Menu

Βουλγαρία – Ιταλία. Ο Μπάτζιο, το Μουντιάλ και οι… μηδέν νίκες

Βουλγαρία – Ιταλία. Ο Μπάτζιο, το Μουντιάλ και οι… μηδέν νίκες

Για να μαθαίνουν οι νέοι, το 1994 στις ΗΠΑ Βουλγαρία και Ιταλία συνέθεσαν ημιτελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η καταπληκτική, τότε, Βουλγαρία είχε αποκλείσει τους Γερμανούς στους «8», ο σταρ Χρίστο Στόιτσκοφ σκόραρε και ενάντια στους «ατζούρι», μειώνοντας στο 44’ με πέναλτι αλλά τα γκολ του (μοιραίου στον τελικό με τη Βραζιλία) Ρομπέρτο Μπάτζιο στο 21’ και στο 25’ είχαν διαμορφώσει ήδη παράσταση νίκης για την Ιταλία στο Νιου Τζέρσεϊ.

Ο «μικρός Βούδας» είχε κάνει ό,τι και ο Στόιτσκοφ στη Βουλγαρία. Είχε πάρει από το χέρι την ομάδα του Αρίγκο Σάκι και την είχε οδηγήσει μέχρι τις τέσσερις καλύτερες του κόσμου.

Βουλγαρία – Ιταλία. Ο Μπάτζιο, το Μουντιάλ και οι… μηδέν νίκες

Απαντώντας μετά τον αγώνα ο Στόιτσκοφ εάν ο Θεός παρέμενε Βούλγαρος (αναφορά στη δήλωση που είχε κάνει μετά από τον αγώνα με τη Γαλλία στα προκριματικά), ήταν κάθετος: «Ναι, αλλά ο διαιτητής ήταν Γάλλος» έχοντας παράπονα από τον Ζοέλ Κινιού για ένα ως τρία πέναλτι που δεν δόθηκαν (σ.σ. το ένα ήταν καθαρό χέρι).

Ο, δε, βουλγαρικός Τύπος χρησιμοποίησε μια ατάκα του Στόιτσκοφ, ότι (τότε πρόεδρος) Ζοάο Χαβελάνζ κι η FIFA έκαναν τα αδύνατα, δυνατά για να εμποδίσουν έναν αντιεμπορικό τελικό Βραζιλία – Βουλγαρία. Το ότι ο Βούλγαρος σταρ έφτυσε μετά το ματς τον Γάλλο ήταν απλά το κερασάκι στην τούρτα…

Ετερο… ιστορικό, ότι η Ιταλία δεν έχει νικήσει ποτέ, σε έξι επισκέψεις, επί βουλγαρικού εδάφους εκ των οποίων δύο ήταν φιλικά (0-4-2). Εχασε 3-2 το 1968 στα προκριματικά του Euro και 2- το 1991 σε φιλικό (σ.σ. που με τρεις αποβολές, των Πένεφ, Κιριάκοφ και Βιάλι μόνο φιλικό δεν ήταν) και πήρε καρέ ισοπαλιών, οι τρεις με γκολ.

Στα του σήμερα, οι Βούλγαροι δεν βλέπονται πάντως, με μονάχα δύο νίκες στα τελευταία… 23, επίσημα και φιλικά, ματς ενώ η «σκουάντρα ατζούρα» είναι αήττητη στα τελευταία 24, ήτοι από τον Σεπτέμβριο του 2018 και το 1-0 στην Πορτογαλία.


Δημοσιεύτηκε στο Footballbet.gr στις 28/3/2021