Menu

Ο εκλεγμένος Ντράγκι…

Ο εκλεγμένος Ντράγκι…

Γιατί η ατάκα “ο Ερντογάν είναι εκλεγμένος ενώ ο Ντράγκι τοποθετημένος” δεν ισχύει;

Διότι στην Ιταλία το πώς γίνεται κάποιος πρόεδρος του υπουργικού συμβουλίου (aka πρωθυπουργός) είναι πολύ απλό και για το μικρότερο IQ.

Στις εκλογές οι ψηφοφόροι εκλέγουν τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και τα μέλη της Ιταλικής Γερουσίας. Ο πρόεδρος του υπουργικού συμβουλίου ορίζεται από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος μπορεί ελεύθερα να ορίσει το πρόσωπο της αρεσκείας του. Και το ορισμένο (sic) άτομο οφείλει να σχηματίσει κυβέρνηση με την οποία θα εξασφαλίσει την ψήφο εμπιστοσύνης των δύο συνελεύσεων.

Ευχαριστώ Evangelia Theodorakopoulou, για το food for thought και τα φιλιά μου στον Σούπερ Μάριο.

Το πολίτευμα της Ιταλίας είναι Προεδρευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία (σαν το δικό μας) αλλά με απλή αναλογική στις εκλογές και ιδιαίτερα αυξημένες τις εξουσίες και την πολιτική επιρροή των κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης.

Φυσικά ο εκάστοτε πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να απολύσει τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση αν παραβιάσουν κάποιο άρθρο του συντάγματος και, διαβάζοντας από χθες πώς στον πέουλο (σ.σ. εξαιρετικό το θέμα στο InsideStory) μια απίθανη, νεοσύστατη εταιρεία αναδείχθηκε υπερθεματιστής στον φαστ τρακ διαγωνισμό για κάτι που αφορά την υγεία μας και την καθημερινότητά μας (τα σελφ τεστς) δηλαδή, φαντάστηκα την κ. Σακελλαροπούλου να καλεί τον πρωθυπουργό και να απορεί με ένα “ρε μαλάκα, τι κάνεις;”

Μετά ξύπνησα.

Γιατί η ατάκα “ο Ερντογάν είναι εκλεγμένος ενώ ο Ντράγκι τοποθετημένος” δεν ισχύει;

?? Διότι στην Ιταλία το πώς γίνεται…

Posted by Νίκος Μποζιονέλος on Friday, April 9, 2021