Menu

Λίβερπουλ – Μπάγερν Μονάχου. Στο αλώβητο λιμάνι…

Λίβερπουλ – Μπάγερν Μονάχου. Στο αλώβητο λιμάνι…

Η παράδοση… λέει: επτά ματς, δύο νίκες η Λίβερπουλ, μία η Μπάγερν και τέσσερις ισοπαλίες. Από τρεις σε Λίβερπουλ και Μόναχο και μία σε ουδέτερο. Και ότι και οι δύο έδρες έχουν μείνει… αλώβητες.

Ολες οι διπλές συναντήσεις τους ήταν σε φάσεις νοκ άουτ αλλά για πρώτη μετά το 1980-81 συναντιούνται φέτος, δύο οι αγγλικές προκρίσεις και μια η γερμανική.

Για τέταρτη φορά τίθεται αντιμέτωπες λοιπόν δύο ομάδες που τις ενώνει ο μαγικός αριθμός 5, όσα και τα Κύπελλα Πρωταθλητριών / Champions League που έχουν κατακτήσεις.

1970-71. Η πρώτη τους συνάντηση… ever έλαβε χώρα προημιτελικά του (τελευταίου στην ιστορία και προπομπού του Κυπέλλου UEFA) Κυπέλλου Εκθέσεων. Η ομάδα του Μπιλ Σάνκλι νίκησε με 3-0 στο «Ανφιλντ» (φωτό) με από χατ-τρικ του Εβανς κι επικύρωσε την πρόκριση αποσπώντας 1-1 στο Μόναχο με τέρματα των Σνάιντερ και Ρος. Στα ημιτελικά όμως έμεινε εκτός από τη Λιντς στον αγγλικό «εμφύλιο».

1971-72. Την αμέσως επόμενη σεζόν αντάμωσαν στον 2ο γύρο του Κυπέλλου Κυπελλούχων, έχοντας εκ νέου τους Μπιλ Σάνκλι και Ούντο Λάτεκ στους πάγκους και ελάχιστες αλλαγές στο ρόστερ. Στο λιμάνι το ματς έληξε 0-0 με τη βαυαρική άμυνα να κλείνει στους Αγγλους τους διαδρόμους. Ο επαναληπτικός στο «Γκρούνβαλντερ Στράσερ» του Μονάχου εξελίχθηκε σε εύκολη πρόκριση με 3-1 για την Μπάγερν, με δύο γκολ του Γκερντ Μίλερ κι ένα του Ούλι Χένες. Η Μπάγερν έφτασε ως τα ημιτελικά, όπου έμεινε εκτός από τη (μετέπειτα κάτοχο) Ρέιντζερς.

1980-81. Εσχατη, μέχρι απόψε, συνάντησή τους σε διπλά ματς ήταν στα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, δραματικά… αμφότερα! Στο «Ανφιλντ» έληξε 0-0, με την Μπάγερν να παίζει καλύτερα. Στη ρεβάνς όμως η Λίβερπουλ, αν και έχασε από νωρίς τον Νταλγκλίς με τραυματισμό, πήρε 1-1 με τέρμα του Κένεντι (ο Ρουμενίγκε το γκολ της Μπάγερν) και πέρασε στον τελικό του Παρισιού, κατακτώντας το τρόπαιο με 1-0 επί της Ρεάλ.

2000-21. Αναμετρήθηκαν όμως και σε έναν τελικό! Το 2001 στο Μονακό διεκδίκησαν, η πρωταθλήτρια Ευρώπης Μπάγερν και η νικήτρια του Κυπέλλου UEFA, Λίβερπουλ, το Super Cup στο Μονακό και η ομάδα του Ζεράρ Ουγιέ το κατέκτησε με 3-2 των Γερμανών (23’ Ρίισε, 45’ Χέσκεϊ, 46’ Οουεν / 57’ Σαλιχάμιτζιτς, 82’ Γιάνκερ).


Δημοσιεύτηκε στο «Scripta manent» της «Sportday» στις 20/2/2019