Menu

Μπιλμπάο – Σοσιεδάδ. Πώς οι Βάσκοι τίμησαν το ποδόσφαιρο στον υπέρτατο βαθμό

Μπιλμπάο - Σοσιεδάδ. Πώς οι Βάσκοι τίμησαν το ποδόσφαιρο στον υπέρτατο βαθμό

Σχεδόν όλα τα πρωταθλήματα διεκόπησαν πέρυσι, ελέω πανδημίας, και συνεχίστηκαν το καλοκαίρι, δίχως θεατές. Μα κάτι… έλειπε: ο τελικός του Κυπέλλου Ισπανίας, ο ιστορικός ανάμεσα σε Αθλέτικ Μπιλμπάο και Ρεάλ Σοσιεδάδ, ήτοι τα… καμάρια της χώρας των Βάσκων.

Δεν διεξήχθη ποτέ. Και εν αντιθέσει με το μπ#$ρδ€λ0 ονόματι «Τελικός Κυπέλλου Ελλάδος», οι δύο σύλλογοι ζήτησαν από κοινού από τη λίγκα να μην τον διοργανώσει, διότι θα ήθελαν η συγκυρία αυτή να είναι μια γιορτή, παρουσία κόσμου! Άλλο επίπεδο, άλλη λογική, άλλος πολιτισμός.

Και πότε να το διοργανώσει; Όταν το θέμα με τον κορωνοϊό θα λυνόταν, μπας και είχε κόσμο στο γήπεδο, να απολαύσει τη γιορτή. Φευ. Ο κορωνοϊός επέστρεψε με ένα ακόμη κύμα.

Μπιλμπάο - Σοσιεδάδ. Πώς οι Βάσκοι τίμησαν το ποδόσφαιρο στον υπέρτατο βαθμό

Αθλέτικ Μπιλμπάο και Ρεάλ Σοσιεδάδ αναμετρώνται λοιπόν απόψε, στο «Λα Καρτούχα» της Σεβίλλης, χωρίς θεατές, για τον τελικό του Copa del Rey… 2020.

Υπήρχε όμως ένα πρόβλημα. Τι θα γινόταν με τη θέση του Europa League που έδινε το Κύπελλο, πέρυσι; Πάρα πολύ απλό. Και πάλι οι δύο σύλλογοι, από κοινού, ζήτησαν από τη λίγκα απλά να ανοίξει άλλη μια θέση από το πρωτάθλημα και δεν έγινε και κάτι. Ξαναλέω: Αθλέτικ Μπιλμπάο και Ρεάλ Σοσιεδάδ, για να τιμήσουν το ποδόσφαιρο και τις αρχές του, όπως και τον κόσμο τους, αρνήθηκαν να αγωνιστούν, χάρισαν μια ευρωπαϊκή θέση και προτίμησαν να περιμένουν, να φτιάξει λίγο το πράγμα, ώστε να διεξαχθεί ο τελικός, παρουσία κόσμου και να είναι μια πραγματική γιορτή για το άθλημα και τη χώρα. Εστω κι αν, εντέλει, δεν ευοδώθηκε η υπομονή τους.

Και μάλιστα δεν χάρισαν ευρωπαϊκή θέση εκ τους ασφαλούς. Η Αθλέτικ έμεινε εκτός Ευρώπης, αφού υστέρησε έναντι της Γρανάδας ενώ η Σοσιεδάδ τα κατάφερε, αγκομαχώντας, στο τέλος.

Basque derby παγκοσμίως, Euskal Derbia στα βάσκικα, Derbi Vasco στα ισπανικά. Ένα ντέρμπι που δεν μοιάζει με κανένα άλλο.

Και, σημειωτέον, δέκα χρόνια είχε να γίνει τελικός δίχως Μπαρτσελόνα ή Ρεάλ Μαδρίτης!

Μπορεί κάθε χρόνο τα κοντράρονται στο πρωτάθλημα, ωστόσο για το Κύπελλο, Σοσιεδάδ και Μπιλμπάο έχουν να αναμετρηθούν από το 1987. Συνολικά, οι δύο ομάδες έχουν παίξει 20 ματς για το Copa del Rey, με την Αθλέτικ να έχει 9 νίκες και 5 ήττες, ενώ 6 ματς έληξαν ισόπαλα. Σε προκρίσεις, προηγείται επίσης η Μπιλμπάο, με 8 έναντι 3!

