Menu

Ντέγιαν Σαβίτσεβιτς. Μια ιδιοφυΐα στο Μιλάνο

Ντέγιαν Σαβίτσεβιτς. Μια ιδιοφυΐα στο Μιλάνο

Πέρασαν ακριβώς 27 χρόνια. Σαν σήμερα ήταν, το 1991 στις 20 Δεκεμβρίου, όταν ο Ντέγιαν Σαβίτσεβιτς έγινε ο πιο ακριβοπληρωμένος ποδοσφαιριστής της εποχής.

Η μετακίνησή του στη Μίλαν από τον Ερυθρό Αστέρα φτάνει τα 11,5 εκατ. λίρες, περί τα 12,7 εκατ. ευρώ σε σημερινά ποσά ενώ ο Γιουγκοσλάβος συμφωνεί για τετραετές συμβόλαιο 7 εκατ. λιρών. Αλλες εποχές, ποδοσφαιρικά… ρομαντικές, αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι ο Νεϊμάρ κόστισε 222 εκατ. ευρώ στην Παρί και ο Κριστιάνο Ρονάλντο 115 εκατ. ευρώ στη Γιουβέντους.

Ολα όμως είχαν ξεκινήσει στις αρχές του 1986, όταν η Μίλαν βρισκόταν σε κατάσταση πλήρους αποσύνθεσης, έχοντας νωρίτερα υποβιβαστεί ελέω του σκανδάλου Totonero και με τεράστια χρέη. Μέχρι που την απέκτησε ο (ανερχόμενος, τότε!) επιχειρηματίας των ΜΜΕ, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, γνωρίζοντας καλά τι μπορούσε να του προσφέρει το να έχει υπό τη σκέπη του και μια μεγάλη ομάδα. Αργότερα έγινε πρωθυπουργός, όχι τυχαίο!

Η Μίλαν των Ολλανδών

Αρχικά ο «Καβαλιέρε», το καλοκαίρι του ‘86, έφερε στο «Σαν Σίρο» τους Ντοναντόνι, Γκάλι και Μασάρο και, το επόμενο (με την ομάδα να έχει βγει στο Κύπελλο UEFA), τον κάτοχο του «Χρυσού Παπουτσιού» Μάρκο φαν Μπάστεν από τον Αγιαξ και τον Ρουντ Γκούλιτ από την PSV Αϊντχόφεν με ποσό ρεκόρ 6 εκατ. λιρών, όσα περίπου είχε κοστίσει ο… Ντιέγο Μαραντόνα στη Νάπολι!

Προπονητή πήρε τον τύπο που είχε αποκλείσει, με την Πάρμα, τη Μίλαν στο Coppa Italia του ’87: τον εκκεντρικό αλλά πανέξυπνο Αρίγκο Σάκι, θέτοντας τις βάσεις της… αυτοκρατορίας της. Μαζί με την προσθήκη ενός ακόμη Ολλανδού, του Φρανκ Ράικαρντ τον Γενάρη του ’88, οι «ροσονέρι» ενισχύθηκαν τόσο με αποτέλεσμα να καλύψουν τη διαφορά από την πρωταθλήτρια Νάπολι του Μαραντόνα και να πάρουν τον πρώτο τους «scudetto » μετά από δέκα χρόνια! Ακολούθησε δε ο θρίαμβος των Ολλανδών της στο Euro 1988 με την κατάκτηση του τροπαίου από τους «οράνιε».

Η ρεβάνς της ομίχλης

Στον δε δρόμο για την κατάκτηση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1988-89, που κατέληξε στα χέρια των παικτών του Σάκι, η Μίλαν κλήθηκε στον β’ γύρο να αντιμετωπίσει τον πανίσχυρο πρωταθλητή Γιουγκοσλαβίας, Ερυθρό Αστέρα που διέθετε παιχταράδες όπως ο Σαβίσεβιτς και ο Ντράγκαν Στοΐκοβιτς. 1-1 το πρώτο ματς στο «Σαν Σίρο», η ρεβάνς του «Μαρακανά» διεκόπη ελέω ομίχλης στο 57’ με το σκορ στο 1-0 (με γκολ του Σαβίσεβιτς) και τους Λομβαρδούς με εννέα παίκτες λόγω αποβολής των Βίρντις και Αντσελότι! Το ματς εντέλει διεξήχθη την επόμενη ημέρα, από το 0-0 (αλλά δίχως τους δύο αποβληθέντες), έληξε 1-1 και κρίθηκε υπέρ της Μίλαν στα πέναλτι. Μια Μίλαν που ακολούθως άφησε εκτός της Βέρντερ Βρέμης του Οτο Ρεχάγκελ, στα ημιτελικά τη Ρεάλ με το αξέχαστο 5-0 του «Σαν Σίρο» που… κούφανε την Ευρώπη και πήρε την… κούπα ύστερα από 29 χρόνια, με το 4-0 επί της Στεάουα στον τελικό του «Καμπ Νου».

Το γκολ στο ΟΑΚΑ

Τοιουτοτρόπως… αναγεννήθηκε από τις «στάχτες» της η Μίλαν στα τέλη των 80s και ακριβώς εκείνη τη σεζόν ο Αρίγκο Σάκι σημείωσε στο μπλοκάκι του, όπως αποκαλύφθηκε, «εκείνο το μ@#$ί από τη Σερβία που μας έκανε κώλο στα δύο ματς!». Μια μετακίνηση που έκλεισε σαν σήμερα και το καλοκαίρι του ’92 ο «Il Genio» (σ.σ. η ιδιοφυία) Σαβίσεβιτς φόρεσε για έξι σεζόν τα «ροσονέρο». Αρχικά δεν βρήκε θέση στην ενδεκάδα αλλά μετά τη των Γκούλιτ και Φαν Μπάστεν έγινε αναντικατάστατος, έως ότου… πλακώθηκε με τον Φάμπιο Καπέλο. Η κορυφαία του στιγμή ήταν, μακράν, το… ενσταντανέ της φωτογραφίας: η γκολάρα στο 4-0 με την Μπαρτσελόνα, στον τελικό του ΟΑΚΑ το 1994…

Σήμερα ασχολείται με την ομοσπονδία του Μαυροβουνίου, καθώς είχε γεννηθεί στην πρωτεύουσα Ποντγκόριτσα που, το 1996, ονομαζόταν ακόμη… Τίτογκραντ.


Δημοσιεύτηκε στο «Scripta manent» της «Sportday» στις 20/12/2018