Menu

Οι πρεμιέρες της Αιγύπτου και ο… γκαντεμόσαυρος

Οι πρεμιέρες της Αιγύπτου και ο… γκαντεμόσαυρος

Η Αίγυπτος είναι, και βάσει τροπαίων αλλά και βάση… βάρους φανέλας, η «βασίλισσα» της Αφρικής, όχι τυχαίο ότι είναι πολυνίκης στο Copa Africa με επτά τρόπαια. Τρία εξ αυτών ως διοργανώτρια, τελευταίο το 2006 ως οικοδέσποινα, ως το 2010 πήρε άλλα δύο και έκτοτε… αποκαθήλωση. Οι «Φαραώ» έλειψαν από τρεις συνεχόμενες τελικές φάσεις, διάγοντας μεγάλη αγωνιστική κρίση, απόρροια βέβαια και της «Αραβικής Ανοιξης» που διέλυσε τη χώρα και, δυστυχώς για τον αιγυπτιακό λαό, δεν έφερε ανάλογα αποτελέσματα.

Το σύνθημα των διαδηλωτών στον αραβικό κόσμο ήταν τότε το «Ash-sha’ab yurid isqat an-nizam» που σημαίνει «ο λαός θέλει να πέσει το καθεστώς»…

Η επάνοδός της όμως ήταν, αν μη τι άλλο, εμφατική. Στο AFCON (σ.σ. συντομογραφία από το African Cup of Nations) του 2017 στην Γκαμπόν η Αίγυπτος του Εκτορ Ραούλ Κούπερ επέστρεψε… φορτσάτη και, δη, φτάνοντας ως τον τελικό για να ηττηθεί με 2-1 από το Καμερούν, από τέρμα του Αμπουμπακάρ στο 88’.

Μεταξύ μας, με προπονητή τον γνωστό… γκαντεμόσαυρο, Κούπερ, τι άλλο να περίμενε κανείς από μια ήττα, με δραματικό τρόπο, σε τελικό;

Ωστόσο το στοίχημα για τους Αιγύπτιους είχε κερδηθεί. Είχαν εκ νέου δημιουργήσει μια ανταγωνιστική ομάδα, είχαν δει τον Μοχάμεντ Σαλάχ να εξελίσσεται σε παγκόσμιο αστέρι και είχαν βάλει τη σφραγίδα τους για το μέλλον. Ακολούθησε άλλωστε η παρουσία στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας όπου, αν ο Σαλάχ ήταν υγιής (απόρροια του χτυπήματος από τον Σέρχιο Ράμος στον τελικό του Champions League) ίσως τα πήγαινε καλύτερα.

Η πρόκριση στο φετινό Copa Africa επιτεύχθηκε μάλλον εύκολα, και με τον Μεξικανό Χαβιέ Αγκίρε στον πάγκο αντί του Κούπερ: είχε 4-1-1 στον όμιλο με μόνη ήττα στην Τυνησία και μόνη ισοπαλία στον Νίγηρα, στο αδιάφορο ματς της τελευταίας αγωνιστικής.

Μετά το Μουντιάλ δε, άλλαξαν αρκετά οι κλήσεις: τέλος παλιοσειρές τύπου Σικαμπάλα, Ραμπαντάν Σομπχί, Αχμέντ Φαχτί, αποσύρθηκε και ο γερόλυκος κίπερ Ελ Χανταρί και μόλις έξι της 23μελής αποστολής έχουν «πατήσει» τα 30 έτη.

Σε πρεμιέρες AFCON η Αίγυπτος έχει να ηττηθεί από το 2002 και το 1-0 από τη (μετέπειτα φιναλίστ του τελικού) Σενεγάλη του αείμνηστου Μπρούνο Μετσού, ο οποίος την οδήγησε στα προημιτελικά του Μουντιάλ λίγους μήνες αργότερα. Εκτοτε, οι «Φαραώ» αριθμούν 4-1-0 στα εναρκτήρια ματς, ανάμεσά τους και ματς με τη Ζιμπάμπουε (2-1 το 2004) αλλά και στο Κάιρο (3-0 τη Λιβύη το 2006).

Η Ζιμπάμπουε είναι παρούσα μόλις για τέταρτη φορά σε τελική φάση αλλά τρίτη την τρέχουσα δεκαετία, έχοντας απολογισμό 2-1-6 σε εννέα ματς και, φυσικά, καμία πρόκριση. Ο εξτρέμ Μουσόνα της Αντερλεχτ, ο μέσος Νακάμπα της Μπριζ και φορ Μουσέκουι που παίζει στην κινέζικη Ντάλιαν, ξεχωρίζουν. Ψίχουλα.

6-4-1 η παράδοση για την Αίγυπτο ενάντια στη Ζιμπάμπουε, μόνη τους συνάντηση σε Copa Africa ήταν η προαναφερθείσα πρεμιέρα του 2004 στη Σφαξ της Τυνησίας.

Ο Αγκίρε αναμένεται να παρατάξει 4-2-3-1 με τον Μαρβάν Μοχσέν της Αλ Αχλι στην κορυφή και τον Σαλάχ στο ένα άκρο, με τον Τρεζεγκέ της Κασίμπασα στο άλλο και επιτελικό τον Αμρ Ουάρντα.


Δημοσιεύτηκε στο Foxbet.gr στις 21/6/2019