Menu

Μακροχρόνια στοιχήματα στο Champions League

Μακροχρόνια στοιχήματα στο Champions League

«Πρόσεχε τι εύχεσαι» λέει ο θυμόσοφος λαός μας. Τι ευχόμουν για την κλήρωση των τελευταίων νοκ άουτ, και τον δρόμο προς την Κωνσταντινούπολη, για το Champions League, με δεδομένο ότι είχα πάρει (για «κούπα», και με τη σκέψη να κασάρω αν αξίζει, την Παριζιάνα); Να λάχουν μαζί Μπάγερν και Σίτι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την Παρί Σεν Ζερμέν.

Και τώρα, έλα με την όπισθεν Μποζιονέλο. Θα μου πεις, αν πάει τελικό η Παρί, έχοντας αποκλείσει διαδοχικά Μπάγερν και Σίτι, δεν αξίζει το τρόπαιο; Ρητορικό, δεν το συζητούμε καν, ασχέτως αν βέβαια η άλλη φιναλίστ μπορεί να έχει πιο άνετη, ξάλαφρη πορεία ως την Κωνσταντινούπολη. Και, κυρίως, αν είναι η Λίβερπουλ ή η Ρεάλ, να μην έχει το βάρος του must win final. Το έχουν ξαναπάρει, θα το ξαναπάρουν μελλοντικά. Δεν είναι η Παρί των μηδέν τίτλων. Δεν είναι, επίσης, ας μη το ξεχνάμε, η Σίτι των μηδέν τίτλων.

Το Champions League δεν είναι Κύπελλο Πρωταθλητριών, όπου έκανες μια χρονιά κι έφτανες στον τελικό. Όπως η Αστον Βίλα, όπως η Στεάουα, όπως πολλές άλλες. Το league σημαίνει πρωτάθλημα, και το πρωτάθλημα σημαίνει… διάρκεια. Εννοείται πως η διάρκειά τους, με τις συνεχείς πειστικές εμφανίσεις, επί δικαίω φέρνει φαβορί, και στις αποδόσεις και στη συνείδησή μας, τους Βαυαρούς και τους… Μαντσεστεραίους.

Εν αρχή, αποδόσεις λοιπόν. Κατάκτησης.

Οι μπουκ βλέπουν… Τσέλσι τελικό 

 NovibetStoiximanPame
stoixima
Σίτι3.503.503.00
Μπάγερν4.504.504.00
Τσέλσι7.007.006.00
Λίβερπουλ8.007.006.50
Παρί
8.008.007.00
Ρεάλ
12.009.009.00
Ντόρτμουντ31.0025.0018.00
Πόρτο41.0035.0028.00

Σημειωτέον ότι η Παρί, που από το 9άρι είχε υποχωρήσει στο 6.50, πλέον ανέβηκε στο 8.00 με 9.00 ενώ παρέμεινε σταθερή η απόδοση της Λίβερπουλ για τρόπαιο, μιας και αποφεύγει τα πρώτα τρία φαβορί του θεσμού ως και τον τελικό. Πρώτο και δεύτερο φαβορί είναι, από την αρχή της σεζόν η Σίτι και η Μπάγερν, και δίχως μεγάλη απόκλιση στις τιμές τους ακόμη και μετά την κλήρωση προημιτελικών και ημιτελικών.

Το σημαντικό όμως είναι ότι μειώθηκε κατά το ήμισυ η απόδοση της Τσέλσι για… κούπα. Από το 15άρι έπεσε ως και 5.50, όπερ μεθερμηνευόμενον ότι θεωρούν (οι oddsmakers) πως από το μονοπάτι των προημιτελικών της Τσέλσι με την Πόρτο και της Ρεάλ με τη Λίβερπουλ, ότι οι Λονδρέζοι έχουν το πάνω χέρι.

Μακροχρόνια στοιχήματα στο Champions League

Και, πλάκα πλάκα, όταν το πήραν πάλι, είχαν εκ νέου αλλάξει προπονητή μεσούσης της σεζόν, με τον Ρομπέρτο ντι Ματέο αντί του Αντρέ Βίλας Μπόας το 2012. Ιταλός βέβαια τότε, Γερμανός τώρα, ο Τόμας Τούχελ.

Καρέ φαβορί προκρίσεων

Οσο για τα πρώτα ματς; Ιδού… Οι τιμές, κατά μέσο όρο τιμών.

