Menu

Φοβού τους Βαυαρούς από… 0-0 φέρ(ν)οντας

Φοβού τους Βαυαρούς από... 0-0 φέρ(ν)οντας

Το 0-0 του «Ανφιλντ» άφησε ανοιχτούς… λογαριασμούς για Λίβερπουλ και Μπάγερν. Φράση κλισέ βέβαια που η ιστορία των Βαυαρών… διαψεύδει.

Αλλες επτά φορές βρέθηκε, σε διπλά νοκ άουτ ματς, στην ίδια θέση η Μπάγερν, ήτοι να έχει αποσπάσει 0-0 εκτός έδρας στον πρώτο αγώνα, και προκρίθηκε τις έξι εξ αυτών, ήτοι ποσοστό 85,7%. Μεγάλο…

Συμπτωματικά όμως, η μόνη περίπτωση που οι Βαυαροί απέτυχαν ήταν με τη… Λίβερπουλ στα ημιτελικά του Πρωταθλητριών το 1981, μιας και οι Αγγλοι με γκολ του Κένεντι πήραν 1-1 στο «Ολίμπιασταντιον» (ισοφάρισε ο Ρουμενίγκε στο 88’) και εντέλει κατέκτησαν το τρόπαιο νικώντας τη Ρεάλ με 1-0 στο Παρίσι.

Πέντε νίκες και… Πφαφ

Στις άλλες έξι περιπτώσεις,  η Μπάγερν πέρασε με πέντε νίκες και μια φορά στα πέναλτι. Οι… παλιοί θα το θυμούνται καθώς ήταν, για τον 2ο γύρο του Κυπέλλου UEFA, με τον ΠΑΟΚ το 1983. Τόσο στην Τούμπα όσο και στο Μόναχο τα ματς έληξαν 0-0, όπως και η παράταση της ρεβάνς και στη… ρώσικη ρουλέτα κάθε ομάδα εκτέλεσε από δέκα πέναλτι με μοιραίο στο τελευταίο πέναλτι τον Μαλιούφα και τον Βέλγο κίπερ Ζαν Μαρί Πφαφ (!) να ευστοχεί στο αντίστοιχο της Μπάγερν.

Στις πέντε προκρίσεις, υπάρχει και μία… με τη Λίβερπουλ: για τον 2ο γύρο του Κυπελλούχων το ’71 η Μπάγερν επικράτησε με 3-1 στη ρεβάνς με δύο τέρματα του Γκερντ Μίλερ. Ακολούθησαν ανάλογες προκρίσεις, ύστερα από 0-0, με νίκες. Το ’75 στα ημιτελικά του Πρωταθλητριών με 2-0 επί της Σεντ Ετιέν με σκόρερ τους Μπεκενμπάουερ και Ντέρνμπεργκερ (και κατόπιν πήρε το τρόπαιο, στον τελικό με τη Λιντς) ενώ τόσο το ’86 στα προημιτελικά όσο και το ’82 στους «16»… θύμα ήταν η Μπενφίκα, με 5-1 και 4-1 αντίστοιχα.

Το έσχατο 0-0 για την Μπάγερν ήταν επί ημερών Πεπ Γκουαρδιόλα, φεύγοντας με «λευκή» ισοπαλία από την Ουκρανία και διαλύοντας τη Σαχτάρ με 7-0 στην «Αλιάνζ Αρίνα».

Λίβερπουλ; 75%

Στη (μεγάλη) ευρωπαϊκή της διαδρομή, η Λίβερπουλ κλήθηκε μόλις τέσσερις φορές να διεκδικήσει την πρόκριση εκτός έδρας, ύστερα από 0-0 στο «Ανφιλντ». Και τα κατάφερε τις… τρεις. Μόνη της αποτυχία, η προαναφερθείσα αποτυχία με την Μπάγερν το ’72 ενώ ανάμεσα στις δύο επιτυχίες είναι και η (άλλη προαναφερθείσα) με τους Βαυαρούς το ’81. Οι άλλες δύο περιπτώσεις ήταν 2ο γύρο του Πρωταθλητριών το 1983 (1-0 στο Μπιλμπάο την Αθλέτικ με γκολ του Ιαν Ρας) και στον 2ο του UEFA το 1998 (2-2 στο «Μεστάγια» με τη Βαλένθια, τα γκολ των Λεβαντίνων ο Κλαούδιο Λόπεζ και των «reds» οι ΜακΜάναμαν και Μπέργκερ).


Δημοσιεύτηκε στο «Scripta manent» της «Sportday» στις 14/3/2019