Περισσότερο Βάσκοι, παρά Ισπανοί

Η ιστορία των Βάσκων χάνεται στα βάθη των αιώνων, κανείς δεν μπορεί να πει με απόλυτη βεβαιότητα από πού κρατάνε οι ρίζες τους αλλά, ως συμβαίνει και με την Καταλωνία στην Ισπανία, η γλώσσα, τα τοπωνύμια και τα ονόματα είναι εντελώς ξεχωριστά και επικρατεί αενάως ένα υψηλό, εθνικό, εθνικιστικό φρόνημα στην περιοχή. Οι Βάσκοι είναι μεν Ισπανοί, αλλά πάνω απ’ όλα Βάσκοι και έχουν φυσικά και δική τους σημαία, την οποία αναγνωρίζει και το ισπανικό κράτος. Περισσότερο ο εν λόγω εθνικισμός συναντάται στο Μπιλμπάο από ότι στο Σαν Σεμπαστιάν, που γενικά έχει με την πάροδο των χρόνων πιο μετριοπαθή στάση.

Η εν λόγω σημαία, η ικουρίνα, όπως και η βάσκικη γλώσσα απαγορεύτηκαν κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Φράνκο και η περιοχή ένιωσε τη σημαίνει καταπίεση και έλλειψη δημοκρατίας. Το 1976, λίγους μήνες μετά τον θάνατο του Φράνκο, στο πρώτο ντέρμπι τους οι δύο ομάδες εισήλθαν δίπλα δίπλα στο γήπεδο, με τους αρχηγούς Ιρίμπαρ και Κορταμπαρία να κρατούν μαζί την ικουρίνα. Το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο.

Μπιλμπάο - Σοσιεδάδ. Πώς οι Βάσκοι τίμησαν το ποδόσφαιρο στον υπέρτατο βαθμό

Από το 1927

Ο αγώνας φέρει αντιμέτωπες δύο ομάδες από τη Χώρα των Βάσκων για πρώτη φορά μετά το –πολύ- μακρινό 1927…

Πριν από 94 χρόνια λοιπόν, στον τελικό του Κυπέλλου Ισπανίας είχαν αναμετρηθεί η… Ρεάλ Ουνιόν με την Αρένας Κλουμπ ντε Γκέτσο. Η μεν εδρεύει στο Ιρούν, η δε στο Γκέτσο, αμφότερες περιοχές της Χώρας των Βάσκων. Η Ρεάλ Ουνιόν είχε επικρατήσει με 1-0 στην παράταση, κατακτώντας τον συγκεκριμένο τίτλο για τέταρτη και τελευταία φορά.

Πριν το 1927 όμως, είχαμε δύο ακόμη αντίστοιχες περιπτώσεις. Το 1910, η Αθλέτικ είχε κατακτήσει το Κύπελλο όχι σε τελικό, αλλά σε όμιλο, όπου μετείχαν η Σοσιεδάδ (ως… Μπασκόνια) και η Ρεάλ Μαδρίτης. Το 1913, η Ουνιόν (τότε ως Ρασίνγκ ντε Ιρούν) είχε νικήσει τη Μπιλμπάο με 1-0 σε επαναληπτικό (2-2 το πρώτο ματς).

Χωρίς τρόπαιο από το 1984

Για την Αθλέτικ Μπιλμπάο, αυτή θα είναι η… 38η συμμετοχή της σε τελικό του ισπανικού Κυπέλλου και τέταρτη την τελευταία 12ετία (2009, 2012, 2015). Ωστόσο, για να βρει κανείς την τελευταία επιτυχία, πρέπει να φτάσει στο 1984. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει και στο γεγονός ότι η Αθλέτικ είναι 2η σε κατακτήσεις, έχοντας 23. Η Μπαρτσελόνα έχει 30, η Ρεάλ Μαδρίτης 19…

Η Σοσιεδάδ από την άλλη, επιστρέφει σε τελικό για πρώτη φορά μετά το 1988. Συνολικά, οι «τσούρι-ούρντιν» έχουν 7 συμμετοχές, με μόλις δύο εξ αυτών να συνοδεύονται από επιτυχία (1909 & 1987). Δεν προκαλεί εντύπωση λοιπόν που μοιράζονται την 9η θέση της σχετικής λίστας μαζί με Μπέτις και Ντεπορτίβο λα Κορούνια…