Menu

Τζέονμπουκ Χιουντάι Μότορς. Νοτιοκορεάτικη ισχύς

Τζέονμπουκ Χιουντάι Μότορς. Νοτιοκορεάτικη ισχύς

Στην 37η «έκδοσή» του βρίσκεται το φετινό Τσάμπιονς Λιγκ της Ασίας και στους τροπαιούχους δεν συναντάς κάποια… Ρεάλ ή Μίλαν, ήτοι ομάδες που έχουν ξεφύγει πολύ σε τρόπαια, όπως στην Ευρώπη.

Πρώτη με τρεις τίτλους, αλλά τελευταίο το 2009, είναι η νοτιοκορεάτικη Πόχανγκ Στίλερς κι άλλες έντεκα ομάδες έχουν από δύο, ανάμεσά τους και η… Μακάμπι Τελ Αβίβ, που πλέον υπάγεται στην ΟΥΕΦΑ, αλλά και η Τζέονμπουκ Χιουντάι Μότορς που υποδέχεται σήμερα, στον πρώτο προημιτελικό, τη… συμπατριώτισσα Σουγόν Σάμσουνγκ Μπλούγουινγκς, στον «εμφύλιο» της χώρας. Γενικώς η Νότια Κορέα υπερέχει στον θεσμό με 11 τίτλους από τους συλλόγους της έναντι 6 της Ιαπωνίας.

Η Τζέονμπουκ έχει στον πάγκο των Τσόι Κανγκ Χέε, 60 ετών, με τον οποίο κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ και το 2006 και το 2016 ενώ το έχασε στα πέναλτι το 2011 από την Αλ Σαντ. Με εξαίρεση τη διετία 2011-33 που είχε ένα αποτυχημένο πέρασμα ως εκλέκτορα της εθνικής, δεν άλλαξε σύλλογο σε πάγκους, έχοντας ξεκινήσει όμως ως βοηθός (1996-11) από τη σημερινή του αντίπαλο, τη Σουγόν. Μόνιμα αγέλαστος, λέγεται πως κανείς δεν ξέρει αν έχει δόντια (!).

Στόχος της να φτάσει τους 7 τίτλους στη Νότια Κορέα της Σεογκνάμ, είναι στους 5 με πρώτο το 2009. Αλλά και η κορυφή της Ασίας όπως πρόπερσι. Πέρυσι δεν της δόθηκε η δυνατότητα καθώς αποβλήθηκε, αν και κάτοχος του τροπαίου, καθότι είχε εμπλακεί στο σκάνδαλο στημένων αγώνων το 2011 στη χώρα. Η ετυμηγορία άργησε να βγει και ήταν καταπέλτης, παραδόξως όμως εντός συνόρων δεν αποβλήθηκε αλλά τιμωρήθηκε με ποινή αφαίρεσης 9 βαθμών. Κι όμως, απώλεσε τον τίτλο στην τελευταία αγωνιστική χάνοντας από τη Σεούλ ενώ της αρκούσε και η ισοπαλία!

Ευλόγως η τιμωρία τότε επέφερε και πολλές ανακατατάξεις στο ρόστερ όπου πολλοί βασικότατοι και αναντικατάστατοι παίκτες ζήτησαν και έφυγαν, μεταξύ άλλων ο Βραζιλιάνος ηγέτης και άλλοτε παίκτη της ΑΕΚ, Λεονάρντο. Το νυν ρόστερ έχει πάντως τρεις Βραζιλιάνους, όλους… μπροστινούς: τους εξτρέμ Ρικάρδο Λόπες Περέιρα, Τιάγκο Αλβες και τον φορ Αντριάνο, άλλο γκολτζή της Μπαΐα και της Ντεαγιόν. Και έχει σχεδόν… αγκαλιάσει το φετινό πρωτάθλημα, ούσα στο +11 από την Γκιεονγκνάμ, δέκα αγωνιστικές πριν από τη λήξη.

Η Τζέονμπουκ εδρεύει στο 42.000 θέσεων «Γιεονγιού Γουόρλντ Καπ» στην πόλη Γιεονγιού της επαρχίας Τζεόλα στα δυτικά της Νότιας Κορέας και έχει σχεδόν πάντα με αρκετό κόσμο στο γήπεδο, από τις λίγες πραγματικές έδρες της χώρας.


Δημοσιεύτηκε στο «Scripta manent» της «Sportday» στις 29/8/2018