ΑΓΩΝΑΣ1X2ΠΡΟΚΡΙΣΗ
Σίτι – Ντόρτμουντ1.474.856.201.20 / 5.60
Ρεάλ – Λίβερπουλ2.523.602.672.10 / 1.70
Μπάγερν – Παρί1.654.204.751.55 / 2.45
Πόρτο – Τσέλσι4.053.551.913.40 / 1.30

Η Σίτι και η Τσέλσι προβάλλουν ως γκραν φαβορί ενάντια σε Βεστφαλούς και «δράκους» αντίστοιχα – αν επιβεβαιωθούν οι αποδόσεις. Ισως στο γήπεδο δεν φανεί τόσο εύκολο, ποιος υποτιμά αυτή την ψυχωμένη Πόρτο φερ’ ειπείν; Πιο υψηλά τιμώμενα φαβορί η Λίβερπουλ και η Μπάγερν ενάντια σε Μαδριλένους και Παριζιάνους. Ξανά, βεβαίως, με… ερωτήματα.

Εκτίμηση. Τα δύο μονοπάτια…

…του Champions League, όπως διαμορφώθηκαν, άλλαξαν λοιπόν άρδην τα δεδομένα. Διότι το να πάνε στον τελικό οι δύο κατά τεκμήριο καλύτερες ομάδες της σεζόν ως τώρα (Μπάγερν και Σίτι) αποκλείεται: θα ανταμώσουν, το πολύ, στον ημιτελικό.

Από το ένα μονοπάτι λοιπόν στην πηγή, προτού πιει (αν πιει) νερό θα είναι ή η Παρί, ή η Μπάγερν, ή η Σίτι ή η Ντόρτμουντ. Το άλλο μονοπάτι θα βγάλει ή Ρεάλ ή Λίβερπουλ ή Τσέλσι ή Πόρτο. Ένα κι ένα κάνουν δύο. Ποιες δύο;

Η γυναίκα και το αίσθημα…

Μπάγερν – Παρί. Ισως ούτε στο Παρίσι πιστεύουν στην υπέρβαση, αλλά αφενός έχουν τη ρεβάνς εντός (αν λέει κάτι…), αφετέρου στον τελικό του Αυγούστου δεν ήταν τόσο κατώτεροι των Βαυαρών. Προφανώς ο Μαουρίτσιο Ποτσετίνο δεν είχε τόσο άνεση χρόνου να εμφυσήσει τη λογική του στους παίκτες και, δη, σε δύο ματς ενάντια σε μια top class ομάδα. Ρόλο θα παίξει, θαρρώ, αν η Παρί βρει γκολ στο Μόναχο και… αντέξει. Κοντολογίς, όχι δεν την ξεγράφω (ξεροκέφαλος, γαρ) αλλά, κακά τα ψέματα, οι πιθανότητες είναι 20-80. Για τούτο το 20% ζούμε,

Σίτι – Ντόρτμουντ. Ο εφιάλτης του Πεπ Γκουαρδιόλα είναι ο θεσμός όταν δεν κοουτσάρει την Μπάρτσα. Το αυγουστιάτικο ράπισμα με τη Λιόν ήταν ηχηρό. Φέτος όμως ο Ισπανός έχει βρει μία σταθερά με Ρόδρι και Γκιντογάν στα χαφ, με Κανσέλο, Στόουνς, Ντίας στην άμυνα και με σχήμα χωρίς καθαρό φορ: επειδή μπορεί. Αρκεί η (τεράστια) κλάση του Χάαλαντ για να ανέβει ο βαθμός δυσκολίας για τους «πολίτες»; Κατηγορηματικά, όχι.

Μακροχρόνια στοιχήματα στο Champions League

Ρεάλ Μαδρίτης – Λίβερπουλ. Ως βλέπετε κι από τη φωτογραφία, από εδώ η γυναίκα μου και από εδώ το αίσθημά μου. Οπαδικά και φιλαθλητικά μαζί, αν θέλετε, τις αγαπώ εξίσου αλλά κάθε φορά κάτι κάνει μέσα μου σε… 51-49 την επιθυμία. Το 2018 στο Κίεβο ήταν, αυτό το 0,1 με τη Λίβερπουλ, για το έκτο που, εντέλει, άργησε ένα χρόνο. Αυτή τη φορά δεν υπάρχει… Κάριους, μα ούτε και Ρονάλντο, υπάρχει ο εξαιρετικά αποτελεσματικός Μπενζεμά και από εκεί και πέρα… κανείς. Αν ο Γιούργκεν έκανε ευχέλαιο και δεν μετρά δέκα απόντες ως τότε, οι τιμές πρόκρισης είναι σωστές.

