπορ, ειδικά του μπάσκετ υπήρξε αξιόλογο και ένα από τα πρωτοπόρα στην ιστορία του αθλήματος. Ωστόσο ως club δεν κατάφερε να ευδοκιμήσει και το φθινόπωρο του 1927 η ΑΕΚΘ πρακτικά διαλύθηκε στα περισσότερα σπορ και αποσύρθηκε από το τοπικό πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης της. Συμμετείχε σε έναν αγώνα στο συγκεκριμένο πρωτάθλημα και μάλιστα απέναντι στον ΠΑΟΚ από τον οποίο ηττήθηκε με 4-0 στις 6 Μαρτίου του 1927. Αυτός υπήρξε ο πρώτος επίσημος αγώνας… του ΠΑΟΚ. Το κοινό της πόλης τάχθηκε με το μέρος του ΠΑΟΚ και αποφασίστηκε πως δεν ήταν εφικτό να υπάρχουν δύο ομάδες Κωνσταντινουπολιτών στη Θεσσαλονίκη.

Ο ΠΑΟΚ… γεννήθηκε από την ΑΕΚ και κάποτε είχε σήμα το τριφύλλι

Ο ΠΑΟΚ… γεννήθηκε από την ΑΕΚ και κάποτε είχε σήμα το τριφύλλιΗ τελευταία παρουσία της ΑΕΚΘ στα αθλητικά δρώμενα έλαβε χώρα τον Φεβρουάριο του 1929 όταν και συμμετείχε στους επίσημους αγώνες ανώμαλου δρόμου που διοργάνωσε η ΧΑΝΘ. Ενα μήνα αργότερα η ΑΕΚΘ απορροφήθηκε από τον ΠΑΟΚ, που μέχρι τότε είχε ως έμβλημα το τετράφυλλο πράσινο τριφύλλι (!), σήμερα που είχε εμπνευστεί ο Κώστας Κοεμτζόπουλος από το πακέτο τσιγάρων που κάπνιζε. Όμως, μετά τη συγχώνευση, υιοθέτησε τον δικέφαλο αετό και άρχισε να παίζει στο γήπεδο της ΑΕΚ που βρισκόταν στο σημείο που σήμερα στεγάζεται η Θεολογική Σχολή.

Η… κανονική ΑΕΚ είχε ιδρυθεί από τις 30 Μαΐου 1924 στην Αθήνα, το κίτρινο υποδηλώνει την ελπίδα των ξεριζωμένων προσφύγων για επιστροφή στις πατρίδες τους και το μαύρο τον πόνο της γενιάς που αναγκάστηκε να πάρει το δρόμο της προσφυγιάς και να έλθει στην Ελλάδα. Ο δικέφαλος αετός συνδέεται με τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία και τη δυναστεία των Παλαιολόγων, ανάλογης… λογικής είναι και ο δικέφαλος αετός του ΠΑΟΚ, με το άσπρο να συμβολίζει την ελπίδα για αναγέννηση του Ελληνισμού της Ανατολής. Αρκετά χρόνια αργότερα το έμβλημα του ΠΑΟΚ τροποποιήθηκε, καθώς τα φτερά του αετού δεν εμφανίζονταν ανοιχτά αλλά –πένθιμα- κλειστά.

Στα… του σήμερα, στην αναμέτρηση των τελευταίων δύο πρωταθλητών Ελλάδος, η «Ενωση» μετρά τέσσερις σερί νίκες στα επίσημα μετά το στραπάτσο από την Ξάνθη και την άφιξη του Νίκου Κωστένογλου ενώ ο ΠΑΟΚ υπέστη την πρώτη του βαθμολογική απώλεια από τον Άρη στην Τούμπα, από τον Μάρτιο του 2018 έχει να μη νικήσει σε δύο διαδοχικά ματς πρωταθλήματος ενώ και «τρέχει» το μεγαλύτερο αήττητο σερί στην ιστορία του (39 ματς, σκοράροντας σε όλα), και δεν έχει ήττα εκτός Τούμπας επί 18 σερί αγωνιστικές… φλερτάροντας με το ρεκόρ του συλλόγου (20 ματς, 1975-77).

Υπολογίζοντας και τους τρεις συνεχόμενους τελικούς Κυπέλλων το περσινό 1-1 στο ΟΑΚΑ ήταν η μόνη ισοπαλία στα τελευταία έντεκα μεταξύ τους ενώ ο ΠΑΟΚ, καίτοι έφυγε νικηφόρα από το ΟΑΚΑ σε δύο τελικούς, για το πρωτάθλημα δεν έχει… διπλό επί της την ΑΕΚ από τον Ιανουάριο του 2012, τότε 2-0 με γκολ των Γεωργιάδη και Αθανασιάδης (έκτοτε 0-3-5).


Δημοσιεύτηκε στο Foxbet.gr στις 29/9/2019