Menu

Η κυβέρνηση των «φουρθιώτηδων»

Η κυβέρνηση των «φουρθιώτηδων»

Αραγε το “σκάνδαλο Φουρθιώτη” ξεθύμανε ή το αφήνουν να ξεθυμάνει; Διότι την πολιτική επικαιρότητα απασχόλησε για μερικά 24ωρα, και έκτοτε ελάχιστα, η προκλητική ιστορία της αστυνομικής φρούρησης ενός, όχι πολιτικού ή οικονομικού ή επιστημονικού ή, έστω, επιχειρηματικού ή τραπεζικού, προσώπου αλλά ενός… μάνατζερ (ράγκμπι;), μιας ασήμαντης παρουσίας που έλαβε χρόνο δημοσιότητας είτε ως μάνατζερ είτε επειδή πουλούσε υαλουρονικά.

Προσέξτε τη διαφορά. Ένας δολοφονηθέντας δημοσιογράφος αστυνομικού ρεπορτάζ, ο Γιώργος Καραϊβάζ, δεν είχε καν ζητήσει αστυνομική φρούρηση αλλά το ελληνικό κράτος, αυτό που πληρώνω εγώ, εσύ αναγνώστη και όλοι μας, δαπανούσε χρήματα για να φρουρεί, ποιον; Τον Μένανδρο; Είμαστε σοβαροί; Και το αφήνουμε να περάσει στο ντούκου;

Ευτυχώς αυτή τη φορά η ΕΛ.ΑΣ. και το υπουργείο ΠΡΟ-ΠΟ, και άλλοτε Δημοσίας Τάξεως, δεν μας ενημέρωσαν ότι θα κάνουν ΕΔΕ, αυτές που ουδείς μαθαίνει τι απέγιναν. Εξίσου ευτυχώς ασκήθηκε εισαγγελική έρευνα για την απόπειρα υφαρπαγής δημοσίου χρήματος μέσω του προγράμματος «Συνεργασία» διότι ο Φουρθιώτης, για να το πούμε απλά και λαϊκά, τα άρπαζε (σ.σ. αυτό θα πει υφαρπαγή) από το κράτος. Από τον κρατικό κορβανά.

Δυστυχώς όμως για την κυβέρνηση και τον υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αυτή τη φορά υπάρχουν εμφανείς ευθύνες. Και το να ψεύδονται, ευθαρσώς και δημόσια, δεν είναι η κατάλληλη τακτική.

Απορίες, λοιπόν:

Ποιος υπέγραψε για την υπεράριθμη φρούρηση του Φουρθιώτη (σ.σ. συγχωρέστε με που κάθε φορά που γράφω τη φράση «φρούρηση του Φουρθιώτη» φεύγει ένα ωραιότατο κλανίδι από τα γέλια). Διότι και φρούρηση υπήρχε, και υπεράριθμη ήταν. Ενδεικτικό, μιας και τον πετυχαίνω αραιά και πού εδώ στα πέριξ, κοτζάμ πρώην πρωθυπουργός, ο Κώστας Καραμανλής, έχει 2-3 – και πρόκειται για πρώην πρωθυπουργό, το τονίζω.

Ποιος υπέγραψε για να λαμβάνει ο Φουρθιώτης ως και 80.000 ευρώ τον μήνα από το «Συνεργασία», ήτοι από μισθό που δήλωνε ότι λάμβανε – και ελέω πανδημίας, είχε δυσκολίες; Προφανώς από το υπουργείο Οικονομικών, άρα να’ σου και ο Χρήστος Σταϊκούρας στη λίστα. Και, ως γνωστόν, όταν φύγουν χρήματα από το κρατικό ταμείο, είναι πολύ δύσκολο να επιστραφούν άμεσα.