Τσέλσι – Πόρτο. Μάνι μάνι ο Τόμας Τούχελ την έστρωσε, η Τσέλσι ήταν επί 180 λεπτά ανώτερη στο γήπεδο απέναντι στην πρωτοπόρο της Primera Division, έχει μειώσει πολύ τον αριθμό των xGoals της άμυνας αλλά στα ματς με την Πόρτο θα κληθεί και να σκοράρει – διότι οι «δράκοι» έχουν άγνοια κινδύνου μεν, νοοτροπία αμυντικογενή δε. Αν περάσουν, θαρρώ θα είναι με δύο ισοπαλίες αλλά οι εποχές του «μισού γκολ» έχουν περάσει.

Τα σενάρια

Η λογική λέει ημιτελικά φέτος με Μπάγερν – Σίτι και Τσέλσι – Λίβερπουλ. Μα, λογική στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχει πάντα. Αίσθησή μου είναι πως τρεις εξ αυτών θα το επιβεβαιώσουν και η ανατροπή θα έρθει είτε από τη Ρεάλ, την οποία ποτέ δεν πρέπει να υποτιμάς, είτε από την Παρί. Αίσθηση, feeling, θα τα δούμε πιο αναλυτικά όταν έρθει η ώρα.

Από το πρώτο μονοπάτι η Σίτι, κακά τα ψέματα, δείχνει ανίκητη. Και τη μαγιά μπορεί να χαλάσει στον τελικό μόνο ένας αντίπαλος «ιδιαίτερων συνθηκών», ήτοι αγγλικός «εμφύλιος»: Τσέλσι ή Λίβερπουλ.

Τούτες μάλιστα οι δύο μετρούν 2-2 σε προκρίσεις σε τρεις ημιτελικούς κι έναν προημιτελικό. Υπάρχουν ανοιχτοί λογαριασμοί.

Στο 3.30 είναι στη Novibet να είναι «εμφύλιος» ο φετινός τελικός, αγγλικός δηλαδή αφού δεν παίζει άλλη πιθανότητα. Και στο 1.90 τιμάται στη Stoiximan η διπλή ευκαιρία κατάκτησης, από Σίτι ή Μπάγερν. Μιας και το πρώτο μου αρέσει πολύ, να θυμίσω ότι πέρυσι τα μάγια του πρωθυπουργού δεν έπιασαν. Ίσως να ήταν με χρονοκαθυστέρηση…

Μακροχρόνια στοιχήματα στο Champions League

Το παρελθόν των «8»

Το 2012-13 αντάμωσαν ξανά Σίτι και Ντόρτμουντ, σε όμιλο, με πρώτους τους Βεστφαλούς, κατόπιν τη Ρεάλ, στο Europa τον Αγιαξ και τους Αγγλους τελευταίους: 1-0 στη Βεστφαλία, 1-1 στο Μάντσεστερ. Τότε βέβαια η Μπορούσια είχε Λεβαντόφκι, είχε Κλοπ στον πάγκο και είχε… Γκιντογάν, τον παίκτη που άλλαξε φέτος τη Σίτι.

Στο 3-0-3 η παράδοση για Ρεάλ και Λίβερπουλ, όλα (εντυπωσιακό!) no goal, δύο τελικοί (1981 και 2018), μια φορά σε ομίλους και μόνο άλλη φορά σε νοκ άουτ, στους «16» το 2009. Πρόκριση με 5-0: ένα στη Μαδρίτη (ο Μπεναγιούν!), και καρέ στο «Ανφιλντ» με Τόρες, Ντοσένα και δύο του Τζέραρντ. Αλλά τότε η Ρεάλ είχε Χουάντε Ράμος, όχι «Ζιζού»…

Δέκατο και ενδέκατο ματς ενόψει για Μπάγερν και Παρί, στο 4-0-5 η σούμα, μόνο σε ομίλους είχαν ανταμώσει τα τελευταία 26 χρόνια ως και τον τελικό του Αυγούστου.

