Menu

Οι εκλογές είναι αριθμοί…

Οι εκλογές είναι αριθμοί…

Η χώρα παραμένει σε παρατεταμένη (προ)εκλογική περίοδο, ενόψει των αρχαιρεσιών της 7ης Ιουλίου. Της Αγίας Κυριακής τότε, να δούμε αν όντως θα είναι γιορτή για τον Μητσοτάκη ή τον… Βελόπουλο. Ουχί τυχαία η εν λόγω αναφοράν…

Ουδείς αμφιβάλει ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι το πρώτο κόμμα στις βουλευτικές εκλογές και, ο ΣΥΡΙΖΑ, το δεύτερο. Αποδόσεις πάντως δεν βρίσκεις προς ώρας, ελάχιστοι μπουκ ασχολήθηκαν, όπως μια που προσφέρει στο 1.50 την αυτοδυναμία της ΝΔ, στο… 101.00 του ΣΥΡΙΖΑ και στο 2.50 να μην υπάρξει αυτοδυναμία.

Οι εκλογές είναι… μαθηματικά, βάσει του ισχύοντος εκλογικού συστήματος. Αυτοδυναμία ίσον… 151 έδρες, τόσο απλά. Και κόντρα στο… ρεύμα και στην παραφιλολογία που διαβάζουμε κι ακούμε γύρω γύρω, δεν είναι τόσο εύκολη για τη ΝΔ.

Ποιο ήταν το ποσοστό των κομμάτων που έμειναν εκτός Ευρωκοινοβουλίου στις πρόσφατες Ευρωεκλογές; Σχεδόν 21% (!), μεγάλο αλλά αφορά συνολικά 34 κομματικούς συσχετισμούς.

Η αναφορά έγκειται στο ότι η αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος εξαρτάται από το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής και όχι αν η επόμενη Βουλή θα είναι εξακομματική ή επτακομματική. Φερ’ ειπείν, αν το ποσοστό των κομμάτων που δεν πιάσουν τη… βάση του 3% είναι στο 11% τότε το πρώτο κόμμα χρειάζεται 36% για την αυτοδυναμία – και η ΝΔ, στις Ευρωεκλογές, έλαβε 33,12%. Όχι δα και το πλέον ελπιδοφόρο ποσοστό.

Εν συγκρίσει δε με τις Ευρωεκλογές, πλην των έξι κομμάτων που έβγαλαν Ευρωβουλευτή, θεωρείται πολύ πιθανό να μπει στη Βουλή και το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη, που έμεινε οριακά εκτός, ενώ (πολύ σημαντικό) δεν θα κατέβουν στις προσεχές εκλογές το Ποτάμι (είχε 1,52% στις Ευρωεκλογές), ο ΛΑΟΣ (1,25%), οι ΑΝΕΛ (0,8%) αλλά και η ΛΑΕ (0,56%). Μάνι μάνι ποσοστό 4,13% ψάχνει… κάτοχο, συν ότι μερικοί κομματικοί σχηματισμοί ίσως δεν βγάλουν καν ψηφοδέλτιο στις 7 Ιουλίου.

Οι εκλογές είναι αριθμοί…

Κατά την ταπεινή μου άποψη, ο μαγικός αριθμός είναι το 13%. Κάπου εκεί θα κινηθούν τα εκτός Βουλής κόμματα στις 7 του επόμενου μήνα, ήτοι το αναγκαίο ποσοστό για την αυτοδυναμία είναι το 35,1%. Εφικτό για τη Νέα Δημοκρατία; Και αναφέρω το 13άρι με τη σκέψη ότι όλα τα κόμματα που εξέλεξαν Ευρωβουλευτή θα έχουν, έστω και λίγο, ανοδικό ποσοστό, ακόμη και ο καταρρακωμένος ΣΥΡΙΖΑ.

Κοντολογίς, το δυομισάρι στο να μην υπάρχει αυτοδυναμία, κακό δεν είναι… Και μετά θα γίνει χαμός:

Η Φωφάρα δεν θα συνεργαστεί με κανέναν, ο Αλ6ς θα απογοητευτεί που δεν ηττήθηκε με μεγαλύτερη διαφορά για να παραιτηθεί νωρίτερα, ο Κούλης θα βγει άλλες 2-3 φορές στον Αυτιά και θα πάμε σε εκλογές ξανά τον Οκτώβρη, χωρίς bonus 50 εδρών για το πρώτο κόμμα αλλά με απλή αναλογική. Δεν είναι μούρλια;

Το line της Νέας Δημοκρατίας άνοιξε στο 36,5%. Εννοείται πως αν το ξεπεράσει, δεν συζητάμε καν για αυτοδυναμία, για πλάκα θα έχει 160+ βουλευτές. Το under του είναι στο 1.90 και το βλέπω….


Δημοσιεύτηκε στο Foxbet.gr στις 18/6/2019