Αλήθεια, άλλοι «φουρθιώτηδες» δεν φάγανε; Εκμεταλλευόμενοι το ίδιο νομικό παράθυρο με τα ορθάνοιχτα παντζούρια;

Κι αν δεν είναι ευθύνη του Οικονομικών, είτε του Εργασίας, άρα του τότε υπουργού Γιάννη Βρούτση. Ο οποίος, και μπράβο του, μίλησε δημόσια για την υπόθεση και ότι δέχθηκε λεκτική βία, αυτός ως και οι υπάλληλοι του υπουργείου, από μπράβους του Φουρθιώτη – ως και τον ίδιο. Ωστόσο, μετά Χριστόν έγιναν οι αποκαλύψεις. Γιατί ο κ. Βρούτσης δεν μίλησε τότε, εκείνη τη στιγμή; Λαμβάνει χώρα επίσης εισαγγελική έρευνα, ωστόσο η απορία παραμένει: όταν γίνονταν όλα αυτά, τι έκανε ο κ. Βρούτσης, καθόταν και τους έβλεπε; Και μιας και πρόκειται περί καλού, ομολογουμένως καλού, και έμπειρου πολιτικού, μόνο σκοτεινά μπορεί να σκεφτεί κανείς για να δώσει απαντήσεις ή να κάνει εικασίες.

Όπως εικασία είναι ότι ο κ. Βρούτσης έφυγε από το υπουργείο λόγω Φουρθιώτη. Θέλω πραγματικά να πιστέψω ότι είναι μια εικασία, ένα μύθευμα και τίποτε άλλο.

Ερώτημα αποτελεί επίσης και η ΕΣΗΕΑ: πόσο καιρό γνώριζαν, αν γνώριζαν, στην ένωση ότι ο “γνωστός μάνατζερ” κυκλοφορούσε με πλαστή ταυτότητά της και έμπαινε ανεξέλεγκτος σε υπουργεία ως διαπιστευμένος; Ήδη πάντως κατατέθηκαν, εξ όσων γνωρίζω, τα σχετικά στοιχεία.

Και, για να μη ξεχνιόμαστε, ποιο πουλί, ποιο τέρας IQ έγραψε την ανακοίνωση της αστυνομίας, μετά τις καταγγελίες του αντιδημάρχου Ραφήνας για τη 14μελή φρούρηση του Φουρθιώτη, διαψεύδοντας ότι υπήρχε και μετά από τρία 24ωρα ξύπνησε ο κ. Χρυσοχοΐδης και έκανε λόγο «όχι μωρέ, δεν είναι 14, είναι 4»; Και φυσικά, κατόπιν, αποσύρθηκαν: με «εντολή Χρυσοχοΐδη», για να μη ξεχνιόμαστε.

Οι ευθύνες λοιπόν είναι συγκεκριμένες: τριών υπουργών. Οι κ.κ. Χρυσοχοΐδης, Βρούτσης και Σταϊκούρας οφείλουν να λογοδοτήσουν, να απολογηθούν στον ελληνικό λαό που μια ασήμαντη προσωπικότητα, έναν τύπο που ούτε τον σκύλο σου για βόλτα δεν θα του έδινες, έφτασε στο σημείο να λαμβάνει 80.000 ευρώ τον μήνα από το κράτος και να τον φρουρούν 14 αστυνομικοί. Θέλω πραγματικά να πιστεύω ότι οι τρεις υπουργοί δεν είχαν αρχίσει να καταπίνουν υαλουρονικά χάνοντας την επαφή με το περιβάλλον κι απλά υπέπεσαν σε ένα λάθος. Μεγάλο λάθος.

Και τα λάθη δεν γίνεται να μένουν ατιμώρητα.

ΥΓ. Δικαίωμά του, του κάθε υπουργού, πώς θα κάνει το κομμάτι του και πώς θα χειριστεί τη δημοφιλία του. Πώς όμως αντέδρασε ο πρωθυπουργός στη χθεσινή, παραπάνω από εξαιρετική (και όλα τα μπράβο του αξίζουν) ομιλία του Νίκου Δένδια στην Τουρκία; Δεν πέρασαν παρά μονάχα 5 λεπτά για να φύγει το non parer, δηλαδή το non mitsotakopeper, από του Μαξίμου: «Δεν τα είπε μόνος του, ήταν σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, είχε εντολή για σύγκρουση».

Κι εγώ Κυριάκο μου, αν έβλεπα έναν ανερχόμενο δελφίνο, χειρότερα θα έκανα. Μη σου πω και μια εκδρομή στην Ικαρία, ένα τσιμπούσι χωρίς μάσκες πάντα βοηθά.


Δημοσιεύτηκε στο TheSocialist.gr στις 16/4/2021