Από το Πόρτο – Τσέλσι λείπει… ο Μουρίνιο. Την οδήγησε το 2004 στο τρόπαιο, την άφησε δεύτερη στον όμιλο την αμέσως επόμενη σεζόν όντας στους «μπλε», την αντιμετώπισε εκ νέου με την Τσέλσι το 2006-07 σε όμιλο (με τον γνωστό μας Ζεσουάλδο Φερέιρα στον απέναντι πάγκο) αποκλείοντάς τη στους «16» με 2-1 και 1-1. Συνολικά στο 2-1-5 ο απολογισμός τους.

Δύο τρόπαια στην ίδια πόλη;

Με τη Σίτι να έχει καλές πιθανότητες να κατακτήσει το Champions League και τη Γιουνάιτεντ το Europa League, το ερώτημα είναι αν έχουν καταλήξει ποτέ στη ίδια πόλη… δύο κούπες.

Φυσικά και, δη, λίαν προσφάτως. Το 2018 η Ρεάλ (3-1 τη Λίβερπουλ) και η Ατλέτικο (3-0 τη Μαρσέιγ) έδωσαν διπλή χαρά στη Μαδρίτη.

Το να καταλήξουν δύο τρόπαια στην ίδια χώρα, με την παρουσία του Κυπελλούχων, παλιότερα, συνέβη άλλες, πλην ’18, εννέα φορές, από το 1975 (με Μπάγερν και Γκλάντμπαχ) ως το 2019 (με Λίβερπουλ και Τσέλσι) αλλά μακράν η κορυφαία υπεροχή ήταν το 1990: πρωταθλήτρια Ευρώπης η Μίλαν, νικήτρια του Κυπελλούχων η Σαμπντόρια και νικήτρια του UEFA η Γιουβέντους!

Και, μονάχα μια φορά στην ιστορία η χώρα που ανέδειξε πρωταθλήτρια Ευρώπης συλλογικά, αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης… εθνικά. Ούτε Αγγλοι, ούτε Γερμανοί, ούτε Ισπανοί: η PSV Αϊντχόφεν κατέκτησε το 1988 το Πρωταθλητριών και η Ολλανδία το Euro.

Στοιχηματικά, αν το Μάντσεστερ κάνει ευρωπαϊκό… νταμπλ φέτος, τιμάται στο 9.50 στη Novibet. Just saying…

Μακροχρόνια στοιχήματα στο Champions LeagueΠοντάρισμα

Η Παρί Σεν Ζερμέν πονταρίστηκε από καιρό στο 6.50 και ανέβηκε ήδη, το αφήνω και εύχομαι ο Θεός να τους έχει καλά, κοτσάρω και τη φωτό με τη φανέλα της, για να δείξω περαιτέρω πίστη στο καμάρι της πόλης του φωτός (χεχε).

Αν κατορθώσει να περάσει και την Μπάγερν μα και τη Σίτι, μαγκιά της. Δεν θα το κασάρω καν. Αλλά η κλήρωση με οδήγησε στο να διαλέξω ομάδα κι από το δεύτερο «μονοπάτι». Οσο κι αν η Ρεάλ αξίζει σεβασμού, πρόκειται περί τεράστιας φανέλας, όσο κι αν η Λίβερπουλ φέτος είναι συχνά οικτρή (όχι όμως στην Ευρώπη), όσο κι αν η Τσέλσι έχει σοβαρευτεί αρκετά, κράτησα το να πάει στον τελικό η Λίβερπουλ, σε τιμή τριπλασιασμού. Ναι, η Τσέλσι παίζει καλύτερα, αλλά δεν παίζει πάντα ρόλο αυτό. Υπάρχει και η φανέλα…

ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ CHAMPIONS LEAGUE
ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣΤΣΕΛΣΙ – ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ2.22Stoiximan
ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟΛΙΒΕΡΠΟΥΛ3.00Stoiximan
ΤΕΛΙΚΟΣΑΓΓΛΙΚΟΣ «ΕΜΦΥΛΙΟΣ»3.30Novibet
ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ*ΠΑΡΙ ΣΕΝ ΖΕΡΜΕΝ6.50Novibet
*Ανοιχτό bet από 10/3

Δημοσιεύτηκε στο Footballbet.gr στις 23/3/2021