Menu

Οταν ο Αρσέν Βενγκέρ την είδε… Γιαπωνέζος (και δεν υπέγραψε στον Ολυμπιακό)

Οταν ο Αρσέν Βενγκέρ την είδε… Γιαπωνέζος (και δεν υπέγραψε στον Ολυμπιακό)

12 Οκτωβρίου 1996. Ενας, 47χρονος τότε, ανερχόμενος Γάλλος προπονητής που έκανε για μια σεζόν την… αρπαχτή του στην Ιαπωνία με τη Ναγκόγια Γκράμπους Εϊτ, έχει επιστρέψει στο ευρωπαϊκό προσκήνιο αποδεχόμενος την πρόταση της Αρσεναλ και κοουτσάρει για πρώτη φορά τους «gunners» στο παιχνίδι με την Μπλάκμπερν στο «Ιγουντ Παρκ» (φωτό).

Εκτοτε, δεν άλλαξε ομάδα παρά τις προτάσεις που είχε, γνωστοποιώντας μόλις… χθες την απόφασή του να αποχωρήσει στο τέλος της σεζόν.

Γαλλος για τους Αγγλους, που με τη γεωγραφία ουδέποτε τα είχαν και τόσο καλά, Αλσατός για εμάς και παραλίγο να κοουτσάρει τον Ολυμπιακό. Το deal δεν έμελλε να ολοκληρωθεί ποτέ και ουδείς γνωρίζει πόσο, αν είχε συμβεί, θα είχε αλλάξει η ιστορία των δύο ομάδων… Λίγα χρόνια νωρίτερα πάντως, ο Ολυμπιακός τον είχε πικράνει καθώς του… γκρέμισε το όνειρο: ως προπονητής της Μονακό ο Βενγκέρ έφερε το καλοκαίρι του 1992 τον Γιούργκεν Κλίνσμαν από την Ιντερ με στόχο το πρωτάθλημα αλλά και το Κύπελλο Κυπελλούχων, έχοντας στο ρόστερ και τους Γιούρι Ντζοργκαέφ, Εμανουέλ Πετί, Κλοντ Πιέλ και Ζαν Τιγκανά. Στον 2ο γύρο του Κυπελλούχων όμως, είδε τον Ολυμπιακό του Ολεγκ Μπλαχίν να τον αποκλείει, με εκείνο το αλήστου μνήμης γκολ του Γιώργου Βαΐτση στο Πριγκιπάτο στο α’ ματς (1-0) και 0-0 στο –παλιό- Καραϊσκάκη με τον Γιώργο Μύρτσο να… κατεβάζει ρολά.

Τότε, 4 Νοέμβρη του ’92, γνωρίστηκαν για πρώτη φορά ο Σωκράτης Κόκκαλης με τον Βενγκέρ. Και το καλοκαίρι του ’94, όταν… παραιτοαπολύθηκε από τη Μονακό, δέχθηκε πρόσκληση και ταξίδεψε στην Αθήνα για να συζητηθεί το ενδεχόμενο συνεργασίας. Λέγεται ότι ο Αλσατός είχε συμφωνήσει προφορικά με ετήσιες απολαβές 170 εκατ. δραχμές. Ωστόσο η πρόταση από τη Ναγκόγια ήταν τεράστια, οικονομικώς.

Ο Βενγκέρ ταξίδεψε στην Απω Ανατολή και κατέκτησε Κύπελλο και Σούπερ Καπ και επέστρεψε στην Ευρώπη για να αναλάβει την ανάσταση της Αρσεναλ…


Δημοσιεύτηκε στο «Scripta manent» της «Sportday» στις 21/4/2018